Skip to content

Det går allt fortare utför

Dagens tant Gredelin är tydligen att införa retroaktiv lagstiftning. Jag är inte förvånad. Man kunde ana det redan inför införandet av Ipred, då hon uttalade sig om att lagen inte skulle gälla retroaktivt och fick det att låta som en eftergift. Med tanke på hur justitieministerns ideologiska kompass verkar snurra hejvilt skulle jag gissa att den ligger på en magnet, och man undrar ju vilken princip hon tänker ge sig på nästa gång. Ett tips är rätten till nödvärn. Faktum är att det nog rent av vore klokt, för den här regeringen är snart att betrakta som en fara för allmänheten, och då kan nödvärn bli tillämpbart. (Och nej FRA, Säpo och andra, jag uppmanar inte till väpnad revolt, jag raljerar bara en smula. Ge er iväg ut och grip någon stockholmare som ska ”eta” lunch för terroristprat istället.)

Samtidigt nås jag av nyheten att Black Internet nu känner sig tvungna att börja censurera den tjänst som deras kunder betalar för. För stunden har jag inget att säga om det, jag är helt enkelt för bedrövad av utvecklingen i det här landet. Läs Rick istället, och skriv en debattartikel för SvD.

Själv ska jag hälla i mig kaffet och gå till jobbet för att avskärma mig från världen i några timmar. Det ska bli spännande att se vad mer som har kollapsat när jag kommer ut genom grindarna igen…


Andra bloggar om: , , ,

Published inPiratPolitikSamhälle

13 Comments

 1. E E

  Vill bara göra dig uppmärksam på att rss-feeden fortfarande har knäppa tecken. Liiite jobbigt.

 2. Jörgen Jörgen

  Men är det verkligen så farligt, det här? Missförstå mig inte, min röst i höstens val går absolut till Piratpartiet (liksom i valet till EP), men detta kan jag inte tycka är något att kasta sig över Tant Gredelin för. Förslaget innebär att preskriptionstiden tas bort för vissa grova brott, och ärligt talat varför ska en avskyvärd handling, som är olaglig när den begås, efter några års mognad plötsligt betraktas som något som förövaren inte längre kan åtalas för? Detta förslag innebär ju att exempelvis en mördare inte längre kan räkna med att slippa undan efter tjugofem år. Förslaget gäller ju bara brott vars preskriptionstid inte gått ut, dvs påverkar ju inte de som redan är preskriberade…så jag kan inte se detta som retroaktiv lagstiftning…

 3. Vad jag förstår efter att ha läst Mårten Schultz och Mark Klamberg så gäller den förlängda preskriptionstiden som nu föreslås endast i de fall där den inte redan gått ut. De lärda herrarna tycker inte alls att det är ett sådant övergrepp av rättstatens principer. Inte heller tyckte Lagrådet det och jag är böjd att hålla med. Det har kommit mycket dum lagstiftning på integritetsområdet senaste åren. Men ibland blir det rätt, vad jag kan bedöma är detta ett av de fallen. Som jag brukar säga i Israel-Palestina-frågan, det finns så mycket verkliga oförrätter att diskutera så det är tämligen onödigt att hitta på fler.
  http://juridikbloggen.wordpress.com/2010/06/28/retroaktiv-forlangning-av-preskriptionstider-ar-berattigat/
  http://martenschultz.wordpress.com/2010/06/28/retroaktiv-lagstiftning-hor-visst-hemma-i-en-rattsstat-ibland/

 4. E: Låter märkligt. Jag prenumerar på mina egna texter i Google Reader och feeden ser ren och fin ut. :S

  Jörgen och Per: Jag får titta närmare på det när jag kommer hem. Det är fullt möjligt att jag reagerade för snabbt och för häftigt. Det kan också ses som en signal på hur mycket dumt som dragits igenom – man blir överkänslig. För egen del kopplade jag som sagt ihop det hela med Ipred-diskussionerna där man försökte få det att låta som en eftergift att lagen inte skulle gälla retroaktivt. Tillsammans med det här fick jag en stark känsla av att det var något man verkligen ville åstadkomma.

  Lagrådet har alltså inte haft invändningar? Jag tyckte att jag läste att de hade det?

 5. Längst ner i Marks inlägg:
  ”Lagrådet lämnade regeringens förslag utan erinran. Vidare anger Romstadgan för internationella brottmålsdomstolen att folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten inte kan preskriberas, se artikel 29. Regeringens lagförslag är en välkommen anpassning till Romstadgan.”

 6. Smen Smen

  Fullt förståeligt Josh. När Tant Gredelin öppnar munnen så förväntar man sig bara grodor. Hon verkar ha utvecklat en egen variant av Toutretts syndrom. Det kan inte vara lätt hemma hos henne.

 7. Per: I stand very much corrected. Det gnager dock i mig att jag är helt säker på att jag läste någonstans att lagrådet haft invändningar (och jag hade inte läst Klamberg då).

 8. Satan betyder Åklagare Satan betyder Åklagare

  Här håller jag, till skillnad mot förra Gredelinposten, med dig. Retroaktiv lagstiftning strider mot den fundamentala rättsgrundsatsen att en gärning ska bedömas utefter den lagstiftning som gällde när den begicks. Det kan tyckas cyniskt att säga att den som tog den kalkylerade risken att begå ett mord för 25 år sedan ”bara” behövde hålla sig undan i tjugofem år – men nu fick tji, men lik förbannat är det så. Visst används fortfarande lagstiftningen från då vad gäller bedömningen av själva brottet men man skruvar ändå på förutsättningarna allt eftersom vilket är galet.

  Utan att vilja ge fru Ask nya dumma idéer så kan jag, för att belysa det sjuka i detta ta ett annat exempel. Säg att man har hittat på att man ska få böter eller upp till sex månads fängelse för någon förseelse, exempelvis att köpa en tjänst som en myndig person tillhandahåller. Efter några år kommer man fram till att det här beteendet är så hemskt att de 40-50 dagsböter som döms ut regelmässigt absolut inte duger för att bestraffa denna samhällsomstörtande omoral varför man beslutar att maxgränsen för dagsböter ska höjas till 1000 och det är vad som ska utdömas för ovan nämnda brott – även retroaktivt. det stod ju faktiskt böter eller fängelse i upp till sex månader i lagen och det är väl böter det här också? Att man sedan höjer straffet med det 20-faldiga är väl sådant man får räkna med, eller hur?

 9. […] måste börja med Josh på Enligt Min Humla. Hans texter är alltid läsvärda, välskrivna och med en stor mängd humor av en sällsynt bra […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: