Skip to content

Du skall icke missbruka Dexter – din seriemördares – namn

Anders Widén larmar om Dexter – ett system som är på väg att implementeras i skolorna i syfte att sätta elektronisk fotboja på våra barn. Eller ja, officiellt för att hjälpa skola och föräldrar att fånga upp problem, förstås. Och säkert för att, inte vet jag, skydda svensk trupp i Afghanistan.

I ett längre perspektiv är det här obehagligt eftersom det vänjer kommande generationer vid att ständigt vara övervakade. Att de inte har rätt till ett privatliv. Och vill man vara konspiratorisk så kan man tänka sig att det är precis det som är meningen.

Själv tänker jag att det kanske är bra. Skolan ska förbereda inför vuxenlivet, så det är ju alldeles utmärkt att de redan i skolan får träna på hur man lurar Storebror. Med den nuvarande utvecklingen är det en enormt viktig kunskap att ha, och de kommer att skaffa sig den. Barn är inte dumma. Barn är uppfinningsrika och begränsas inte av konventioner på samma sätt som vuxna. De kommer att lära sig att lura tant Gredelins kissprover, fingeravtryckskontroller i matsalen, filtrering av information, etcetera.

Det som stör mig mest är att systemet heter som världens mest sympatiske seriemördare. Kunde det inte ha fått heta Bateman eller Lecter istället?


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

6 Comments

 1. Varken jag eller någon annan lärare skulle någonsin få för oss att i någon mån överhuvudtaget ge eleverna de minsta små vinkar om hur de skulle kunna förfara för att…. aldrig. Sånt gör inte vi. Vi anpassar oss snällt efter systemet.

  Och vi är aldrig någonsin sarkastiska heller.

  Ville bara få det sagt i debatten.

  *nickar skenheligt*

  Morrica’s last blog post..Antiforskare?

 2. […] Enligt Min Humla » Du skall icke missbruka Dexter – din seriemördares – namn scriptorium.se/josh/2010/05/06/du-skall-icke-missbruka-dexter-din-seriemordares-namn – view page – cached Anders Widén larmar om Dexter – ett system som är på väg att implementeras i skolorna i syfte att sätta elektronisk fotboja på våra barn. Eller ja, officiellt för att hjälpa skola och föräldrar att fånga upp problem, förstås. Och säkert för att, inte vet jag, skydda svensk trupp i Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’razorfeeds’] = {”location”:””,”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/665448508/Razor_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/razorfeeds”,”name”:”Razor”,”nick”:”razorfeeds”,”description”:””,”influence”:””}; razorfeeds: “Josh: Du skall icke missbruka Dexter – din seriemördares – namn http://bit.ly/b8e8yQ ” 35 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[’piratbloggar’] = {”location”:”Internet”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/111798359/Piratpartiet.svg.preview_normal.png”,”url”:”http://twitter.com/piratbloggar”,”name”:”Piratbloggar”,”nick”:”piratbloggar”,”description”:”Piratbloggar unite”,”influence”:””}; piratbloggar: “Enligt min humla: Du skall icke missbruka Dexter – din seriemördares – namn: Anders Widén larmar om Dexter -… http://tinyurl.com/342mpg8 ” 47 minutes ago view tweet retweet Filter tweets […]

 3. Tee Tee

  Ha ha. Kvickt och bra!

 4. Morrica: Det känns skönt att höra att lärarkåren är ett lydigt och välsmort kugghjul i systemet. ;)

  Annars är det väl med lärare som med alla andra; en del är lägervakter och gör allt de blir tillsagda alldeles oavsett hur dumt, och en del är rebeller och utkämpar ständigt små gerillakrig mot överheten. Ibland med en egen liten armé av satungar. Det är i alla fall min erfarenhet från att ha jobbat på skola.

 5. Celsius Celsius

  Ryssar och kineser skall man vara försiktig när man gör affärer med, dom luras nämligen och fuskar som en ren ryggmärgsreflex. Det sitter i efter att man levt i ett system där man för sin överlevnad var beroende av att kunna lura systemet. Nytt system, samma lurendrejeri…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: