Skip to content

Bara vissa distraktioner är distraherande

Ute på vägarna igår reagerade jag än en gång över dessa förbannade ljusskyltar som sedan en tid tillbaka pryder E4/E20. Det rör sig alltså om stora ljustavlor som blippar upp budskap av varierande slag, vanligtvis att du ska köpa något, i ansiktet på trafikanterna. De drar till sig blicken, i synnerhet när budskapet slår om. Mer än en gång har jag funderat över hur distraherande detta är, i synnerhet i en miljö där det redan är trafikinformation overload. Vi pratar tre, ibland fyra, filer med vanligtvis tät och tämligen ryckig trafik, översållad med vägvisande skyltar man helst vill hinna läsa och upplysningar om hastighetsbegränsningar som det också är bra att hinna notera. Där smäller man alltså upp ett gäng gigantiska skärmar med reklam. Bra idé.

Jag bara väntar på att skyltarna liksom för att ursäkta sin egen existens ska uppmana oss att hålla avstånd, varpå föraren i bil ett tänker: ”Skylten har rätt!”, bromsar och får omedelbart en whiplashskada eftersom föraren i bil två hade sin uppmärksamhet riktad mot skylten och inte trafiken…

Samtidigt höjs återigen röster om att förbjuda användandet av mobiltelefoner under bilkörning. Om jag har förstått saken rätt är Sverige ett av få länder i Europa där sådant förbud inte redan finns. Man menar helt enkelt och sannolikt helt riktigt att det är för distraherande och därmed trafikfarligt. Jag protesterar inte, jag har själv varit på väg att bli påkörd från sidan av en kvinna med småbarn i baksätet som var för upptagen med att skicka sms för att se sig för. Möjligen undrar jag lite över hur effektiv en sådan lagstiftning egentligen är. Hur ska lagen upprätthållas? Men det kan säkert vår fiffiga justitieminister lösa. Kanske genom att skicka gredelina sms till människor som misstänks sms:a under bilkörning, vad vet jag?

Men framför allt så reagerar jag över hyckleriet. En inte alltför vågad gissning är att vi framöver förbjuds att använda mobiltelefoner medan vi kör bil eftersom det är för distraherande, samtidigt som gigantiska ljusskyltar med budskapet ”KÖP! KÖP! KÖP!” dyker upp längs fler vägar. Varför är det så? För även hur mycket jag än håller med om att det är rent farligt att sitta och sms:a vid ratten så ser jag inte hur det skulle vara mer distraherande att kasta ett öga på mobiltelefonens display när man anser sig ha utrymme till det än en bländande skylt som skriker ”TITTA PÅ MIG!”.

Svaret är förstås, som alltid, pengar. Företagen som vill ha ljusskyltar längs vägarna har pengar, och om man har pengar får man också som man vill. Då får man prata med politiker och lägga fram sin sak och om man har tillräckligt med pengar kan man få skräddarsydd lagstiftning. Om man däremot bara är en helt vanlig medborgare så tjänar man inte tillräckligt med pengar för att någon ska tillvarata ens intressen. Om din mobiltelefon drar bort ditt fokus från KÖP-skylten så förbjuder vi helt enkelt mobiltelefonen.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inKåseriPolitikSamhälle

17 Comments

 1. Det finns en sån där på 73:an, när man ska svänga av mot Handen/Brandbergen.
  Den är vedervärdig.
  Den är så ljusstark att den bländar, och kommer man när det är mörkt och lite blött så …
  Vedervärdigt.

 2. Kolla, stäpplöparspår HÄR OCKSÅ?!

 3. Jag tror iofs just Staffan Danielsson är konsekvent i det här fallet – han vill nog förbjuda reklamskyltar vid vägar också.

  Som någon sa:
  ”För att kalla dig själv liberal, är du förvånansvärt ofta och ropar efter fler förbud…”

 4. Gredelina sms? Tanken svindlar! Huh, ibland blir jag alldeles rädd när jag tänker på alla de idéer hon inte hunnit få ännu!

 5. Ja, förbannade ljusskyltar är precis rätt uttryck. Jag blir fan bländad av skyltarna när jag går under E4:an. För att nu inte bara knyta handen i fickan och gnälla på någon obskyr blogg… vart vänder man sig för att felanmäla eller protestera mot dessa skyltar?

 6. WysiWyg WysiWyg

  Som jag förstått det så får man inte sätta upp skyltar hur som helst vid våra vägar. Iofs så finns det vägar kring dem, som t.ex. sätta upp en traktorvagn eller en hög med höbalar med en skylt på. Det är iaf så de hör häromkring. ;-)

  Det jag ville ha sagt var; de där skyltarna kanske redan cirklar kring gränsen för olagliga, kanske allt som behövs är en passande anmälan? Tänkte att du som är driftig kanske kunde kolla det?

 7. Att förbjuda något för att alla andra gör det är en jävligt dålig idé.
  I många länder har man förbjudit samtal i mobiltelefon utan hands-free.
  Och i somliga har man förbjudit det helt.
  Svenska Motormännens Riksförbund vill förbjuda mobilsamtal i bilen.
  Alla har någon gång varit med om att någon bilist har kört svajigt med en mobil i handen, och drar därför slutsatsen att det måste vara livsfarligt.

  Men faktum är att de alla har fel.
  Det handlar om anekdotisk bevisföring.

  Svenska myndigheter har för en gångs skull rätt i att INTE förbjuda mobilprat i bilen.
  All tillgänglig forskning visar nämligen att det inte är mobilen som distraherar, utan samtalet i sig.
  Alltså måste man då förbjuda föraren att samtala med sina passagerare.
  Och det går ju inte.

  Dessutom visar forskning att de som pratar i mobil när de kör, generellt saktar ner lite, skippar omkörningar och tar mindre risker.

  Det är tyvärr ett vanligt fenomen att folk ropar på lagstiftning, eftersom ”sunda förnuftet” säger att det borde hjäpa.
  Men det sunda förnuftet har inte alltid rätt.

 8. Joshen. Ett förbud mot att använda mobil i bilen (under körning) är normerande på sikt. Ungefär som förbudet mot barnaga.

  Men du har verkligen rätt i att all denna skyltflora efter vägarna också är ytterligt distraherande! Det är svårt att hitta det budskap som är viktigt. Och man blir bara irriterad, vilket inte är en bra sinnesstämning för en bilförare.

 9. @ Markus Lake och CJ Rhebinder. Liberalism innebär inte total frihet. Det innebär frihet så långt den inte skadar andra. Att prata i mobil är en risk, en fara även för omgivningen.

 10. Nej, som Josh Rhebinder skriver så är det inte primärt mobiltelefonen som är problemet utan att föraren är distraherad. Och vill vi ha teknikneutral lagstiftning så måste vi i så fall förbjuda att folk tittar på GPS:er eller micklar med stereon under färd. Eller?

 11. Jenny Jenny

  En av dessa skyltar finns på E20 när man närmar sig Strängnäs (från E-tuna hållet) och den lyser så förbaskat starkt så i mörker bländar den en helt och hållet! Det är rätt sjukt egentligen. Personligen tycker jag att det bör vara förbjudet att skicka sms under bilkörning och förmodligen tala i tfn utan headset (åtminstone tills det är bevisat av forskare att det är lika dåligt att prata i headset).

 12. Jag har svårt att tro att dessa ljusskyltar kan sättas upp utan bygglov. Och vilka är det som beviljar bygglov? Jo, våra politiker. Och vad anser våra politiker om biltrafik? Jo, de tycker att den är ej önskvärd. Utan någon större medkänsla medger de att reklambolagen sätter upp dessa ljusskyltar med belysningskraft motsvarande inflygningsljusen på en ordinär flygplats… In your face, bokstavligt talat.

  Instämmer i Calle Rehbinders påpekande om att forskningen bevisat att samtalet i sig stör, och inte specifikt att det sker i en mobiltelefon (även om rörligheten på huvudet reduceras när man klämmer fast mobiltelefonen mellan kind och axel). Alla män som är gifta och låter hustrun sitta i passagerarstolen, eller agerar fylletaxi åt en arbetskollega, vet att detta stämmer.

 13. -> Markus ”Lake” Berglund

  He, he, det innebär ju att det skulle vara förbjudet att titta på hastighetsmätaren också… ;-)

 14. De flesta vägnära skyltarna brukar ju vara placerade på en vagn eller en lastbil och är därför formellt sett klassade som fordon, trots en udda parkering mitt på en åker. Men det är inte olagligt så länge ägaren är med på notorna och det kräver inte heller bygglov.

  De här nya ljusstarka skyltarna håller jag dock med om borde kräva bygglov, men det fins säkert kryphål i lagen om man monterar på hjul eller gör något annat…

 15. en fisk en fisk

  Men, men.. Om man nu krockar för att man pratat i mobil, döms man då inte automatiskt för ”vårdslöshet i trafik”? Och om det är så, så är ju mobilförbudslagen helt onödig, eftersom det redan finns en lag lag mot att göra dumma saker när man krockar. Eller? *Förvirrad*

 16. -En Fisk

  Helt korrekt, men våra politiker bekämpar arbetslösheten (den egna)genom att sysselsätta sig med att införa den ena mindre nödvändiga lagen efter den andra. Och grundtanken är att kriminalisera så långt bak i händelsekedjan att polisen kan skriva ut en bot långt innan du ens kommit på tanken att begå ett brott. Här fyller ju t.ex. brottsprovokation ett ”lämpligt” syfte – och säkert helt i linje med Tant Gredelins politik.

 17. drf drf

  Det jag tänkte säga när jag ringde dig var:

  1) Jag såg en sån där skylt på E4an för ett par veckor sedan när en kompis skjutsade hem mig och jag trodde tamigfan inte mina ögon, och det hade inte ett dugg med ljusstyrkan att göra som är illa nog om det är mörkt, för detta var på ljusan dan, men på skyltfan så fanns det en HASTIGHETSSKYLT. Det var reklam för antingen en körskola eller något annat, och en del av annonsen var en klar och tydlig skylt som visade att här håller man 70.

  På E4an!

  Inte bara är det en total trafikfara för turister som inte fattar vad som är vad, men även för svenskar som inte tänker efter, eller blir stressade eller vad som helst.

  2) Det nya initiativet med ”Hastighetslotteriet” på Kungsgatan om jag inte minns fel, det startar idag. Idén är att sådana som kör enligt hastighetsanvisning ska kunna vara med och lotta om 20 000kr i vinst. Men det finns tydligen en hake, man ska SKICKA ETT SMS och svara på en fråga för att vinna. Åh så smart tänkt, särskilt i samband med det du nämner om att man vill förbjuda mobilanvändning i bilarna, men samtidigt vill man locka med 20 000 spänn i lottovinst.

  Jag säger bara en sak:

  Score.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: