Skip to content

Gott nytt felräknat sifferbyte

Jag funderade ett tag på att skriva en årskrönika. Sedan funderade jag ett tag på att skriva en decenniekrönika. Istället fastnade jag i funderingar kring varför man gör som man gör. Till exempel tycks det vara ute att säga decennium och inne att säga decad, så det skulle väl vara en decadkrönika då. Fast egentligen inte det heller, för ska man vara petig så börjar faktiskt ett årtionde med år ett och inte med år noll, och således är det här sista året på millenniets första decennium och inte det första året på millenniets andra decennium. Det millennium som alltså började år 2001 och inte år 2000. Fast å andra sidan är ett decennium tio år – alldeles oavsett var man väljer att avgränsa. 1994-2003 är också ett decennium.

Vi firar alltså ett sifferbyte. Faktiskt inget mer än så. Ett sifferbyte i en kalender som inte har någon direkt förankring i… tja, någonting. Väldigt många kulturer i väldigt många tider har haft bättre och mer exakta kalendrar än vad vi har. Vår kalender, den gregorianska, är en modifiering av den föregående julianska, och den har inte mycket med verkligheten att göra. Hade den haft det så är det rimligt att året skulle börja och sluta vid vintersolståndet, årets kortaste dag, (som för övrigt var vad man högtidlighöll i den ursprungliga nordiska traditionen och kallade jul) och inte tio dagar senare.

Jag vet inte varför den gregorianska kalendern är så onödigt astronomiskt inkorrekt, men som mycket annat dumt har det säkert delvis att göra med det berömda första konciliet i Nicaea år 325. Då fixerade man nämligen vårdagjämningen till den 21:a mars och således låste man också hela den julianska kalendern, som alltså senare utvecklades till den gregorianska. Och alla eventuella differenser mellan astronomi och kalender är såklart stjärnornas fel. Det är de som inte uppför sig. De heliga männen har aldrig fel.

Vår tideräkning tar som alla vet avstamp i Jesu födelse. Året då Jesus Kristus föddes är således år ett. Ja, förutom att Dionysius Exiguus troligen missade med ett par år när han fick uppdraget att fastställa vilket år Jesus föddes. Det är i så fall Jesus fel; Dionysius Exiguus var en skytisk-romersk munk, en god kristen, vilket inte kan sägas om Jesus som ju var jude. Och hur som helst tycks vetenskapare tämligen överens om att Jesus, oavsett vilket år, inte föddes den 25:e december. Den heliga skrift påstår heller aldrig det, det är de heliga männen som påstår det, och de rader i den heliga skrift som avhandlar Jesu födelse motsäger eller underminerar åtminstone det datum som fastställts av de heliga männen. När den heliga skrift och de heliga männen säger emot varandra är det svårt att säga vem som har fel. Troligen vetenskaparna.

Så hur som helst så firar vi ett sifferbyte i en slarvigt beräknad kalender som inte har någon förankring i det som faktiskt styr över dagar och årstider – himlakropparnas positioner – och inte heller har är förankrad i de heliga sagorna. Men jag antar att det är en ursäkt så god som någon att bjuda till fest och önska varandra lycka och välgång i ett år framåt. För trots allt; precis som en decennium är tio år oavsett vid vilket år man börjar räkna, så är ett år ett år oavsett på vilken dag man börjar räkna.

Så gott nytt felräknat sifferbyte på er! Min års- eller decenniekrönika kanske dyker upp. När spelar mindre roll.

Nyår i Tbilisi, Georgien. Inte helt olikt min utsikt från vardagsrumsfönstret vid tolvslaget faktiskt. Bilden publicerad av shioshvili under CC-licens.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inKåseri

10 Comments

 1. Onkel Kostja Onkel Kostja

  En liten detalj bara, vi människor har väldans svårt att skilja tal och ordningstal.

  Munkarna räknade med ordningstal så jesus skulle alltså ha fötts i herrens första år (anno domini primero). I år är det alltså herrens 2010:e år.

  Det första talet är självfallet noll, det kan du se på vilken linjal eller vilket digitalur du vill. Men nånstans har ordningstalen omvandlats till vanliga tal utan att man korrigerat det matematiskt. Samma sak gäller datum, veckonummer och siffrorna på analoga urtavlor.

  För övrigt är det intressant det där med var födelsedagen och årsskiftet placerats, nästan hela jesus första år är alltså förlagt till det andra året i tideräkningen!

 2. […] Apropå det där med kalendrar och siffror så är dagens datum ett palindromdatum. 20100102 blir likadant även läst baklänges. Senast det hände borde ha varit 20011002. Nästa gång det händer blir om bara knappt två år, 20111102. Därefter lär vi få vänta. Om jag inte är helt ute och hojar blir närmaste palindromdatum därefter 20200202. Eller? […]

 3. Peter Andersson Peter Andersson

  Den första januari var Piratpartiets fjärde födelsedag – Det duger väl också rätt så bra som en ursäkt för att skåla i champagne vid midnatt och därefter skicka upp fyrverkerier!

 4. MSVD MSVD

  Mja… Exiguus räknade ju ut när JC skulle ha fötts (födts? födds?? födits???) och satte dag 1 år 1 till en vecka senare. Enligt detta föddes han alltså år 1 före sig själv… Öhh… :) (Det fanns ju som bekant(?) aldrig något år 0)
  Räknar man bara antal år så borde 2010 rimligtvis vara det sista året i detta årtionde men tydligen så hade det första decenniet bara 9 år http://sv.wikipedia.org/wiki/00-talet_%28decennium%29#00-talen_vid_Kristi_f.C3.B6delse
  http://sv.wikipedia.org/wiki/00-talet
  så det stämmer väl iaf då…

 5. […] Annika Beijbom, Mikael Hedberg, Christian Engström, Farmor Gun, Opassande, Rick Falkvinge, Dexe, Joshen, Sammy och Isak […]

 6. Anders Troberg Anders Troberg

  ”Det fanns ju som bekant(?) aldrig något år 0”

  Det beror på. Använder man ISO8601, den vanligaste datumnotationen, så har man ett år noll. Det innebär alltså att jämfört med den gregorianska kalendern så har alla år innan år 1 en offset på 1.

  http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_8601
  http://en.wikipedia.org/wiki/Year_zero

  Tyvärr känner en del inte till det, och skriver därför fel årtal på dessa år. Personaligen finner jag det obegripligt hur man kan skriva ett datum utan att ha läst den relevanta standarden. :)

  ”Till exempel tycks det vara ute att säga decennium och inne att säga decad”

  Aj, my brain hurts, det är bara så fel! Det är en försvenskning av ”decade”, vilket på svenska är ”decennium”. Dekad har en helt annan innebörd i svenskan, nämligen ”tiopotens”, det vill säga ett storleksförhållande där den ena faktorn är tio gånger större än den andra. Är storleksförhållandet 100 gånger så är det två dekader, osv. Dekader är alltså en logaritmisk företeelse. Jämför med oktav, vilken (det missvisande namnet till trots) är ett storleksförhållande på 2, det vill säga att en oktav är en dubbling. I runda slängar är tex 3 dekader (10*10*10=1000) lika med 10 oktaver (2*2*2*2*2*2*2*2*2*2=1024), ett rätt så behändigt förhållande när man räknar med stora tal. Det har dock ingenting med 10-årsperioder att göra.

  Om jag någonsin för världsherravälde så ska de som använder ordet fel släpas ut i skogen, spikas upp på ett träd och få rabiessmittade illrar nedstoppade i byxorna. Och hör sen! :)

 7. Tack Anders för en av dina informativa och underhållande kommentarer, och låt oss alla be till Det Flygande Spagettimonstret att du aldrig får världsherravälde. :)

 8. Anders Troberg Anders Troberg

  Flygande Spagettimonstret? Menar du att du inte tror på Jon Frum?

 9. Med risk för att häda: Jag har aldrig hört talas om Jon Frum.

 10. Anders Troberg Anders Troberg

  Det är ju den mest underhållande verkliga religionen av alla, religionen som startade begreppet ”cargo cult”.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jon_Frum

  Jag är lite halvsugen på att registrera den religionen i Sverige, inte för att jag tror på den utan för att den är så ball. Det kostar bara en femhundring att registrera en religion, så det är prisvärt.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: