Skip to content

Som man frågar får man svar

Det har gått som ett meme de senaste dagarna, Filmfolkets enkät som besvaras av moderaterna Anna König Jerlemyr och Hans Wallmark. Frågorna är naturligtvis ställda till folk som man på förhand vet inte kommer att svara fel, och för säkerhets skull också formulerade på ett sådant sätt att man inte kan svara fel av misstag.

En lång rad bloggare har naturligtvis valt att kommentera och svara på frågorna efter eget huvud, för att liksom balansera upp det hela, och jag tror att det ganska tryggt kan konstateras att Filmfolkets propagandastunt exploderade i ansiktet på dem själva. Jag tänker däremot inte besvara enkäten utan istället skriva en egen och skicka ut till två helt slumpmässigt utvalda personer som råkade bli Thomas Tvivlaren och Emma Opassande. Men alla får förstås svara (jag ser särskilt fram emot Sug-Steffos svar). Enkäten är att betrakta som public domain.

 1. Vilket är din bästa nedladdning någonsin?
 2. Hur brukar du oftast rösta, har du exempelvis testat något av alla de svenska vårdskolaomsorg-alternativ som klumpat ihop sig i Mittens Rike?
 3. Tycker du att rättssäkerhet, budbärarimmunitet och brevhemlighet är viktigare för samhället än att en välmående bransch med en armé av gråterskor får idka utpressning mot barnfamiljer?
 4. Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala underhållningskartellen för de legala aktörer som distribuerar kultur via nätet, bland annat på The Pirate Bay?
 5. I många europeiska länder fanns en gång i tiden så kallade black rooms där maktens lakejer öppnade och kontrollerade all post. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

Kör hårt!


Andra bloggar om: , , ,

Published inKåseriKulturPiratPlattnackarPolitikSamhälle

23 Comments

 1. Är det månne fritt fram att svara på frågorna, även om man bara är en ynka kommentator?

  Om så är fallet kommer här mina svar. Om så inte skulle vara fallet, så feel free to delete this reply.

  1. Det måste vara den allra första, Under The Boardwalk med Tom Tom Clogs. Jag minns än i dag hur fascinerande det var att se stapeln i Napster växa med den för tiden hisnande ISDN-hastigheten om 128kb/s (jag hade duo). Och samtidigt kunde jag chatta med den som skickade ut filen. Teknikens under.

  2. Under de tolv riksdagsval, lika många kommunalval och (tror jag mig minnas) tre landstingsval — i Göteborg klarade vi oss undan det stora slöseriet med landsting ända fram till för ett drygt decennium sedan, då vi blev ockuperade av Västra Götalandsregionen — så har det varit jämnt fördelat mellan i stort sett samtliga partier som ställt upp. Men med tonvikt lagt på alla nya partier. Således har jag bland annat varit med om att rösta in MP två gånger och NyD en gång i riksdagsval och Hisingens kommunala väljare en gång i kommunalvalet.

  3. Ja, det får jag nog säga att jag gör. Visserligen tycker jag att det är bra med nya affärsidéer, men denna den senaste idéen med legaliserad utpressning är nog faktiskt lite väl oanständig IMHO.

  4. Lite svårt att säga. Jag tror nog att om marknadskrafterna får sköta sig själva, utan att politikerna lägger sina fingrar i blöt, så klarar de ut detta på egen hand, på ett eller annat vis.

  5. Nej. Jag är förvisso ofta benägen att förfalla i nostalgiska drömmar, men just de Svarta Rummen är inte något som ger positiva vibrationer, så att säga.

  // mvh Björn Felten, riksdagskandidat för piratpartiet

  Björn Felten’s last blog post..80 + 64 + 4 = 0 — en välbehövlig push

 2. Det är naturligtvis fritt fram att svara på frågorna även i kommentarfältet. Tack för dina svar Björn!

 3. Att svara eller icke svara, det beror på frågan…

  Som en blixt från en klar himmel damp det ned ett frågeformulär i min digitala brevlåda. Jag verkar ha blivit slumpmässigt utvald att besvara ett antal frågor och som lön för mödan får jag en uppäten glass utan pinne. Vem är väl jag att …..

 4. ingvar ingvar

  Här är svaren från mig.

  1. GPL, nej inte Stallmans hopkok, utan Grand Prix Legends

  2. Ja

  3. jag tycker nog rättssäkerhet väger tyngre än att monopolister ska få sitt.

  4. Förbjud monopol

  5. Nej!

 5. Ha ha! Vilket djävla skämt den där enkäten från Filmfolket är.
  Varför tar de fortfarande inte upp frågan hur man får pengarna tillbaka om man betalat för en film som sedan visat sig vara dålig? Ex: Om jag går på bio slutet på filmen är skitdåligt, kan jag få pengarna tillbaka då? Om de anser att deras verk är som vilken handelsvara som helst som kan stjälas så bör den rimligtvis även innefatta en kvalitetsgaranti. Betalar man halva priset på en skiva om man bara gillar och lyssnar på hälften av låtarna? Etc.

  Juggen’s last blog post..Bilister, pedofiler och FRA

 6. Juggen: Det där är förstås väldigt relevanta frågor. Det är en vinkel som jag inte riktigt har tänkt på tidigare.

 7. 1. Vilket är din bästa nedladdning någonsin?

  Google Chrome. Men frågar du mig igen om en månad kommer jag helt säkert svara något annat.

  2. Hur brukar du oftast rösta, har du exempelvis testat något av alla de svenska vårdskolaomsorg-alternativ som klumpat ihop sig i Mittens Rike?

  Efter moget övervägande, enträget diskuterande och ivrigt gafflande till alla som ser tvehågsna ut om hur viktigt det är att man faktiskt röstar, hur en enskild röst faktiskt GÖR skillnad, går jag i feststämning till röstlokalen och lämnar min röst.

  Det ÄR något värt att fira att vi faktiskt har rätt att rösta. Det är inte självklart här i världen.

  3. Tycker du att rättssäkerhet, budbärarimmunitet och brevhemlighet är viktigare för samhället än att en välmående bransch med en armé av gråterskor får idka utpressning mot barnfamiljer?

  Aningen ledande fråga, inte sant? Det finns ingen ursäkt för att en välmående bransch med en armé av gråterskor ska få idka utpressning mot någon.

  4. Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala underhållningskartellen för de legala aktörer som distribuerar kultur via nätet, bland annat på The Pirate Bay?

  Lätthanterliga, lättillgängliga distributionskanaler behövs, där man som kund kan få personlig hjälp med varje steg, även om det är en bot som ger hjälpen. Vi måste komma ihåg att vi lever i en värld där till och med ett sånt tydligt och enkelt system för shopping som t ex Amazon erbjuder ställer till problem för människor.

  5. I många europeiska länder fanns en gång i tiden så kallade black rooms där maktens lakejer öppnade och kontrollerade all post. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

  Nej

  Morrica’s last blog post..Mad World

 8. Pirat så klart Pirat så klart

  1.Vilket är din bästa nedladdning någonsin?

  Dokumentären Endgame av Alex Jones.

  2.Hur brukar du oftast rösta, har du exempelvis testat något av alla de svenska vårdskolaomsorg-alternativ som klumpat ihop sig i Mittens Rike?

  Mittens rike är alldeles för röd för att det ska vara hälsosamt.
  De 7:s gäng får ingen röst av mig.

  3.Tycker du att rättssäkerhet, budbärarimmunitet och brevhemlighet är viktigare för samhället än att en välmående bransch med en armé av gråterskor får idka utpressning mot barnfamiljer?

  Konfiskering av post. Vad annat hade man kunnat förvänta sig av mittens rike. Man följer bara Kinas exempel. Eller DDR:s.

  4.Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala underhållningskartellen för de legala aktörer som distribuerar kultur via nätet, bland annat på The Pirate Bay?

  Marknadskrafter motverkas som vanligt bäst med monopol.
  Konkurrens är en synd som de brukar säga.

  5.I många europeiska länder fanns en gång i tiden så kallade black rooms där maktens lakejer öppnade och kontrollerade all post. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

  Har vi inte det redan. Om inte så skulle det vara bra om vi införde det så att vanligt folk kanske kan inse att de inte bor i Sverige längre.

 9. AToTheK AToTheK

  Kul att veta att man numera tillhör ”en svår organiserad kriminalitet.” (Citat Hans Wallmark)

 10. 1. Svårt att säga, blir delad topp-position mellan Mr. Bungle(California i .FLAC har jag för mig) och Sunn O)))(BLACK ONE). Efter dessa två giganter så kommer nog Vuze(senaste uppdateringen då) samt alla versioner av Eldräven på delad andraplats.

  2. Har röstat.. 3 gånger innan: 06(Pp), 02(V) samt 09(Pp). Blir Pp det här valet eftersom Sossarna tyvärr inte är att lita på ur min synpunkt.

  3. Självklart är demokratiska fundamenta viktigare än Fonogrambranschen.

  4. Tror väldigt få har ett heltäckande svar på detta(väldigt komplex fråga här va); Spotify är ju ett, tror det kommer komma fler och olika tjänster som försöker tjäna pengar på att folk fildelar.

  5. Nä, men iom FRA-lagen så har vi ju den digitala versionen av det numera(obs vet hur FRA:s övervakning är tänkt att fungera såatteh..). Förhoppningsvis kan PP få nått av blocken att montera ned FRA:s övervakningsapparat.

 11. Tee Tee

  1. Ha. Eftersom jag varit med ett tag så blir det nog den gången när jag lyckades downloada PC-Tools från en BBS någonstans runt 1985.
  2. Röstar alltid i allmänna val. Inte kyrkovalet då jag inte tillbedjer kyrkan något intresse.
  3. Armé av gråterskor. Du kan verkligen formulera dej. Hur man tycka att det är ok att utföra ett arbete vid ett tillfälle och sedan kräva ersättning för det i 70 år eller mera!!
  4.Upphovsrättigheter på tex musik, film, patent, osv. måste kopplas till framställningskostnaden.
  5.Nej.

 12. […] att ha surfat runt och läst bland andra Johnnys, Stefans, Annas och FMS inlägg, så snubblar jag med förtjusning över Thomas remix av enkäten. […]

 13. Mackan Mackan

  1, Open Office, samt ASCII-versionen av ”The Matrix”.
  2, Blått, men de senaste gångerna Lila.
  3, Rättssäkerhet, självklart.
  4, Avkriminalisera t ex icke-kommersiell fildelning samt rätten att få betalt till 70 år efter sin död. Ett alternativ är ju att alla ges den möjligheten… Tänk var rika t ex de som byggt Essingeleden skulle varit om de fått en royalty för varje bil som stått stilla i kö där :-)
  5, Naturligtvis inte! Se till att stänga vårt eget Black Room (FRA) per omgående!

  /Mackan

 14. Jenny Jenny

  1. Om man tänker tillbaka långt bak i tiden… var det nog något spel runt 98-99 kanske, vilket har jag dock ingen aning om. Spelar bara köpespel nu ju. :D
  2. Jag har röstat höger, lite mer till mitten och vänster, olika till riksdag, kommun, landsting och kyrka.
  3. Rättssäkert samhälle är A och O. Vad som är viktigast vet jag inte riktigt men jag vet att utan rättvist rättväsende faller mycket. Brevhemlighet och dyl är klart viktigare än några vinster för redan stora företag det är då säkert.
  4. Vet ej. Ärligt talat. Som det är nu är det helt fel, så mycket kan jag säga. Jag är öppen för förbättringar.
  5. Nej. Ett ord. Tre bokstäver. Aldrig i livet. Vi är människor med rättigheter, rätt till privatliv.

 15. siri siri

  kan man ha cameleoner i sveige

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: