Skip to content

Mer nätkärlek

Som en och annan kanske har märkt har den här bloggen varit trasig ett par dagar. Skälet till detta är, för att göra historien kort, att jag är en idiot. Eller i vart fall fullkomligt okunnig i ämnet databashantering.

Bloggen bygger på WordPress, och WordPress uppgraderas titt som tätt. Själv blev jag lat någonstans längs vägen och slutade hänga med i uppgraderingarna, något som började hota med att ställa till problem. Så när WordPress 3.0 släpptes bestämde jag mig för att det var dags.

Nå, utan att gå in på detaljer så uppstod det problem. Problem som har med databasen och teckenuppsättning att göra. Problem som jag inte kunde lösa. Och vad gör man då? Tja, för mig är det naturliga att ställa sig på Internet och skrika på hjälp. Och till skillnad från i den otäcka gammelvärlden är det så att på Internet stannar förbipasserande upp och frågar vad man behöver hjälp med.

En av dem var den här gången the blogger formerly known as Blogge Bloggelito (som i sin tur kan behöva din hjälp). Han hojtade en och annan felanalys och välmenande lösningsförslag åt mitt håll varpå jag snabbt insåg att min kunskapsnivå vad gäller databaser är så låg att jag inte ens förstår instruktioner i ämnet. Vilket renderade ett erbjudande; skicka över databasen så ska pappa fixa. (Jag lyckades lista ut hur man exporterade databasen faktiskt.)

Så. En stund senare fick jag tillbaka en lagad version och under svåra svettningar importerade jag den igen, livrädd för att jag skulle göra nåt fel som raderade Internet. Men även detta svåra nummer lyckades jag med, loggade in och såg att allt nu såg ut som det skulle. Inga konstiga tecken istället för å, ä och ö. Inget knas, bara prydliga, ordentliga bokstäver.

Den bild av bloggosfären som en pladdrande kloak och Internet i stort som ett evighetsmörkt träsk av barnporr och mobbning har väldigt lite likhet med det Internet jag känner och lever på. Mitt Internet är fullt av kunskap, tolerans, hjälpsamhet och kärlek. Dagar som den här är jag bara tacksam att jag får vara med.


Andra bloggar om: , , , ,

Published inPiratSamhälleSociala medier

28 Comments

 1. […] läser Joshens text om nätkärlek och känner igen. Aldrig före internet, Facebook och Twitter var det så lätt att […]

 2. Andreas Andreas

  Jag skulle ha skrikit ”collate!” tillbaka om jag hade hunnit notera felet. Enklare lösning än att koda om hela databasen. Men definitionen på en bra lösning är att problemet försvinner, så alla sätt är bra. Utom de dåliga. :)

  Ropa på mig när det börjar bli dags att pilla i temakoden, så kanske jag kan hjälpa till att lösa problemen innan de hinner uppstå!

  • Jag tror iofs att felet var lite komplicerat – det var inte bara en fråga om att konvertera latin1 till utf8. Nu har däremot Drottningens teckenuppsättning pajat…

   Och ja, jag vill ha hjälp med ett nytt tema. Jag skulle vilja diskutera det med dig så snart som möjligt.

 3. Jag ser också en hel del konstiga tecken via Live-feeden. Det verkar dock vara fler som är drabbade av detta…

 4. Ibland känner jag att jag borde flytta in på webbhotell bara för att lära mig sådant som du drabbas av. Måste vara någon konstig variant av medberoende eller så. Men jag har ju valt att hållas på wordpress.com för att slippa hålla på med sånt där… fick nog av det i tjänsten förr.

 5. Drottningens sajt är i ISO-8859-1, förutom sista inlägget, som är i UTF-8. Ingenting är dock paj denna gång, det är bara en blandning.

  Eftersom databasen är gemensam för humlor och sylt påverkar ändringar i kollateringar med mera således andra delar av databasen. D.v.s. när du satte hela databasen som utf8-general-ci påverkade det även drottningens senaste inlägg.

  Harmonisera allt i UTF-8 eller separera databaserna. Eftersom du antydde att du vill slå ihop allt i en multisite är det harmonisering som gäller. UTF-8 är det enda som är acceptabelt i dessa dagar.

 6. ”…databasen är gemensam för humlor och sylt…”

  #svalanharlandat

 7. Du får la skicka sylten med mail då, så vi får ordning på skiten.

 8. nef nef

  Nä, men kolla! Nu blev ju drottningens feed lagad också. Den har stått still för mig sen i julas och nu helt plötsligt så rasslade det till som bara den i min rss-läsare. Och din commentluv verkar hel nu också. jippie!

 9. [Comment ID #75140 Will Be Quoted Here]Intressant med tanke på att min blogg inte är riktigt lagad än. Tror man ;)

 10. smen smen

  Äsch, du skulle inte frågat Blogge. Som den politiker du hoppas bli skall du istället fråga databaslobbyn. De hade svarat dig att det inte är din databas det är fel på, utan alla andra. Sen hade de erbjudit sig att fixa det i utbyte mot en special-lag :)

 11. smen: Du har rätt. Nu hamnar jag ju i en jävsposition mot en eventuell väljare (som invånarna i demokratier kallas) och kan känna mig tvingad att stå för vad jag säger.

 12. Alltså, jag blir alltid så glad när jag klickar upp din blogg. Det var faktiskt bara det jag ville säga.

 13. ”Alltså, jag blir alltid så glad när jag klickar upp din blogg.”

  Det blir INTE jag, å andra sidan är inte det något som Joshen ska behöva ta ansvar för. Det är snarare F. Reinfeldt och B. Ask ansvar, så jag riktar ilskan åt det hållet. Snarare ska bloggförfattaren ha tack för att man står ut å kan skratta åt eländet mellan varven medan vi kämpar på mot regimen.

 14. Björn – Förvisso, men en viss Humla har förmågan att uttrycka frustrationen och ilskan på ett sätt som ändå alltid lyckas surra av genuint bra argument och vettiga intentioner. Därför blir jag glad här även när budskapen är mörka.

 15. Ditt atomflöde är trasigt? Tyckte väl att det varit lugnt på din blogg alldeles för länge. Skönt att den är uppe igen då. :)

 16. Det verkar inte bättre. Jag vet inte vad som är fel, det funkar ju för mig. Men tydligen är det nåt som är trasigt.

 17. Tydligen hittade du felet eller så fixade det sig helt automagiskt för nu funkar det igen. :)

  • Mja. Jag felsöker och hittade ett sätt att få feeden att fungera genom att stänga av annat som jag vill ha igång. Så vad felet egentligen är återstår att se. Men skönt att höra att det lirar, för det innebär att jag indexeras igen. :)

 18. […] är inte i första hand en väldig massa kablar och elektronik. Internet är i första hand en nätverk av människor. När jag trycker på ”Publicera” kommer detta att vara läsbart för alla andra ändpunkter […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: