Skip to content

Distinktionen mellan PP och SD

Jag har en kollega som vid något tillfälle hasplade ur sig, förvisso lite skämtsamt, att Piratpartiet borde slå sig ihop med Sverigedemokraterna. Åt det skakade jag bara på huvudet och kommenterade att det inte finns på kartan därför att vi är oförenliga. För mig är det så självklart att jag där och då inte insåg behovet att förklara varför. Det blir lite som för min mattelärare i högstadiet som förmodligen var någon form av geni på området (matte, inte pedagogik) men som inte kunde förklara ekvationer därför att han inte förstod vad det var vi inte förstod.

Nå. Någon som uppenbarligen äger den pedagogiska förmågan är Sammy Nordström. Han fick häromdagen ett brev från två killar som funderar på hur de ska rösta. De skriver i brevet att flera av deras polare pratar om att rösta på Sverigedemokraterna och ger Sammy chansen att förklara varför de skulle rösta på oss istället, och vad vi vill göra för ungdomar. Sammys svar är lysande:

Hej Anton och Ludvig!

Till ungdomar vill vi ge något mycket värdefullt: rättssäkerhet. Både sittande regering och deras föregångare har jobbat hårt på att kriminalisera över miljonen svenskar och gett privata företag mer befogenheter än polisen för att jaga dessa brottslingar. Resultatet ser vi tydligt nu senast idag när Mikael Nordfeldth fick sitt kontor raidat av polisen och sina datorer beslagtagna, utan att någon pratat med honom innan alls.

I övrigt handlar det om frågor som vi anser vara avgörande för att demokratin ska kunna fungera och skydda våra mänskliga rättigheter. När sista papperstidningen lämnat tryckerierna, brevbäraren levererat sitt sista brev, telefonstationen kopplat fram sitt sista samtal, och TV/Radio-masten skickat sitt sista TV- och radioprogram, vill vi då att staten och privata företag ska ha total insyn och kontroll över Internet?

Nu är det ju inte alls säkert att Internet verkligen kommer ersätta all annan media, men en teknisk revolution liknande den när tryckpressen kom ser vi ändå att Internet är, och att den betyder minst lika mycket för vår demokrati. Som skrämmande bevis på det är Irans nedstängning av hela landets Internettrafik och Kinas långtgående censur.

När det gäller Sverigedemokraterna kan vi konstatera att de är Piratpartiets ideologiska motsats. Där de vill ha enkelriktning och enfald vill vi ha variation och mångfald. Vad de vill konservera vill vi utveckla. Medans de bygger murar försöker vi riva dem. Där de ser hot ser vi möjligheter. Men framförallt, vi ser ett uppenbart samband mellan isolation och stagnation.

Rent sakfrågepolitiskt ställer vi oss undrande till deras ambitioner att inrätta jourhavande dygnetrunt-domstolar, arbetsläger för straffångar och återgå till hur Sverige såg ut under andra världskriget rent allmänt. De står nämligen för väldigt mycket mer än bara begränsad invandring, något som ofta kommer i skymundan i media.

Sen är det så att även om Piratpartiet inte tar ställning i frågan om antalet personer som ska få uppehållstillstånd eller asyl, så tar vi ändå stark ställning för de mänskliga rättigheterna och vår allas medmänskliga skyldighet att hjälpa människor i nöd. Vi anser inte att Sverigedemokraternas politik lever upp till dem kraven och så länge de inte gör det ser vi inte några som helst samarbetsmöjligheter hos dem.

Hoppas det gav svar på era frågor, säg till om ni undrar över något mer!

Mvh,

Sammy Nordström
Vice valkretsledare, PP Östergötland

Precis lagom långt och precis lagom invecklat. Hatten av, Sammy!


Andra bloggar om: , ,

Published inPiratPolitik

29 Comments

 1. […] sig för att säga vad de tycker, men gör det med kunskap, vänlighet och respekt. Det inspirerar andra att göra likadant. Innan valåret 2010 är slut, så tror jag att vi alla kommer att börja tala […]

 2. […] 27, 2010 av smyg Jag är ingen piratpartist, men det här var rätt begåvat. Texten beskriver dels varför Piratpartiet står för viktiga värden, dels varför […]

 3. Politisk analfabetism är oerhört utbred i samhället. Det faktum att vi har ganska stora strömmar över blockgränserna från val till val är väl ett bevis på att den politiska kompassen bland väljarna fungerar utan stöd av ideologisk övertygelse.

  Jag tycker inte att vi (pp) skall lägga ner så mycket energi på att ta väljare från (sd); den kategorin av väljarstöd saknar moraliskt värde för oss. Vi devalverar oss till att bara bli ett alternativt missnöjesparti. Den utvecklingen vill jag inte se.

  Peter Harold’s last blog post..Och så hände det även mig…

 4. Peter: Jag håller med, men eftersom det nu och då påstås att vi slåss om samma väljare (vilket på det stora hela inte är sant), eller som i EU-valet då det påstods att vi ”tog” väljare från SD, så tycker jag att det är viktigt att tydliggöra skillnaden. Om inte annat för att de som inte vet faktiskt ska förstå det absurda i att påstå att vi slåss om samma väljare.

  Sen finns det förvisso en kategori väljare som vi faktiskt konkurrerar om och det är de vars politikerförakt är så stort att de kan tänka sig att rösta på vad som helst bara det är ett parti som idag inte sitter i riksdagen. Men det är nog ändå en rätt liten grupp.

 5. Peter H. Betr ta väljare fr sd. Sd´s presumtiva väljarskara är komplicerat sammansatt. Ex-vis finns där många sk politiska noviser, som kanske har vissa grundvärderingar men som inte ser skillnaderna mellan partierna. DÄRFÖR bör, anser jag, pp verkligen tala om vilka skillnaderna är mellan sd och pp. Vilket innebär att pp MÅSTE angripa sd och dess inskränkta syn.

  PP är ett missnöjesparti, liksom de flesta partier ursprungligen var, missnöjt med dagens politik. Liksom sd är det.
  Men att missnöjet har olika orsaker och ligger inom olika områden, det måste pp förklara.

  Lars-Erick’s last blog post..Detta är också en integritets och etikfråga

 6. Det finns tyvärr också ett antal personer som kommer/vill rösta på SD för att tvinga partierna att bryta blockpolitiken. Bra syfte, men kanske inte så jättebra ändå.

  Daniel Brahneborg’s last blog post..Matte handlar om att kunna tänka

 7. Tor Tor

  Peter Harold skrev: ”Politisk analfabetism är oerhört utbred i samhället. Det faktum att vi har ganska stora strömmar över blockgränserna från val till val är väl ett bevis på att den politiska kompassen bland väljarna…”

  Bland väljarna? Jag trodde först att du talade om de etablerade partiernas strömningar… :P
  För övrigt så är det inte bra för något parti att sitta alltför länge vid makten, så det finns faktiskt ett visst egenvärde i väljarnas rörlighet.

  Tor’s last blog post..Sarkozyutsedd kommisionär ansvarig för ACTA-förhandlingar

 8. Tor, just så. Tyvärr är analfabetism och bristande kompass vanligt både bland väljare OCH politiker…

  Så, man får inte slöa till…

  Lars-Erick’s last blog post..Politik är inte enkelt

 9. Simon Rosenqvist Simon Rosenqvist

  Ruskrigt bra skrivet av Sammy!

 10. Arrgh! Joshen, måste du ha så liten font? Jag måste zooma upp för att kunna läsa. Tänk på oss stackare som närmar oss halvseklet…

  När jag väl kunde läsa instämmer jag förstås i hyllningskören, Sammys svar är lysande!

  Jörgen L’s last blog post..Svårt ord..

 11. Förlåt. Jag har länge pratat om att installera om WordPress och bygga om designen. Kanske dags att göra slag i saken.

 12. […] brev. Det är pedagogiskt, håller sig till sakfrågan, och pekar klart och tydligt på exempel som utgör skillnaden mellan Piratpartiet och Sverigedemokraterna. Den som efter att ha läst detta brev fortfarande vill […]

 13. -> Joshua Tree
  Ja, det är nog aldrig fel att vi bidrar med lite upplysning istället för… ja, vad kan man anklaga de andra partierna för? Falsk marknadsföring. För det är vad många nu f.d. borgerliga väljare upplever att de drabbats av efter helomvändningen i FRA-frågan.

  Alla partier i opposition är missnöjespartier. Det kan vi kallt konstatera. Det gäller bara att hålla sig ifrån att bli ett populistiskt dito.

  -> Lars-Erick
  Ja, det är sant att väljare kan förbluffande lite om politik. Detsamma kan tyvärr sägas även om organiserade partimedlemmar (oavsett kulör). Inte för att jag vill idiotförklara gräsrötterna, men oftast duger de inte till mer än att bli trampade på. Sedan skall man ju inte sticka under stol med att (sd) är en alldeles utmärkt magnet för mindre politiskt medvetna människor.

  -> Tor
  Ja, det stämmer att påståendet om snurrande kompass gäller även bland etablerade riksdagspolitiker. Och en och annan statsminister också… ;-)

  Peter Harold’s last blog post..Pårnstar

 14. Halleluja! KD goes SD…

  Jag håller med Kristdemokraterna.

  Det var svårt att skriva det där. Därför ska jag ånyo och skyndsammast styra in piratskutan på rätt kurs. Min vana trogen så älskar jag lekar med ord och dess lydelser och innebörd och just ovanstående…..

 15. Stefan Stefan

  ”Vi anser inte att Sverigedemokraternas politik lever upp till dem kraven och så länge de inte gör det ser vi inte några som helst samarbetsmöjligheter hos dem.”

  Ni ser alltså samarbetsmöjligheter med samtliga sju etablissemangspartier som drivit fram precis ALLT som ni går till val på att stoppa.

  Däremot tar ni avstånd från ett litet upstickarparti som tveklöst kommer prioritera uppstyrning av sveriges misslyckade invandrings- och integration framför att bygga övervakningssamhälle tillsammans med Reinfeldt eller Mona Muslim (kan ni tänker er henne som statsminister förresten??).

  Ger ni I&I-frågorna åt SD så får ni självklart de frågor ni driver i gengäld. Dessutom har ni samma inställning till överstatligheten inom EU, yttrandefrihet mm. Islamiseringen av Europa är för övrigt det största hotet mot yttrandefriheten på sikt, både eftersom islamismen är en totalitär ideologi (se exempelvis Iran) och eftersom det kommer skapa ett allt större behov av rättsosäkra antiterrorist-lagar.

  För mig är det uteslutet att rösta på något av de sju partier som förstört vårt land. Valet står därför mellan PP, SD eller att inte rösta – vilket jag är långt ifrån ensam om enligt statsvetarnas analys av väljarströmmar.

 16. @stefan

  Vi kan inte släppa integrationsbiten till SD eftersom vi då ger upp invandrarnas integritet.
  Så nej, inte ens om SD gör en helomvändning och plötsligt är mot FRA, så kan vi samarbeta med dem.

  Mvh

  /J-O

 17. @Stefan

  Med risk för att svara i Josh ställe. Integritets och integrationsfrågorna hänger för oss i hop för att båda handlar om grundläggande demokratiska värden. Piratpartiet försvarar alltid grundläggande demokratiska värden. Därför kan vi tänka oss att samarbeta med goda krafter i partier som åtminstone enligt sina partiprogram också står för demokratiska värden. Vi hoppas kunna vara ett inslag i svensk politik som får de andra partierna att komma ihåg vad demokrati egentligen är.

  Då kan vi tillsammans rulla tillbaka de inskränkningar som den senaste tiden skett i den demokratiska rörelsefriheten i Sverige.

  Partier som i sitt partiprogram (om än outsagt) inte tror på människors lika värde. Partier som kan klumpa en hel kultur, en femtedel av mänskligheten till en generalisering om en hatisk ideologi. Sådana partier kan vi imnte samarbeta med.

  Jag hoppas att detta hjälper dig i ditt val.

 18. Stefan Stefan

  Ni kommer ju bara med snömos. Vad är det för grundläggande demokratiska värden som SD förnekar invandrare? ”Partier som i sitt partiprogram (om än outsagt) inte tror på människors lika värde.” Bygger ni er bild av SDs politik på det ”outsagda”, teorier om en dold agenda, dvs rena halmgubbeargument? Bättre kan ni faktiskt.

  ”Partier som kan klumpa en hel kultur, en femtedel av mänskligheten till en generalisering om en hatisk ideologi.” Då borde ni kanske gå ut med tydliga riktlinjer om vad man får tycka och inte om islam för att vara medlem i PP. Det råder nämligen inte konsensus om att islam är som vilken annan religion som helst, utan problemet är att islam _även_ är en ideologi med totalitära anspråk. Det råder heller inte konsensus om att den femtedel av världen där denna ideologi praktiseras är öppen och demokratisk, och vissa av oss ser ett samband där, med situationen i Frankrikes förorter, att judar nu flyr Malmö pga antisemitismen bland muslimerna där osv. Så vilka konkreta åtgärder mot islamiseringen är det ni vänder er emot i integritetens namn? Förbjud av burka och niqab, minareter med böneutrop osv? SDs program är faktiskt inte så radikalt som ni verkar inbilla er.

 19. Stefan Stefan

  Jan-Olof: Det intressanta är ju vilka frågor SD kommer att driva, ifall du hade bemödat dig att läsa mitt inlägg ordentligt. FRA ligger knappast ens nära toppen av SDs prioriteringsordning. Dessutom finns det flera partier som är för FRA, som ni inte uteslutit som samarbetspartners för det. En gnutta konsekvens vore inte fel.

 20. Personligen anser jag det vara en icke-fråga om det finns utrymme för samarbete med Sd eller inte. Sd kommer inte att sitta i regering och vår strategi går ut på att erbjuda stöd till den sittande regeringen förutsatt att den ställer upp på våra frågor. Men Jan Rume, som suttit i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, han borde väl veta ett och annat om vad Sverigedemokraterna är för parti, eller hur? Nu har han hoppat av och istället blivit Piratpartiets förste representant i kommunfullmäktige. På sin blogg publicerar han en jämförelse partierna emellan. Visserligen har han inte personligen gjort sammanställningen, men eftersom han publicerar den får han antas stå för den, och eftersom han representerat bägge partier får han väl också antas ha ganska god kännedom.

  http://janrumes.wordpress.com/2010/01/29/piratpartiet/

 21. Stefan Stefan

  Huruvida SD kommer att sitta i regering vet du lika lite som jag. De kan mycket väl få tolv procent, som Ian W brukar svara när han får frågan. Det jag reagerar över är att ni bedömer SD med en helt annan måttstock än andra partier, och inte ens förklarar varför.

  Skulle gärna bemöta avhopparens argument om han hade några, men han har bara klippt in en lista med samma floskler som ni slänger er med. Mångfald – enfald, framåtanda – bakåtanda, river murar – bygger murar osv. Han förklarar inte varför han själv engagerat sig i partiet – gissningsvis inte för att han instämde i punkter som ”Svartskallar som inte är som vi? Släng ut dem bara”.

  Trist att ni hakar på etablissemangets politiskt korrekta smutskastningslinje istället för att diskutera sakligt. Föraktfullt mot alla potentiella väljare som ni knappast vinner över till er sida genom att stämpla som rasister. Men okej, då vet jag att en röst på PP är en röst för ”locket på” i diskussioner om känsliga ämnen som avviker från den trygga mittenfåran i svensk politik. Ett åttonde etablissemangsparti som kan samarbeta med partier med islamistiska representanter som Mehmet Kaplan (mp) och Abdirisak Waberi (m) men inte det enda partiet som kritiserar islamiseringen. Då är man ju rasist…

 22. Jag anser inte att jag bedömer Sd utifrån någon annan måttstock än jag bedömer andra partier. Däremot är min bedömning att vi inte har några gemensamma beröringspunkter. Och jag anser fortfarande att det enda som är intressant att diskutera i samarbetesväg är med det eller de partier som bildar regering. Att du anser att omsorg om invandrares integritet är ”snömos” så får det stå får det stå för dig.

  För övrigt anser jag att den där rädslan för islamisering är just snömos. Jag ser islamofobi som betydligt farligare. Men även om jag har fel och du har rätt i den frågan så anser jag att lösningen är upplysning. Religion är som svagast när bildningsnivån hos befolkningen är som starkast, när yttrandefriheten verkligen är yttrandefrihet och när censuren lyser med sin frånvaro.

  En politik som syftar till fri information är således det bästa vapnet både mot islam som ideologi såväl som mot de ”kristna värderingar” som Sd omfamnar.

 23. Stefan Stefan

  Invandrares integritet är inte snömos. Däremot är formuleringen ”invandrares integritet” snömos. Enligt wiktionary är snömos ett ”begrepp för en text bemängd med buzzwords och intetsägande, luddiga fraser som inte tillför fakta till den som läser den”, vilket är en träffande beskrivning av er kritik mot PP. Ni kommer med ganska grova anklagelser, typ en punktlista där PP påstås tycka att ”svartskallar” inte är välkomna osv, men har inga belägg för det ni påstår. Förklara gärna för judarna som lämnar Malmö pga antisemitiska hot bland muslimer att deras rädsla är snömos och att lösningen stavas fri mjukvara – I rest my case. PP var bättre när ni erkände att ni inte hade några åsikter i den typen av frågor och fungerade som ett enfrågeparti för det era SMS-medlemmar bryr sig om, dvs internet.

 24. Jag betraktar den här diskussionen som över eftersom du är totalt ointresserad av att bemöta faktiska argument. Vi vet ju bägge två vilka du kommer att rösta på, så varför ens låtsas?

 25. […] ingå i normen? Thomas Tvivlaren, Anders S Lindbäck, Anna Troberg, BloggSam, Borgmi, Calandrella, Enligt Min Humla, Maloki, Osmidigt, Rick Falkvinge, Tantrablog, The Pheleroxian Blog, En Man Med Ett Skägg och […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: