Skip to content

VI SOM INTE BRYR OSS!!!!!11oneone

Det finns ett fenomen som jag finner mycket roande. Vi kan kalla det ”inte bry sig väldigt aktivt”-paradoxen. Man hör det lite då och då i fikarummen men ännu tydligare blir det kanske på nätet så den engagerade icke-bryende människan verkligen kan låta sitt syndrom blomma ut.

För det är en paradox. Till symptomen hör att vara förvånansvärt insatt i det man inte bryr sig om och ett tvångsmässigt deklarerande av hur lite man bryr sig. Det är framför allt i det sista paradoxen ligger, för ju mer högljutt man inte bryr sig, desto mer visar det hur mycket man bryr sig.

Till exempel har jag på sistone noterat att en rad vänner har gått med i en grupp som heter Vi som ger fullständigt faaan i Mafia Wars och Farmville och annan skit.. Gruppen har i skrivande stund sjuttiofemtusenetthundrasjuttiosex medlemmar. Drygt sjuttiofemtusen människor bryr sig alltså så lite om Mafia Wars och Farmville att de bildat klubb där de i loggen kan tävla i vem som mest aktivt inte bryr sig.

Ett annat exempel hittade jag hos Lisa Magnusson som fått en gullig kommentar från Heimdal, 67, Tierp. Han berättar att hon är ung och tanklös och undrar vad hon överhuvudtaget tillför. Han är så upprörd att han snubblar på tangenterna ibland, kryddar med arton frågetecken och avslutar med att retoriskt fråga: ”Vem bryr sig egentligen om en så oerfaren och osnuten ’slyngla’??”. Jadu, Heimdal… Du?

Fail, liksom.

Är jag bättre själv då? Förmodligen inte, det är delvis därför det är fascinerande. Hädanefter ska jag försöka stå för att jag stör mig på och avskyr vissa saker istället för att påskina att jag inte bryr mig. Vi får väl se hur det går.


Andra bloggar om: , ,

Published inSamhälle

16 Comments

 1. Bugar, bockar (eller kanske niga vore mer korrekt)och lyfter på hatten. Klockren som vanligt. (Förutom det där svidande inlägget om Houkkofadäsen.. som om någon skulle bry sig..)

 2. Så sant så. Skrattar till lite när jag läser inlägget. Så är det :)

  En trevlig helg.

  ”Ms D”

 3. Vad folk i allmänhet menar är nog ”vi som inte är aktivistiskt lagda och orkar inte hålla på att driva en fråga men kanske kan tänka sig att åtminstone hålla sig lite informerad”. Att störa sig på ngt är nog lite annat tror jag. ”Heimdal” är ett utmärkt exempel på det );o)
  Hur man än vrider och vänder på det så är människan ett flockdjur, oavsett om det är irl/afk-flock(en/arna) eller om det är e-flock(en/arna). Dessutom hör man väldigt sällan till en och samma flock hela livet. ”Heimdal” växer nog säkert upp han också eller så sparkar han på duvorna istället när han sitter på bänken. Endera vägen går han nog );o)

 4. Aaah, bloggen är skriven i framtiden!! :D

  (går genast och konfigurerar om min egen blogg till vintertid – tack för påminnelsen!)

  Mia*’s last blog post..Digital försäljning ökar – doh!

 5. Du borde förstås bilda en Facebook-grupp betitlad ”Vi som bryr oss tillräckligt mycket för att bilda en facebook-grupp om att vi inte bryr oss”.

  Inte så catchy kanske? Får fila på den lite..

  buddy jesus’s last blog post..Egentligen för dumt för att kommentera..

 6. Jesus: Jag funderade på det, men jag har redan startat en liknande grupp en gång. ”VI SOM HATAR MOBB MENTALITET!!!!!!!” tror jag den hette.

 7. Det är faktiskt skitenkelt att inte bry sig. Bara att inte bry sig.

  Det jobbiga med det är förstås att ingen vet att man inte bryr sig. Det ger ingen bekräftelse.

  Men hallå! Jag sitter faktiskt här och bryr mig inte ett skit om det där! Se mig då! Hallå!

 8. Om jag säger ”tänk inte på en rosa elefant”, så kommer du genast att tänka på just en rosa elefant. Eller snarare, du börjar att aktivt inte tänka på den. Tänker passivt inte på den gör du normalt sett när jag inte bett dig att inte tänka på den.

  Samma sak här. Att passivt inte bry sig är det normala läget, när man inte bryr sig så lite att man inte bryr sig. Så när man inte bryr sig ännu mer, när man verkligen absolut inte bryr på minsta villkor under några som helst omständigheter, då måste man ju börja att aktivt inte bry sig..

  eller? ^^

 9. Nu börjar det bli filosofi. :)

 10. Fia Fia

  Fast vad det gäller den där Facebook-gruppen (som för övrigt jag gick med i häromnyssens) så var det i en förhoppning om att mina vänner ska se den news flashen och sluta försöka värva mig till ena eller andra klanen (eller vad det nu är det går ut på :hmm:

 11. Fia: Ett syfte så gott som något iofs. Jag har också sett att man i gruppen informerar om hur man slipper få information om det där man inte bryr sig om. Vilket förstås är bra.

 12. Fia Fia

  Josh: Aha, jag hade inte brytt mig så mycket att jag ens gått och läst på sidan för gruppen :D

 13. […] redan nu för att förbereda er på den våg av bra spel som är oundviklig. Jag inser ironin i att klaga på en wordpress-blogg från en wordpress-blogg. […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: