Skip to content

Decentralisering är framtidssäkring

Jag och flera med mig har ju som bekant en förkärlek för att likna Internet vid biblioteket i Alexandria. Termer som ”Alexandria 2.0” är förekommande. Nå, för att vara ärlig tror jag inte att så många av oss är särskilt belästa på ämnet Alexandria egentligen. Det är mer själva myten om biblioteket som ville innehålla all världens kunskap som gör det till en utomordentlig liknelse.

Jag håller just nu på att läsa Nattens Bibliotek av Alberto Manguel. Jag kommer säkert att återkomma med en recension av boken som sådan när jag är klar med den. Just nu tänkte jag mer inkomma med en reflektion. Det är nämligen så att Manguel redan i sitt första kapitel tar upp just Alexandria, och jag slogs av att likheten med nätet är mer träffande än jag visste.

Manguel skriver att biblioteket i Alexandria var något nytt. Tidigare bibliotek var i princip privata samlingar och syftade främst till att hålla skrifterna i tryggt förvar. Alexandria-projektet var första gången man tog sig till att samla kunskap i syfte att sprida den. Biblioteket i Alexandria var inte bara en samling böcker, det var en plats för att läsa dem, studera dem och kopiera dem. Kung Ptolemaios gav order om att alla böcker som nådde Alexandrias hamn skulle tas i beslag och skrivas av, under högtidligt löfte om att återlämnas förstås. Inte helt olikt Googles projekt att scanna in alla böcker.

Vidare skriver Manguel att biblioteket i Alexandria var en läsarnas verkstad. Det var en plats där man föresatte sig att dokumentera allt som hände och hade hänt, och dessa dokument skulle i sin tur omarbetas till nya dokument. Lärda från andra länder bjöds in – anställdes, på sätt och vis – och avkrävdes inget annat än att de skulle utnyttja bibliotekets skatter. På så sätt hade man läsare som kunde absorbera stora mängder information, granska den kritiskt och sammanfatta det på ett nytt sätt eller sätta nytt ljus på den, för kommande generationer. Med tiden etablerades en regel för läsning som fastslog att ”den senaste texten ersätter alla föregående emedan den förmodas innehålla dem”. En tidig remixkultur, eller svärmarbete.

Det tycks råda stor oenighet kring förstörandet av biblioteket. En teori går ut på att Caesar (han igen ja!) år 47 före Kristus brände biblioteket som en bieffekt av att ha stuckit fiendens flotta i brand i Alexandrias hamn. Det är dock en teori som har sina brister och det förefaller troligast att biblioteket (som bör ha bestått av flera byggnader och lager) tog stryk i flera omgångar och slutligen förstördes mycket medvetet i slutet av 300-talet då kejsar Theodosius av det nu kristna Romarriket beordrade att alla hedniska tempel skulle förstöras.

En annan teori är förstås att Alexandrias bibliotek förstördes av en hord upprörda författare. För nog har Alexandriaprojektet en del inslag som borde ha fått en och annan bokförläggare att ställa sig vid dess portar och skrika ”PIRATER!”? Kopiering av böcker, omarbetningar där nya böcker byggde på gamla, och någon fjuttig biblioteksersättning till författarna lär knappast ha utgått.

Biblioteket i Alexandria hade emellertid ett stort problem, vilket naturligvis berodde på tidens teknologiska förutsättningar. Det var centraliserat, vilket var nödvändigt för att läsarna skulle få tillgång till all världens kunskap, men det gjorde också kunskapen ytterst sårbar. Idag är vi inte begränsade på det sättet. Vi är inte beroende av fysiska exemplar för att ta till oss kunskap, och vi är därför inte heller bundna till att vara på en specifik plats för ändamålet. Istället för att se kopiering som stöld kan man välja att se det som backup. Internet – Alexandria 2.0 – kan inte brännas ner, och ju fler kopior det finns av ett verk desto större är chansen att det fortfarande går att återskapa eller ta del av efter att det multiresistenta dataviruset Theodosius 2.0 käkat upp alla servrar som inte enbart och uteslutande sprider Guds ord.

Bibliotheca Alexandrina invigdes den 23 april 2003 och är en hyllning till det mytomspunna antika biblioteket. Bilden är public domain.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inBöckerKulturPirat

15 Comments

 1. När jag såg rubriken trodde jag först att inlägget skulle handla om Centerpartiets politik, decentralicering är ju ett av våra ledord, men så fel hade jag. :-)

  Tack för historialektionen!

  Markus ”LAKE” Berglund’s last blog post..Wikileaks och hoten mot internet

 2. mattias mattias

  En teori över biblioteket i Alexandrias försvinnande var att det inte alls förstördes i den mening att några individer/makthavare raserade stället och brände böckerna. I stället förklaras det med att på den tiden användes papyrus vilket inte har speciellt lång hållbarhet, så det räcker med att budgeten för att hålla det vid liv (och skriva om alla böcker om och om igen) minskades för att det sakta skulle vittra bort…

 3. Decentralisering är väl i stort sett samma sak som redundans. Och redundans, långsiktighet och kommunikation är piraternas säkerhetslösning. Till skillnad från instängning/fysiska spärrar, kvickfixar och övervakning.

 4. Lake: Eftersom Centerpartiet ignorerar sina väljare, sina gräsrötter och sina principer så ignorerar jag Centerpartiet. ;)

  Mattias: Jag läste det jag också, och det är en mycket enkel och trolig förklaring. Dock har jag förstått det som att även byggnaderna förstördes, vilket fortfarande mycket väl kan förklaras med förstörandet av hedniska tempel.

 5. Decentralisering är väl ungefär samma sak som redundans. Och redundans, långsiktighet och kommunikation är piraternas säkerhetsfilosofi. Till skillnad från avspärrning/statiska lösningar, kvickfixar och övervakning som bland annat Ask och Bodström tror på.

  Jag tror vi är överens :-)

 6. Pirat så klart Pirat så klart

  Inte förstörde man 1000-tals år av kunskap utan att ha tagit backup.
  Kunskap är ju makt som vi alla vet. Våra bibliotek innehåller ju ’rätt’ kunskap för den tid vi lever just nu. Böcker som denna skulle aldrig få inhandlas till våra bibliotek.
  http://www.bokus.com/b/9789197495240.html

 7. Palsternacka Palsternacka

  Linuxdistributionen Slackware har alltid lite skämtsamt kallats för Patrick Volkerdings säkerhetskopia..

 8. Decentralisering är som redundans. Och redundans, långsiktighet och kommunikation är piraternas säkerhetsfilosofi. Istället för fasta system/avspärrningar, kvickfixar och övervakning.

 9. Tee Tee

  Inte för att jag önskar dej sjukdom och elände, men tack för de två senaste super bra bloggposterna.

 10. Tee: Sjukdom och elände ger mig det jag behöver för att skriva: Tid! Men önska mig tvåhundra mille på Lotto imorgon istället, det ger samma effekt. ;)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: