Skip to content

Hjälp Josh köpa netbook

Maloki har skrivit om att använda sig av sina sociala medier till att söka jobb. I grund och botten handlar det om det som man alltid tjatat om – nätverk, men på en större skala. Själv tänkte jag därför ta hjälp av mina nätverk, via sociala medier, till att köpa en ny netbook.

Jag har en längre tid haft en netbook. Smidig att ha med, lättillgänglig, ett bra komplement till en stationär dator och ett jättebra skrivredskap. Tyvärr var jag dock lite snål när jag väl köpte den, efter att ha dräglat en tid, så jag nöjde mig med Asus EEE version 900. En 901 hade givit mig vassare processor och ett kraftigare batteri, men också kostat 1200 kronor mer, och vid den tidpunkten ansåg jag det inte värt mellanskillnaden. I efterhand kände jag att det nog hade varit det.

Nu har jag emellertid kört slut på den och är på jakt efter en ny. Jag gillar verkligen Asus så det kommer sannolikt att bli en EEE den här gången också, men en tiotummare. Men det är här det blir snårigt. Första siffran, eller siffrorna, i en EEE-serie talar om tumstorleken på skärmen. Slutsiffran antyder andra variationer som inte är lika lätta att identifiera. På 900-serien var det så att 900 var basic och billig, 901 hade ett saftigare batteri och vassare processor, och 904 hade en stor mekanisk hårddisk (900 och 901 körde solid state). I 1000-serien kan man istället välja på 1001, 1005 och 1008. 1001 har jag redan valt bort. Jag tänker inte låta snålheten bedra visheten en gång till. 1008 verkar ha lagt krutet på en stor hårddisk och det behöver jag inte, så 1005 är det givna valet med sin väl tilltagna batterikraft.

Men det slutar inte där. För nu råkar det finnas 1005HA-A, 1005HA-B, 1005P och 1005PE också. Och det bara på Dustin. Vem vet, det kanske finns en uppsjö ytterligare bokstavsändelser som alla har sin lilla egenhet i form av sladdlängd eller placering av hörlursuttag.

Hur som helst så har jag i princip landat i att det blir någon av de nyare 1005P eller PE. Jag kanske är trött nu och har stirrat mig blind på alla specifikationer, men jag kan inte se vad som motiverar att en HA-A skulle vara dyrare än en P. Större hårddisk, javisst, men äldre teknologi och klenare batteri, och en PE har samma diskstorlek och ännu saftigare batteri och är ändå billigare än HA-A. Och den enda anledning till att HA-B är billigare torde vara att den är rosa (och så länge den är rosa får den vara hur billig den vill – här får den inte bo).

Ja ni ser. Jag behöver hjälp. Just nu velar jag mellan P och PE, men om HA-A av någon anledning är så fantastisk som priset antyder så får någon gärna upplysa mig om det. Annars undrar jag mest – är 14 teoretiska batteritimmar och bluetooth värt femhundra spänn över 11 teoretiska batteritimmar och ingen uppgift om blåtand? Batteritid får man aldrig för mycket av, men det får man å andra sidan inte av pengar heller.

Jag undrar också vad som hände med solid state-alternativen. Vid en sökning på prisjakt med angivet att jag vill ha en netbook på tio-elva tum med solid state-disk får jag bara fyra träffar, och inget som är direkt upphetsande. Blev de helt enkelt för dåliga och opålitliga i den prisklassen? För jag personligen har svårt att se behovet av mekanisk hårddisk på ett par hundra gigabyte i en netbook. Då föredrar jag en tiondel av utrymmet på en snabbstartad och tyst solid state-disk. Uppenbarligen är jag inte representativ för marknaden.

Så vad säger svärmen? Vilken netbook blir det?


Andra bloggar om: ,

Published inDator

22 Comments

 1. Du ska fundera på vad du prioriterar! Vad ska du faktiskt använda den till.
  När jag köpte min EEE 1000HE, så valde jag E just för batteritiden. Att kunna koppla ur sig hemma, eller åka buss och tåg en hel dag utan att bry sig om batteritiden är helt gudomligt för mig.
  jag skulle välja 14h batteritid och blåtand. De extra pengarna är värt det.

 2. West West

  Kört slut på den gamla? Nog borde du väl ha garanti kvar?

 3. Maloki: Tror vi tänker ungefär lika.

  West: Nej, bara ett år på den. Jag har haft den längre än så. Och kvitton har jag ändå inga kvar eftersom jag är en slarver. ;)

 4. Andreas Andreas

  Vi har både en eee och en HP Mini i hushållet. Om jag skulle köpa en netbook idag med de erfarenheter jag har av de modeller jag har testat, så skulle jag sikta på en HP igen. Dustin har ett fint pris på Mini 5101 – men en gigabyte ram är inte att rekommendera om du an kosta på dig en modell med 2 gigabyte (vilket jag har i min Mini 2140 – som för övrigt är en mycket fin maskin förutom att hårddisken snurrar i 5400 varv – 5101 har en 7200-varvare).

  Slutsats: Jag kan inte hjälpa dig att välja. Men om du får för dig att öppna upp för andra alternativ så säg till så delar jag med mig av mina erfarenheter.

 5. Andreas: Jag är öppen för alternativ så kör. :)

 6. Jonas Jonas

  Maloki: hur mycket batteritid får du ut av den då? 14h teoretisk batteritid låter bra – men om det blir så i praktiken (eller ens i närheten) vet man ju aldrig.

  Sedan måste jag hålla med Josh: jag skulle också hellre ha en solid-state disk, men prisskilladen gör att det inte är värt det tyvärr. Snabbheten, tystheten, och att SSD är snällare mot batterierna överväger storleken på disken med råge (speciellt som jag bara skulle köra OS + Webläsare + enklare ordbehandlare för det mesta, och nej: google docs håller inte måttet…) men tyvärr.

 7. Mitt val bygger på bra batteritid och inbyggt 3G. Själva iden med en netbook är att vara uppkopplad och surfa. Jag har fått för mig att antennen är bättre på de med inbyggd 3G och dessutom behöver man inte strula med någon dongel. Har man redan en så dongel eller väljer att koppla sig till mobilen så är det kanske inte så intressant. Var faktiskt och klämde på några idag men ingen kände självklar så jag förstår problemet.

 8. ML ML

  Lyckades få tag i en eee pc med xp i höstas, läste datormagazin o bara köpte den som fick bäst betyg. De sa den skulle ha bäst ljud, undrar dock hur kassa de andra var?

  Däremot kan tangentbordet vara ett problem. Känns lite trångt att skriva på för att det ska vara mysigt. Sviktar lite i mitten (mitt alltså). Vet inget om de nya modellerna så klart.

  Du som skriver långa o välformulerade inlägg måste trivas med tangentbordet så testa innan köp!

 9. Andreas Andreas

  Vad får den kosta? Och hur viktigt är det att den har en N450-processor? Mini 5101 har en N280 vilket ger lite sämre batteritid, men så kostar 5101 mindre också – och har snabbare hårddisk och nyare BT-standard än 1005PE. I och för sig har 1005H-modellerna äldre N270-processorer också, så är det batteritid du är ute efter så är 1005P/PE att föredra.

  Titta i alla fall på http://www.dustinhome.se/pd_5010372444.aspx innan du bestämmer dig. Den är billig just nu, och har snabb hårddisk. Och 6-cellsbatteri (9 timmar i teorin). Den är dock inte direkt snygg, i alla fall inte jämfört med Mini 2140 som jag har. Men om pryldesign är en prioriterad faktor så är jag fel person att komma med råd. :)

 10. Andreas: Ca 3500 är övre gränsen. Och det där ser ju ut som ett riktigt bra erbjudande. Jag får ställa den mot Asusalternativen och se. Den är faktiskt rätt ful, men det är funktion som räknas. En sak som inte framgår i specifikationerna på dustin är om det är matt eller blank skärm. För jag är smått allergisk mot blanka skärmar. De kanske har blivit bättre, men de jag har testat har varit hopplösa att använda i dagsljus.

 11. Andreas Andreas

  Mini 2140 har blank LED-skärm. Den fungerar acceptabelt i dagsljus tack vare ljusstyrkan. Såvitt jag har förstått har 5101 däremot en matt skärm. Den har dessutom, precis som sin föregångare Mini 2140, ett chassi av lätt men stadig metall – till skillnad från eee-burkarnas plastskal.

  Priset är fantastiskt just nu, på samma sätt som priset för Mini 2140 var fantastiskt när jag bestämde mig för den – också det hos Dustin. Att studera Mini 5101 närmare får bli mitt officiella tips!

 12. Andreas: Beställningen är nu lagd. Tack för assistansen. Jag skumläste lite forum och tittade på lite bilder och folk verkar generellt nöjda och omdömen som ”robust” och ”stadig” återkom. Huruvida det är en blank eller matt skärm verkade det inte råda konsensus kring, men att döma av de amatörfoton jag tittade på tycks den inte blänka nämnvärt.

 13. Robert Andersson Robert Andersson

  Det var snabba puckar. Hur tänker du göra med operativsystemet?

 14. Windows 7 är förinstallerat och det kan ju vara kul att testa lite. På den gamla netbooken körde jag en Ubuntudistro på slutet (easy peasy) och trivdes bra med den, så en dual boot vore kanske nåt.

 15. Jag kör på en Lenovo Ideapad s10-2 som jag tycker mycket om. Skitläcker LED-skärm. Ubuntu UNR. Går som tåget.

  Händelsehorisont’s last blog post..Prima inter pares

 16. Luddevig Luddevig

  Jag befinner mig i exakt den position som du befann dig i för några timmar sedan. Har också en eee som hackar upp sig.

  Priset på HP:n verkar väldigt bra!

 17. mats mats

  en 10″ netbook är helt perfekt.
  Behövs inget mer.
  Jag valde mellan en 1005:a eller en samsung n140. det är inga stora skillnader dem emellan men det blev en samsung på netonnet för mig. kostade 3700 kr. Jag är helnöjd. windows 7 funkar hur bra som helst. snabb uppstart. den teoretiska batteritiden på 11 tim får man ta med en nypa salt, men man får nog ut 6 – 8 tim i alla fall. 1 gb ram räcker fint för webben.
  Jag gillar den ljusstarka mattskärmen, ett underbart tangentbord, inga störande lysdioder som en del kan ha, pekplattan (som också var fin på 1005;an)

 18. En Andreas En Andreas

  Hur gick det med SSD? Skippar du det? Jag tycker det känns som den viktigaste grejen i den nya laptop/netbook jag har tänkt köpa. I övrigt har jag ingen aning om vad jag vill ha.

 19. Jenny Jenny

  Kör på EEE 1101HA, segaste tröskverk man kan tänka sig. Funkar hur bra som helst, men seg. Dunderseg. Har tagit bort ungefär 90 % av medföljande programmen så jag kan ha den när jag jobbar, dvs word och internet o inget annat. :) Hoppas du hittar en som du tycker ge det du vill ha.

 20. Tja, du kan ju fundera på att lägga på 1500 spänn till och köpa en Asus UL20A. Nominellt har den åtta timmars driftstid, men i praktiken rör det väl sig om fem+. Den är också på tolv tum, vilket gör den lite större än den typiska netbooken: ca 25mm bredare, 30mm djupare men faktiskt dryga 5mm tunnare. Den är också drygt 400g tyngre.

  På fördelssidan får du ett (nästan) fullstort chicklet-tangentbord, 1366×768 upplösning och en celeron su2300 som cpu. Jag är själv nöjd ägare till en eee901, men jag kände rejält habegär när jag provade ul20. Det kommer dessutom ännu vassare varianter under våren, med i princip samma batteritid.

  Eller också gör du som jag och inväntar Asus UL30Jt. Den har en core i5-cpu, nVidia G310M/Intel GMA-HD, 4GB DDR3 och en halv gig hårddisk kombinerat med tio timmars batteritid i en förpackning runt 1,7kg och ungefärlig macbook-storlek. Den är snabb nog inte bara för allt normalt kontorsarbete utan även för de flesta spel… Fast då dubblar vi förstås din budget (plus antagligen lite till)

  Hur som haver så kan det vara värt besväret att spana på det nya mellansteget mellan netbook och notebook.

 21. Mathias Mathias

  Även jag går precis i köptankar och googlar hela nätterna och läser specar hit och dit :) Precis som du har jag fastnat hårt för Asus 1005PE med dess grymma batteritid och snygga utseende. Hade ännu hellre tagit 1008P som är ännu lite mindre om det inte vore för att den saknar en riktig VGA utgång (utan adapter). Jag vill gärna kunna använda den för att köra presentationer på projektor enkelt utan adaptrar.

  Men det som tyvärr gör att Asus 1005/1008 faller bort helt är just att dom inte säljs med inbyggt 3G i Sverige. Precis som någon annan skrev så är ju det halva grejen med en netbook att alltid vara uppkopplad utan att behöva hålla på med donglar eller mobiler.

  Så just nu spanar jag mycket på nya HP mini 5102 som precis är på väg att börja säljas i Sverige. Verkar tyvärr rätt dyr (runt 6000 kr), men då får man inbyggt 3G och skärm med 1366×768 upplösning och allmänt riktigt bra byggkvalitet (av diverse recensioner att döma). Ev skulle den förra modellen 5101 kunna vara intressant, men de modeller som har inbyggt 3G verkar bli rätt dyra dom också, så då lägger jag nog hellre på en 500:- till och får den senaste modellen.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: