Skip to content

Du måste ju fan tänka på hälsan!

Vilken dag. Efter nattskift och tre-fyra timmars sömn skulle jag upp och iväg till ögonläkaren i Huddinge för ytterligare kontroller. Det fungerade ganska bra, tills jag kom till Huddinge sjukhus, ty där rådde parkeringskaos.

Jag körde upp på övre plan där det alltid brukar finnas gott om platser längst bort från entrén. Där var det proppfullt. Då började jag ana oråd, och tittade på klockan. Tolv minuter and counting. Så efter att ha cirkulerat ett par varv åkte jag ned på nedre plan. Där var det nu fullständig förvirring med köer av bilar både i och mot körriktningen och någon hade helt sonika parkerat mitt i körfältet. Fem minuter and counting och paniken var redan ett faktum.

När jag väl letat mig ut ur garaget var också min tid ute men jag ville ändå försöka hitta en parkering längre bort och rusa in i hopp om att det fortfarande fanns tid för mig. Lyckan stod mig bi eftersom det finns ett litet köpcentra ett ögonkast därifrån, med tillhörande parkeringshus. Så jag ställde bilen där, sprang uppför trapporna, sprang ut i slasket och över vägen och in i själva sjukhuset och det är väl alldeles självklart att skelningskliniken/barnögonmottagningen (käften) ligger allra längst bort i komplexet.

Förra gången jag var där och blev undersökt var jag i tid, men då var väntrummet så fullt av människor att jag ändå var försenad när det väl var min tur att anmäla mig i luckan. Den här gången kom jag inrusande tio minuter försent, men tack gode Flygande Spagettimonster var väntrummet helt tomt. Men naturligtvis; de som borde befolka väntrummet var ju i parkeringsgaraget…

Nu hade man tydligen avsatt såpass lång tid för mig idag att det inte spelade så stor roll. Så jag fick genomgå ytterligare en bunt tester. Ett av dem var ytterst obehagligt tillika fascinerande, eftersom det så tydlig demonstrerade att två ögon ger två bilder som sedan jämkas ihop, och hur totalt förvirrat intrycket blir om man börjar busa med stackars hjärnan.

I testerna ingick också att ta på sig glasögonens inavlade kusin från landet som läkaren därefter provar olika prisman i för att se vid vilken brytning dubbelseendet kan provoceras fram, och hur de två bilderna drar isär. Efter några testade glas skulle jag så få behålla de ohyggliga tingesterna på i några minuter för att låta ögonen vänja sig vid de prisman som satt i. Så hon beordrade mig helt enkelt att gå ut och sätta mig i väntrummet med dem på en stund och både testa att titta på saker på kort och långt håll. Jag frågade om det skulle hamna på Youtube sedan och om inte barnen skulle bli rädda för mig, eller för all del för att få sina ögon undersökta.

Det finns folk som går igång på att bli förnedrade. Som till och med är villiga att betala för det. Jag kan verkligen rekommendera det här som en prisvärd budgetvariant. För 70 kronor i inträde kan man få sitta i ett väntrum med en skapelse i ansiktet som inte ens Hollywoods bästa nördkliché skulle ha kunnat uppfinna, och bli uttittad av barn.

Väl utsläppt därifrån tog jag mig tillbaka till köpcentrat. Därinne stod två tjejer vid ett bord och var sådär uppenbart försäljare av något skit. Jag var nästan framme vid hissen när den ena av dem fick syn på mig, var framme på ett ögonblick och bjöd på en Omega-3-kapsel. Jag tog artigt emot den.

”Kom med här ska du få vatten att skölja ned med”, sa hon.
”Aha, så det är så ni jobbar”, tänkte jag.

Sedan ägnade hon ett par minuter åt att berätta om Omega-3, så nu vet jag att det är det bästa sedan skivat bröd. Åtminstone. Det är bra för hjärnan och hjärtat och lederna och musklerna och det är stressdämpande och förhindrar depression och framför allt, men det sa hon inte, är det väldigt bra för någons bankkonto.

Utan att fråga om jag vill köpa gick hon sedan raskt över till att pracka på mig grejer. Jag skulle få två askar och sedan en tredje men bara betala för två och jag orkade inte lyssna artigt längre så jag sa bara ”nej tack, jag vill inte skriva upp mig på någonting”.

”Nej, men det är det som är så bra”, pladdrade hon på, ”för du behöver inte skriva upp dig på något utan de köper de här nu och bla bla…”
”Nej tack, det är bra ändå.”

Då blev det tyst i en kort stund. Jag antar att på säljkurserna får de lära sig att aldrig låta offret säga något, och säkert får de veta att erbjudandet är så bra så ingen kommer att tacka nej och därför är de helt oförberedda på just det. Men hon gjorde ett tappert försök och sa, med viss desperation i rösten:

”Men, du måste ju fan tänka på hälsan. Liksom.”

Jag log vänligt och gick och lyckades faktiskt hålla mig tills jag kom ut i parkeringsgaraget innan jag tillät mig att skratta åt det.

Och om inte filmen har kommit upp på Youtube än så fotade jag mig själv med mobilkameran som den modebloggare jag är. Håll till godo!

Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inKåseri

10 Comments

 1. Det där med prismorna har jag varit med om. Lätt surrealistiskt när man känner hur ena ögat utan ens kontroll bara pling! Tittar åt ett håll som den inte var ombedd om. Å andra sidan fick man sig en lektion i ögonmystik. Hoppas det inte är nåt fel.

  Jessika’s last blog post..Hear My Voice

 2. smen smen

  Hehehe, Posh Josh :)

 3. Jenny Jenny

  Du ser läskigt mycket ut som Hannibal Lecters kusin. Faktiskt. Läskigt. Blir det någon operation nu då? (eller det kanske kommer i ett annat inlägg som jag inte läst än?)

 4. Måste tyvärr medge att jag sett snyggare. Faktum är att jag stilla börjar undra VAD det är jag nominerat till riksdagslistan.

  Du borde nog huggit de där pillerna och hoppats på det bästa…

  Sophia’s last blog post..Timbro under kirurgkniven

 5. Mitt råd: Köp innan kursen går upp!

 6. Jessika: Mycket läskigt. Och jo, det är fel, men egentligen inget allvarligt, och förhoppningsvis lagat inom överskådlig framtid.

  smen: Fyndigt!

  Jenny: Eh, tack, eller nåt. Jo, det blir troligen operation i mars, men innan dess kommer jag att bli kallad till en träff med en annan läkare för det slutgiltiga beslutet.

  Sophia: Det slog mig först senare att Omega-3 säkert kan bota dubbelseende också. Undrar om det rår på parkeringsbrist.

  Göran: Är du min börsmäklare nu också? :)

 7. Anders Troberg Anders Troberg

  Om de där glasögonen hade varit i mässing så hade de varit riktigt coola, på ett steampunk-aktigt sätt!

 8. Rena Hannibal Hector-minen där. :)

  Nima’s last blog post..Dane-o-saurs

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: