Skip to content

Till polisen

För någon vecka sedan fick jag en påminnelse på en parkeringsbot. Enligt polismyndigheten i Solna har jag parkerat på en gångplan i Upplands Bro den tjugofjärde november förra året. Det har jag inget minne av. Vid närmare eftertanke har jag inget minne av att någonsin ha satt vare sig min fot eller något av mina däck i Upplands Bro. Därför började jag titta lite närmare på boten och det stod snart klart vari misstaget bestod.

Mitt registreringsnummer innehåller två sjuor. Den som har skrivit boten har skrivit två nior som vid en snabb blick lätt läses som sjuor. Detta för att själva ögglan i niorna är skrivna så nära intill de avgränsande linjerna i de förtryckta rutorna att de liksom bryts av. På den ena nian kan man faktiskt, om man tittar riktigt noga, se hur den yttersta vänsterkanten på öglan tittar in och hälsar på i föregående ruta.

När jag nu var säker på att jag inte varit ute och kört i sömnen eller att ingen brutit sig in i vårt garage, stulit min bil, åkt till Upplands Bro för att uträtta ett ärende, kört tillbaka till Södertälje, brutit sig in i garaget igen och ställt tillbaka min bil (och dessutom tankat upp den) började jag försöka rätta till det hela. Det är inte det lättaste. Att man faktiskt har rätt väger ganska lätt mot byråkratin.

Först kontaktade jag som brukligt är Transportstyrelsen. Där fick jag tala med en trött dam som säkert blir utskälld hela dagarna av allehanda puckon som tycker att det är hennes fel att det inte finns tillräckligt med parkeringsplatser där just de vill parkera och att de därför inte hade något annat val än att parkera framför porten till den lokala brandstationen, för hon måste ju förstå att kollegorna på jobbet blir sura om inte V75-raden blir inlämnad före spelstopp. Jag framförde mitt ärende och hon fick fram en egen bild av boten. Hon höll förvisso med mig om att det var otydligt skrivet, men de så kallade sjuorna var inte så uppenbart nior att hon helt enkelt kunde ändra i ärendet. Således hänvisades jag till Polisen i Solna.

Polisen i Solna ville först hänvisa mig till Transportstyrelsen och lägga på, men jag lyckades få personen ifråga att förstå att det var just Transportstyrelsen som hänvisat mig till dem, och varför. Då fick jag ett namn och ett nummer till en person som, såvitt jag förstår, handlägger dylika ärenden. Honom försökte jag vid upprepade tillfällen få fatt i men hans telefon bara ringde och ringde utan att vare sig vidarekopplas, studsa till växeln eller erbjuda möjligheten att lämna ett meddelande. Detta föranledde mig att tro att jag hade råkat ut för byråkratins sista utväg: När någon är fräck nog att stå på sig och hävda sin rätt, hänvisa dem vidare till spamtelefonen i den ljudisolerade skrubben i källaren.

Idag föll det sig dock så lägligt att någon nykomling irrat sig in i det rummet och svarade i telefonen. Dessutom en person med exakt samma namn som angivits tidigare! Vad sägs om den slumpen? Han förstod mitt ärende men menade att det likväl måste skötas som en vanlig bestridan. Det vill säga; jag är juridiskt skyldig att betala boten och inkomma med en skriftlig bestridan, alldeles oavsett att någon skriver otydliga siffror och någon annan läser slarvigt.

Och notera: Jag har full förståelse för att misstag begås. Jag har full förståelse för att handskrivna anteckningar blir otydliga – jag skriver själv datum och tid på saker hela dagarna och vet hur otydligt det måste bli vissa gånger – och jag har också förståelse för att dessa noter senare läses fel. Men hur oändlig min förståelse för dylikt än må vara har jag ändå ingen lust att bli vare sig juridiskt skyldig eller ligga ute med pengar till följd av andras misstag. En bestridan, enligt mig, borde gälla oklarheter i rådande parkeringsregler, trasiga parkeringsmätare, avstånd till korsning, etcetera. Inte att fel bil och person blivit införd för en överträdelse. Sådant borde man snabbt kunna fastställa och istället skicka kravbreven till den som förtjänar dem.

Hur som helst. Nu har jag skickat min skriftliga bestridan. Pengarna ska de få den sista i månaden och inte en dag tidigare. Jag övervägde också att sätta ett eget sista återbetalningsdatum med samma tidsfrist som jag fått på den här påminnelsen, och kräva 150 kronor i påslag om jag inte fått tillbaka pengarna innan dess, men det vore antagligen dumdristigt.

Till: Polismyndigheten i Stockholm
Ämne: Trafikenheten/Parkeringsärende

Hej

Enligt telefonkontakt med polisen i Solna ska det gå bra att inkomma med bestridande per mail och det här var den lämpligaste adress jag kunde hitta. Vänligen vidarebefordra i annat fall.

Jag vill bestrida en parkeringsbot med ärendenummer XXXX-XXXX-X med anledning av att min bil med registreringsnummer XXX X77 inte stått parkerad på vare sig gång- eller cykelbana i Upplands Bro den 24/11, vare sig klockan 09:32 eller vid någon annan tidpunkt. Jag har ingen anledning att tro att överträdelsen inte har inträffat, bara att den inte har inträffat med min bil. Detta dels för att jag aldrig har parkerat någonstans alls i Upplands Bro, ej heller lånat ut min bil vid detta datum, och dels för att jag anser att det inte är mitt registreringsnummer som står på den kopia av boten som sänts till mig i en påminnelse. Det är förstås inte min sak att bedöma vilket registreringsnummer som avses, och jag inser att en icke fullskalig kopia inte är helt tillförlitligt som referens, men för mig ser det ut att stå XXX X99 på boten.

Jag yrkar på att avskrivas som skyldig till denna överträdelse och att boten istället utställs till rätt skurk, så att vederbörande lär sig att man inte parkerar på gång- och cykelbanor.

Med vänliga hälsningar
Johnny Olsson


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inKåseriÖvrigt

26 Comments

 1. Ja, den här upplösningen väntar jag med spänning på att få läsa om någon gång framåt sommaren så där….

  Carina’s last blog post..Sista för året?

 2. Mats Mats

  Och fabrikatet på bilen stämde enl. ikryssningen på boten oxo? I annat fall är den ogiltig.

 3. Emil O Emil O

  Jag fick en påminnelse på en parkeringsbot som jag hade betalat. Det visade sig att det var fel OCR-nummer. Tydligen hade jag betalat en parkeringsbot för en Mitsubishi i Bromma. Jag skrev till Transportstyrelsen att det blivit fel OCR av misstag, och att jag egentligen ville betala boten för min egen bil. Någon vecka senare fick jag ett brev om att de märkt min bot som betald, och Misubishin som obetald. I det fallet gick det bra att kontakta Transportstyrelsen och de avskrev ärendet direkt.

 4. Carina: Så snart?

  Mats: Intressant nog stämmer fabrikatet ja. Vi kollade upp det registreringsnummer som vi anser att det egentligen står på boten. Det är samma fabrikat, samma märke, samma färg och (om jag inte missminner mig, det kanske inte framgick av upplysningarna från bilregistret) samma årgång. Men det är egentligen inte så konstigt – det kom väl en båt med en laddning likadana bilar som registrerades in i serie.

 5. Emil: Ja, men i ditt fall var väl felet helt enkelt så uppenbart att Transportstyrelsen kunde ändra det själva. Uppfattningen jag fick när jag pratade med dem var de kan ändra på uppgifter, men att de i mitt fall inte kunde säga med säkerhet vad det ska stå, även om de lutade åt att jag har rätt.

 6. Kollade på din blogg och kunde inte se något inlägg just den 24 november 2008, vilket betyder att du är skyldig och var i Upplands Bro. :)

  Skämt åsido, kolla din mail eller dylikt. Då kan du kanske komma ihåg var du var den dagen. Du kanske t.o.m. var på jobbet just den tidpunkten vilket gör det omöjligt för dig att vara i Upplands Bro samtidigt.

  Men, fan vad matt man blir av sådana här saker. Det finns dock en lösning: börja cykla. :P

  Juggen’s last blog post..Bilister, pedofiler och FRA

 7. Men hur var det den 24:e november 2009 då? ;) Bra idé annars att kolla mailen och lista ut vad jag gjorde den dagen. Enligt mina tidrapporter jobbade jag inte vid den tidpunkten iaf. Förmodligen sov jag. :P

 8. Anders Troberg Anders Troberg

  Transportstyrelsen är oftast fel instans att tala med, de har i stort sett ingenting med det kommunala vägnätet att göra. Detta gäller förresten de flesta frågor som rör det kommunala vägnätet, tex snöröjning, potthålslagning, saknade brunnslock, skymd sikt osv. Många gör misstaget att tro att Vägverket eller Transportstyrelsen har hand om alla vägfrågor, men de rör bara de statliga vägarna.

  Istället gäller följande:

  * Parkeringsbolag. Ta kontakt med parkeringsbolaget. De skiter i om det är rätt eller fel, så här gäller det att få dem att förstå att det kommer att kosta dem mer i arbetstid att krångla än vad de får in på att vinna.

  * Polisen. Prata med polisen. Ofta förvånansvärt resonabla. De lappar inte för att tjäna pengar eller för att vara elaka, de gör det för att få en säker och fungerande trafikmiljö. Har de gjort fel så brukar de därför backa.

  * Kommunen. Samma som för polisen, fast du kontaktar kommunen istället.

 9. Anders: Fast enligt lappen jag fick hem var det just Transportstyrelsen som gällde. Om jag förstår det rätt så är det ingen parkeringsbolag inblandat utan boten är utfärdad av polisen. Och det ska sägas att polisen var resonabel och trevlig och helt övertygad om att det hela skulle lösa sig till min fördel, men jag måste bestrida det enligt gällande byråkrati.

 10. ”Detta föranledde mig att tro att jag hade råkat ut för byråkratins sista utväg: När någon är fräck nog att stå på sig och hävda sin rätt, hänvisa dem vidare till spamtelefonen i den ljudisolerade skrubben i källaren.”
  LOL.

  Calandrella’s last blog post..Medborgarrätten får genom Ung Pirat mer pengar att räddas

 11. Besökaren Besökaren

  ögla, Johnny, inte öggla

 12. Jan Jan

  Phsuii…!!!!!

  Vad skulle detta vara Joshen??

  Du är ju inte ens i närheten av vad jag vart med om när det gäller parkeringar…Så efter att du läst resten här, Var vänlig avlägna ditt inlägg!…*ler*.

  I alla fall..för LÄÄÄNGE sen hade jag en 1985:a Toyota Camry…(Detta var runt 1998 eller så…).

  Tyvärr slutade den funka o som den bilmekaniker jag är så ville jag inte göra nåt med den så jag släpade den till baksidan av uthusen med hjälp av traktorn o lämnade den där…(detta var alltså på baksidan av uthusen som hade dom första vargarna i hagarna här i Sverige som jag pratade om för länge sen med dig Joshen!).

  I alla fall så skaffade jag alltså en annan bil o åkte med den i nästan 3 år…under tiden sjönk Camryn ner på underredet i leran…men so what…
  O efter 3 år o två dagar eller så fick jag ett brev på posten…som jag naturligtvis läste iom att det såg viktigt ut…o det visade att jag fått en PÅMINNELSE om att jag TVÅ minuter efter att jag slutade mitt skift 2200 på kvällen en dag här i VÄRMLAND hade jag stått felparkerad mitt i STHLM med sagda Camry…trots all lera osv…

  I alla fall så är det så att jag var kompis med en högst respekterad polis här på orten som visste om att Camryn inte funkat på många år…Så han skrev ett långt utförligt brev till parkeringbolaget o INTYGADE att bilen ifråga stått/legat på underredet sen flera år o med andra ord inte kunnat befinna sig 45 mil bort med tanke på att bilen…ju stod kvar på underredet ju!!

  Så jag skickade det brevet till bolaget i fråga,,,O hörde efter det NADA på flera månader iom att dom ju naturligtvis måste fattat att det vart fel nånstans…så jag glömde bort allt.

  Nåra månader till efter det…Så fick jag ett brev från bolaget i fråga…(Jag har det kvar nånstans än idag!), där dom sa EXAKT så här:

  ”Vi vidhåller våra krav på er men ni behöver inte betala iom att räkningen redan är betald.”

  !!!!

  Jag fick ju en PÅMINNELSE…som jag antagligen fick för att nån nånstans skrivit fel….TROTS det vidhöll dom att dom inte gjort nåt fel trots att dom som första gången fått räkningen REDAN BETALAT!!!

  Slå det du Joshen!!..*ler*..

  Ha det
  Jan

 13. David David

  Hoppas det reder ut sig utan problem för dig.

  Jag har själv just skickat in ett bestridande på en p-bot som jag drog på mig för att ha parkerat mot körriktningen i stoppförbudszon trots att jag stått fullt lagligt parkerad i en p-ruta. Dock är rutan ganska nyligen ditmålad av kommunen(?) pga ombyggnationer i området med medföljande brist på p-platser. Sedan kom snön, så om man inte vet att rutan finns där under snötäcket så ser parkeringen skum ut.

  Det är så irriterande att tvingas lägga tid på att reda ut saker som man själv är helt oskyldig till.

 14. Jenny Jenny

  Vilka sopor… eh. Att det ska betalas först o bestridas sen. När jag fick en liknande bot för över tio år sedan var det inget problem. Dels för att jag inte hade körkort än då (hähä) och dels för att det framkom att fordonet var rött, o vår bil var blå… :) Lite enklare att överklaga då men Västeråspolisen frågade om jag var säker på att jag inte lånat ut bilen och fått dem omlackerad, just in case. ;) I ditt fall är det ju knivigare förstås. Skam den som ger sig, lycka till!

 15. 80 + 64 + 4 = 0…

  Jag tänker börja med en mycket ovanlig begäran. Jag tänker nämligen be om att få bli länkad! Inte för min egen skull utan för att någon slags rättvisa skall komma huvudpersonen i detta inlägg till del. Givetvis kan (och bör om energi fin…..

 16. Stefan Stefan

  Som jag ser det så är en felaktigt utfärdad parkeringsbot bedrägeri eller försök till bedrägeri och skall hanteras som sådant.

  En annan detalj, iofs roligare mot ett privat bolag än mot polisen, om man trots allt måste betala boten så betalar man inte allt på samma gång utan sprider ut det på många småbelopp över några veckors tid. Helst med hyffsat kryptiska meddelanden så att det är fullt möjligt att lista ut vart pengarna hör men att det ändå måste skötas manuellt… Hela poängen är att det ska kosta mycket mer att få in pengarna än summan som betalas.

 17. Då väntar vi bara på Aftonbladets löpsedel: ”PP:s terroranklagade riksdagsaspirant mejade ner fotgängare med monstertruck!” ;)

 18. WysiWyg WysiWyg

  Jag vet inte om det gäller samma sak med p-böter, men om du får hem en faktura som du vill bestrida så ska du under inga omständigheter betala den, eftersom det i juridisk mening innebär att du accepterar att du var skyldig de pengarna.

  Som sagt så vet jag inte riktigt vad som gäller med just p-böter, men du kanske ska kolla det med någon som vet?

 19. Jag litar på att polisen vet, och jag har ju pratat med polisen. Däremot har jag fortfarande inte fått något som helst svar på mitt bestridande.

 20. steelneck steelneck

  Betala in 50 öre för mycket, bara därför att.. du kan räkna ut resten.

 21. Nu har jag äntligen fått svar från polisen. De ger mig rätt, jag får tillbaka mina pengar med hänvisning till att boten var otydligt skriven. Det framgår emellertid om de har skickat en påminnelse till rätt parkeringssyndare istället.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: