Skip to content

Fusk-VM

Det är mycket prat och skriverier och fusket inom fotbollen just nu. Det är handssituationer i nästan varenda match och experterna står i studion och kliar sig i huvudet och undrar varför. Kan det vara nåt med bollen eller med luften? Och så pratas det om hur det ”förstärks” när någon fälls eller blir dragen i tröjan. Säg som det är istället; det filmas. Fuskas.

Jag ska berätta varför. För att spelarna är vana vid att komma undan med det. En spelare som filmar har ganska stor chans att få med sig en frispark eller straff, och om han inte får det är det sällan han själv får några reprimander. Domaren har ett ögonblick på sig att avgöra om spelaren blir fälld eller kastar sig, och även om han väljer att inte blåsa frispark ska han vara väldigt säker på sin sak för att dela ut en varning för filmning. Låg insats, hög avkastning. Därför fuskas det.

Problemet är helt enkelt att man inte kan döma i efterhand. När Rivaldo drabbades av plötslig huvudvärk efter att han turkisk spelare sparkat bollen mot hans knä i en hörnsituation i VM 2002 fick han visserligen böter i efterhand, men med hans lön utslagen över året tjänade han antagligen ihop till boten under tiden han låg på gräsmattan och vred sig, så i värsta fall gick han bara jämt upp.

Här är därför ett par förslag.

Om en spelare fuskar på ett sätt som uppenbart påverkar matchens utgång och det kan ställas utom rimligt tvivel vid en granskning i efterhand ska motståndarna tilldömas segern. Rakt av. Ett sådant fall är till exempel när Theiry Henry tog bollen med handen vilket ledde till att Frankrike vann sin kvalmatch mot Irland och fuskade sig till VM. Hade möjligheten funnits att tilldöma Irland segern i efterhand hade Frankrike sluppit vara i Sydafrika och skämma ut sig. Men dessutom; hade en sådan regel funnits hade Henry aldrig spelat bollen med handne, och om han ändå hade gjort det hade han varit tvungen att genast påtala för domaren att målet skulle underkännas, annars skulle han bli syndabock istället för hjälte. Matchen kunde ha spelats vidare och endera laget vunnit på ett schysst sätt istället. Givetvis ska den spelare som omedelbart erkänner sitt misstag erhålla straffimmunitet i den aktuella händelsen.

Samma ska ska givetvis gälla filmningar. Dessutom ska kännbara avstängningar kunna utdömas vid granskning i efterhand. Greken som låtsades att hans ben blev avsparkat i matchen mot Nigeria borde inte få spela mer i detta VM. Rött kort för den spark som måttades mot honom var helt i sin ordning, men för den uppenbara filmningen borde greken stängas av resten av VM. Rubricering: fjantighet.

Ett annat problem är spelare som ligger och vrider sig i smärtor som kan botas av att en motståndare får gult kort, eller av att bollen spelas ut över sidlinjen och sjukvårdare uppenbarar sig. Då läker han ihop som den där framtidsroboten och flytande metall i Terminator 2 och är i bättre form än någonsin. Det finns ett bra sätt att bli av med det också. En spelare som är så svårt skadad att han inte kan krypa av planen för att inte vara i vägen för de som vill spela fotboll måste givetvis få läkarvård. Med betoning på måste. Således ska regeln vara att om bollen spelas ut för att spelaren ska få vård, så ska han ha vård. Även om han tillfrisknar mirakulöst. Den process som startas av att bollen spelas ut ska vara följande och den ska inte kunna avbrytas: Vårdare med bår ska in för att hämta den skadade, göra en första bedömning och därefter bära ut vederbörande på bår, placera honom i en ambulans och köra honom till närmaste sjukhus för närmare undersökning och lämpliga åtgärder vidtas. Om spelaren reser på sig innan bårbärarna hunnit placera honom på båren har de skyldighet att sänka honom med båren och fixera honom vid densamma, för att fullfölja proceduren. Om undersökning på sjukhus visar att spelaren kan fullfölja matchen är han naturligtvis fri att återvända till arenan för egen maskin och delta i spelet.

Ärligt talat förstår jag inte varför det skulle kunna vara så svårt. Ett lag som använder en spelare som visat sig vara dopad kan fråntas seger. Likaså ett lag som använder en spelare som av någon anledning inte har sina papper i ordning. Men när hela världen kan se att en spelare tar bollen med handen (det har ju hänt några gånger genom historien) står sporten handfallen och kan inget göra. Varför skulle inte samma regler kunna användas i dessa fall? Det finns inga preparat Henry (eller Maradona på sin tid) hade kunnat peta i sig som påverkat matchen mer än att spela med händerna.

Slutligen förstår jag inte hur man står ut med sig själv om man vinner genom fusk. Känner man sig som en vinnare då?


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inKåseriSport

11 Comments

 1. […] Enligt Min Humla » Fusk-VM scriptorium.se/josh/2010/06/21/fusk-vm/ – view page – cached Det är mycket prat och skriverier och fusket inom fotbollen just nu. Det är handssituationer i nästan varenda match och experterna står i studion och kliar sig i huvudet och undrar varför. Kan det vara nåt med bollen eller med luften? Och så pratas det om hur det “förstärks” när någon fälls eller blir dragen i tröjan. Säg som det är istället; det filmas. Fuskas. Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’johnnyolsson’] = {”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/646617163/johnny_olsson_1_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/johnnyolsson”,”nick”:”johnnyolsson”}; johnnyolsson: “Fotbollsbloggat: Fusk-VM http://bit.ly/daYkXP ” 11 minutes ago retweet Topsy.Data.Twitter.User[’razorfeeds’] = {”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/665448508/Razor_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/razorfeeds”,”nick”:”razorfeeds”}; razorfeeds: “Josh: Fusk-VM http://bit.ly/c86l93 ” 15 minutes ago retweet Filter tweets […]

 2. Det finns ett (eller kanske flera, men jag ser ett) problem med utspelsresonemanget: I de fall där en spelare faktiskt får så ont att h*n inte kan resa sig upp och spela de närmsta minutrarna blir ju ofrånkomligen bortforslad för mer än de få minuterna.

  Jag som gammal fotbollsmålvakt har ju sprungit in i en och annan tung forward för att bli liggande utan luft eller med ett smalben som därefter blivit blått i tre veckor av att benhinnan spruckit. Icke desto mindre har jag ju rest mig upp och spelat vidare med hjälp av lite kylspray eller (en gång) en smärtstillande spruta. Men det tog som sagt några minuter, men att forslas iväg med ambulans hade ju tagit en timma.. Det är förvisso inte i samma division, men ändå.

  Däremot skulle jag kunna tänka mig fem eller kanske tio minuter.. Filmande fotbollsspelare är ju ena jävla mesar.

  buddy jesus’s last blog post..Statens musiksamlingar väljer Ubuntu

 3. Så jag raljerade lite. Borde du inte kunna mig vid det här laget? ;)

 4. Det första exemplet är lockande, men dock väldigt svårt att genomföra i praktiken. Men det kommer bli MYCKET gränsdragningsproblem…

  Dina andra två exempel tycker jag dock är ganska klockrena. SJälvklart kan det även där uppstå felaktigeheter, men inte fler än en domare gör på en match. Bland annat slängde sig en brasilianare på planen igår och vred sig av smärta i foten, efter att en motståndare hade sprungit bakom honom några meter. Kommentorerna tyckte han filmade, men han hade smällt i motståndarens benskydd med sidan av foten, mitt i ett löpsteg.

  Som sagt, det är inte alltid enkelt. Men något måste göras!

  Markus ”LAKE” Berglund’s last blog post..Varför Centerpartiet säger en sak men gör en annan

 5. Såklart är det inte alltid enkelt, men om man agerade i ett par solklara fall så tror jag att det skulle ge spelarna mycket bättre balanssinne, högre smärttröskel och kanske rent av någon form av hederlighet. ;)

 6. dexter dexter

  @Buddy Jesus: Halta av, direkt, med läkare. Ok. Ligga så länge så båren kommer in. Till sjukan.

  @Lake: Jag har sett bra mycket värre smällar i korpen och lägre serier. Men det är inte nån som håller på att dö bara för det…

  @JT: Det finns mycket åtgärder man skulle vilja se för att få bort fusket…

 7. De spelare som ändå är väldigt ömtåliga kan väl annars låna lite utrustning från sina hockeykompisar. Med deras rejäla benskydd och annat skulle ju skadefrekvensen gå ner massvis.

  Daniel Brahneborg’s last blog post..Bilder från kronprinsessbröllopet

 8. Hasse U Hasse U

  Det är förvånansvärt vad fotboll är likt samhället i övrigt. Ta arbetsmiljölagen eller livsmedelslagen som exempel. Arbetsmiljöverket gör inspektioner. För att få så lite att rapportera som möjligt så föranmäler man dem. Om Arbetsgivaren ändå inte lyckas dölja missförhållanderna så får de föreläggande att mot vite åtgärda problemen i efterhand. Om detta inte sker så utfaller vitet. Samma med livsmedelsinspektioner i restauranger mm. Med andra ord är risken liten och vinstchansen för företagaren stor. Om det nu skulle ske en allvarlig olycka så utreds den av polis och arbetsgivaren eller annan ansvarig kan åtalas enligt brottsbalken. Först nu kan alltså ett straff dömas ut retroaktivt.

 9. Att fotbollsspelare filmar så mycket är en av alla anledningar att jag inte gillar fotboll. En enda hockeytackling i närheten av planen och hela det italienska laget skulle ligga och vrida sig i smärtor i 27 sekunder. (Det tar ungefär så länge innan de inser att domaren ignorerar dem…)

  Därför håller jag fullständigt med om detta:

  Om en spelare fuskar på ett sätt som uppenbart påverkar matchens utgång och det kan ställas utom rimligt tvivel vid en granskning i efterhand ska motståndarna tilldömas segern. Rakt av.

  Det är mycket möjligt att pamparna aldrig skulle våga döma någon för fusk/filmning om det osannolika skulle hända och en sådan regel införs, men blotta vetskapen om att det kanske kan hända skulle säkert ta bort de värsta exemplen.

  Ungefär som kameraövervakning på arbetsplatsen antagligen skulle minska suddgummistölderna… :lol:

  MrArboc’s last blog post..Molning, regnigt, molnigt!

 10. Öj, du borde censurera inlägg om fotboll, sånt är ju inge skoj!

 11. Skadlig Skadlig

  Jag brukar säga det att om en handbollsspelare hade lagt sig ner på samma sätt som en fotbollspelare så hade hans lagkamrater troligen skämts, skrattat åt honom eller sparkat på honom för att han skulle resa sig.

  En idé hade kanske varit att göra som i Finland. Där sätts böterna i relation till ens inkomst utan något övre tak. En fortkörning där gör ont för alla. Att förlora någon procent av sin årsinkomst per filmning hade nog botat många också.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: