Det är inte Sverigedemokraterna vi hatar

Eftervalsdiskussionerna har nästan uteslutande handlat om uteslutande. Av Sverigedemokraterna, vill säga. Personligen tycker jag att det är snudd på löjeväckande och dessutom fullkomligt respektlöst mot medborgarna. Det står naturligtvis politiska partier fritt att hitta koalitioner för att regera landet, och givetvis måste detta också göras på ett sätt som gör arbetet någorlunda förutsägbart. Men att koalitionsbildandet skulle grunda sig på ”de får inte vara med” som främsta kriterium är faktiskt rent odemokratiskt, och dessutom barnsligt. 5,7 procent av folket röstade på Sverigedemokraterna, som är ett legitimt och demokratiskt valt parti, men diskussionen förs som om de liksom fuskat sig in på något sätt.

Också utanför parlamentet och media har det rasats. Många tycktes ha vaknat upp i chock dagen efter valet. Såg de verkligen inte vartåt det barkade? Ilskan har varit stor och många slacktivismkampanjer har startats. Det är väl fint och riktigt att manifestera avstånd mot rasism, men hade det inte varit bättre att göra det innan valet?

Det rena hat som riktats både mot Sverigedemokraterna som parti och mot de som röstat in dem är kanske inte så förvånande. Vad som däremot förvånar är att attityden bland såväl politiker och media som hos medborgarna ger intryck av att de tror att Sverigedemokraterna skapar rasismen. Det är naturligtvis rent nonsens. Rasismen ligger och puttrar precis under ytan, hela tiden. Vi hör den i fikarummen, på släktmiddagen och i omklädningsrummet efter innebandyn, men vi låtsas inte om det för det är för jobbigt att ta den fighten. Då är det lättare att sätta upp en vit hand på facebook med texten ”vi gillar olika” och låtsas att man därmed gjort världen lite bättre. Och givetvis är det också lättare att inbilla sig att rasismen kommer med Sverigedemokraterna och går med Sverigedemokraterna. Då behöver vi aldrig hantera svärfars orerande om svartskallar eller mormors bestämda åsikter om negrer.

Sverigedemokraterna och deras valframgång är ett symptom, och om vi på riktigt ville förbättra samhället skulle vi analysera vad symptomet egentligen beror på och försöka bota sjukdomen. Men så gör vi inte i Sverige. Här botar vi symptomen istället. Allt som antyder att Sverige inte är världens bästa land där allt är frid och fröjd ska förtigas och sopas under mattan. Det är inte bara övervakningsivern som påminner om DDR…

Och det är därför vi så intensivt hatar Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. För att det under fyra års tid kommer att vara fettfläcken på vår annars klanderfritt vita skjortkrage, som påminner oss om såsfläcken som vi gömt bakom en extra bred slips och tefaten under armarna som vi döljer genom att hålla armarna strikt längs sidorna och bara dansa riverdance.

Det är egentligen inte Sverigedemokraterna vi hatar. Det är oss själva.


Andra bloggar om: , , ,

31 reaktioner på ”Det är inte Sverigedemokraterna vi hatar

 1. Dessutom är det väl så att även om de etablerade partierna inte riktigt plagierar SDs politik i den omfattning som SDs tillskyndare vill hävda, så finns där ändå folkpartiets smygrasistiska språktest och nu senast kristendomens dominerande ställning i religionsundervisningen.

  Och så undrar man om Piratpartiets största fiende är den Svenska Självgodheten. Vi som är så jävla bra i Sverige har väl inga demokratiska problem, då skulle väl våra fantastiska journalister skriva om det, och våra kompetenta politiker debattera problemet? Inte kan väl moderaterna föra kommunistpolitik i IT-frågor, de är ju så stolta över den och vill exportera den till andra länder!

  Fast jag läste en artikel om liberalism i DN i går, där en författare lanserar teorin att liberala tankar är lite osexiga (mitt ord) för att det är så mycket mer ”handlingskraftigt” och ”rakryggat” att vara extrem… kanske borde blogga om det…

 2. Kunde inte ha sagt det bättre själv, och ska sanningen fram så har jag inte försökt heller. Men tänkt, det har jag gjort. Ungefär så här, fast lite sämre formulerat. Så tack.

 3. Christer: Jag önskar att det fanns en sån där facebookig gilla-knapp bredvid din kommentar. Då hade jag klickat på den. Kanske borde koda ihop en sån medan du bloggar om osexig liberalism. :)

  Smyg: Tack så mycket.

 4. Håller helt med om att det är problematiskt att koalitioner bildas enbart efter kriteriet att hålla SD utanför. Däremot så tycker jag att du har helt fel gällande varför.

  De 5.7% utav rösterna SD fick i riksdagsvalet ger dem rätt till N platser i Riksdagen, och alla försök ta ifrån dem de platserna hade givetvis varit fel. Däremot så har varesig SD eller något annat parti en automatisk rättighet att bli tilltänkt som samarbetspartner. Till exempel så har vi en lång historia utav koalitioner och lösare samarbeten där man ”stängt ute” de i betydligt större partierna Moderaterna alternativt Socialdemokraterna.

  Skulle det däremot bli så att man byggde ett samarbete på mer eller mindre samtliga partier utom just SD så skulle det snarare vara ”odemokratiskt” mot alla som röstade på något utav dessa partier. Om de samregerar så helt över blockgränserna så innebär det ju lite att det inte spelade någon roll vilken utav partierna och/eller blocken man röstade på.

  (Gällande resten utav inlägget håller jag med helt och fullständigt, tror jag.)

 5. Andreas: Jag uttryckte mig möjligen otydlig gällande koalitionsdiskussionerna. Vad jag syftar på är att det gått från att SD inte ska få vara med i en koalition, till att saker och ting ska skötas på sådant sätt att det inte spelar nån roll hur SD röstar. Alliansen tycker att de rödgröna ska dansa efter deras pipa, för då får inte SD inflytande, och de rödgröna tycker att Alliansen ska föra rödgrön politik för att SD inte ska få inflytande. Som jag ser det ger det ju SD ännu mera makt om politiken förs utifrån kriteriet att de inte ska få inflytande alls.

 6. Jo, hade även de diskussionerna i åtanke när jag skrev mitt svar. Fast förstår fortfarande inte SD blir orättvist behandlade där? Samtliga majoritetsöverenskommelser leder ju till att ett eller flera partier hamnar i en situation där deras röstande inte spelar någon roll. Vad är nytt?

  Återigen så hävdar jag att det är de som röstade på någon utav de andra partierna är de som bli lurade. Är rätt säker att rätt många rödgröna väljare inte är helt nöjda om de partierna helt platt lägger sig för Alliansens politik, eller vice versa.

 7. Christer: Smygrasistiskt språktest? Jag förstår inte varför det är konstigt att kräva att för medborgarskap ska man behärska språket någorlunda. Jag stöder det förslaget. Håller inte med om att det skulle vara smygrasistiskt.

  Däremot håller jag med Joshs post mer eller mindre rakt av, förutom att jag också ser SD som ett ”rasismskapande” parti i det att massor av de som röstade på dem inte förstår vad de röstade på. Därför får de makt som de kanske inte har egentligt stöd för i förlängningen. Det är ett SD-relaterat problem. Jag tror inte att alla som röstade på SD är rasister, men jag tror att SD är ett rasistiskt parti och att de som röstade på dem inte fattar detta beror väl mest på okunskap.

 8. Axel: en del människor har språktalang, andra har det inte. En del har i sina ursprungsländer, genom ett intellektuellt leverne, skaffat sig ett rikt språk och därför bra förutsättningar för att ta till sig ett nytt språk. Andra är outbildade lantisar, kanske analfabeter. För dem kan det helt enkelt vara väldigt svårt att lära sig hygglig svenska.

  Det är det första problemet.

  Nästa problem är att, i och med att språktestet inte alltid kan vara skriftligt, går det heller inte att göra ett sådant språktest enhetligt. Resultatet av muntliga tester blir alltid subjektivt beroende på vem som bedömer och personkemin mellan bedömare och bedömd.

  Förutom att det är vanskligt att veta vilka krav som är rimliga att ställa i ett språktest och svårt att utforma ett rättvist test, så kan man också ifrågasätta avsikten med språktestet.

  Den officiella förklaringen är att det underlättar integrationen.

  I praktiken stöds förslaget i stor utsträckning av just rasister (även om nu inte du är någon rasist) som tycker just att man ska ställa hårdare krav på invandrare, ta hårdare tag.

  Alltså motsatsen till att vara liberal och tolerant, som folkpartiet borde förespråka, utan hård och handlingskraftig, som SD tycker att man ska vara.

  Språktester ligger alltså väl i linje med SD:s allmänna hållning att invandrare ska anpassas till Sverige och inte tvärtom, ”ta seden dit de kommer” osv. En sant liberal hållning skulle snarare vara att erbjuda ett Sverige som har plats för alla, även sådana som kanske inte är så bra på svenska.

  Så jag tycker faktiskt inte det är så fel att kalla det ”smygrasistiskt”.

 9. Axel:
  Om det är okunskap så märk hur bra det gick för SD i Skåne. Är skåningar mer obildade eller mer exponerade för mångkulturalismens avigsidor? Jag tror tvärtom att många som inte röstade på SD var okunniga. Från sina segregerade villaförorter och innerstadsområden ser de nog inte (eller vill inte se) den mångkulturella verkligheten.

  För övrigt tycker jag nog att de etablerade partierna har rätt att mobba SD. Om de anser att deras politik är så frånstötande att de ideologiska skillnaderna sinsemellan bleknar så är det helt logiskt. Däremot är det sannolikt en strategisk miss eftersom man då ger SD än mer underdog-status.

 10. Christer: Köper inte att det skulle vara smygrasistiskt för att vissa har svårare att lära sig språk än andra. Så är det ju med allt. I så fall är det diskriminering att överhuvudtaget ha betyg i skolan, därför att vissa har svårare att lära sig än andra. Språk är heller inte speciellt intellektuellt betingat i sig själv, om du slänger in en ”outbildad lantis” mitt bland en massa svenskar utan någon stimulans från något som påminner om hans hemland kommer han per automatik börja lära sig språket, det är ju så vi människor fungerar och kommunicerar. Dessutom är de ju lågutbildade för att de saknar utbildning. SFI är en typ av utbildning vi tillhandahåller alla som kommer utifrån för att söka medborgarskap i Sverige. Min tanke är som följer:

  För att kunna beviljas medborgarskap i Sverige ska du klara av ett språkprov, antingen genom att genomgå SFI-kurser tills du klarar av det, eller så kan du välja att motsv. ”tenta av det” om du redan kan svenska tillfredsställande av olika orsaker.

  Anledningen att jag tycker att det är viktigt är för att språket är en av de absolut största faktorerna för att ha en chans att integreras. Både socialt och i arbetslivet kommer du inte passa in om du inte kan språket som talas av de andra i omgivningen. Och utan integration uppstår problem, det har vi redan sett.

  Jag tycker absolut att vi ska ställa hårdare krav på invandrare, men det är inte hela lösningen, inte ens halva. Den absolut största biten måste göras av samhället och svenskar som måste byta inställning till invandring och inse att integration är något som sker mellan människor, det kan inte ske inom en enda folkgrupp. Man kan inte tala vitt och brett om integration och samtidigt ta avstånd från invandrare. Länken mellan människor är till stor del språket, ergo: språktest är fullt rimligt. Jag motsätter mig å det grövsta att kalla det smygrasistiskt.

  Liberalism har aldrig handlat om lössläppt ansvarlöshet, självklart. Liberalism och tolerans betyder inte kravlöshet. Folkpartiet kanske inte är särskilt liberala längre, det är en diskussion för en annan dag. Men att förespråka språktester är inte en motsägelse mot att kalla sig liberala.

  Till sist tycker jag att det är minst smaklöst, närmast osmakligt, att jämföra SD med att vilja ha vissa krav ställda på de som kommer hit och vill vara en del av det svenska samhället. Precis den hållningen är ju anledningen till att SD vuxit sig stora, därför att stigmatiseringen varit enorm på allt som inte är just ”alla får komma hit på sina egna villkor utan krav på anpassning” har debatten självdött varje gång den lyfts. Det är helt verklighetsfrånvänt och orimligt att tro att ett samhälle kan fungera om ingen tar hänsyn till rådande strukturer och normer. Det blir alldeles för mycket kumbaya för mig.

  I all välmening, jag hoppas att du inte uppfattar det som att jag går till angrepp på dig personligen, men jag ställer mig kritisk till inställningen som du argumenterar för därför att jag tror att det skapar betydligt fler problem än de löser.

 11. [Comment ID #77498 Will Be Quoted Here]

  Om du låtit Disqus hantera kommentarerna så hade det nog funnits en liten Like-länk (tror inte att den finns på svenska) att klicka på. :)

 12. @Paradigm: Okunskap och obildning är inte samma sak. Ser man inte ”mångkulturens verklighet” så behöver man inte ta ställning till den. Ser man den varje dag måste man det. Okunskapen kan då spela in genom att man tar ställning för SD därför att man inte är nöjd med situationen man lever i, medan någon som tagit tiden att titta på socioekonomiska faktorer och dessutom tittat framåt kan slå fast att SD antagligen inte kommer tillföra något positivt, utan tvärtom riskerar att intensifiera problemen som redan finns. Så tänker i alla fall jag om saken. Jag tror dessutom inte att problemen egentligen är speciellt etiskt betingade utan att det handlar om klasstillhörighet och social bakgrund. Eller nej, scratch that – snarare tror jag att klasstillhörighet och social bakgrund spelar en stor roll, och att det i kombination med utanförskap leder till problem.

 13. Axel: Nej jag tycker mig inte ha någon anledning att ta det du skriver personligt ;-)

  Du skriver: ”Språk är heller inte speciellt intellektuellt betingat i sig själv”

  Det håller jag inte alls med om, jag vill hävda den absoluta motsatsen, nämligen att språket och intellektet är så intimt sammanvävda att det nästan (men bara nästan) kan betraktas som samma sak.

  Jag vill inte heller påstå att liberalism handlar om att inte ställa krav, och det skrev jag nog inte heller.

  Men jag påstår att liberalism i stor utsträckning handlar om att vara tolerant och att detta står i kontrast mot ”hårda tag”. Där är vi kanske oeniga, men det är i vart fall min bestämda uppfattning.

  Vad beträffar din lilla utläggning om smaklöst att jämföra med SD eller vad du nu ville få fram förstår jag helt enkelt inte vad du försöker säga. Jag menar i vart fall inte att misstänkliggöra eller nedvärdera dig för att du tycker det är bra med språktester, uppfattade du det så så ber jag om ursäkt.

  Jag tycker själv att det jag skrev är i högsta grad relevant mot bakgrund av att vi här har två krafter som drar åt samma håll, om än kanske av olika anledningar; men jag anser fortfarande, mot bakgrund av vad jag redan skrivit, att en liberal ideologi är oförenlig med krav på språktester, och som sagt, även om det inte är enbart rasister som gillar den idén så tror jag att nästan alla rasister applåderar den.

  Om du anser dig liberal är det kanske tur för dig att jag inte har ensamrätt på att definiera liberalismen ;-)

 14. Jag skulle vilja se ett exempel på ett språktest för invandrare. Var lägger man ribban för ett godtagbart resultat? Vad behöver man kunna för att klara sig i Sverige? Med tanke på hur många som idag går igenom grundskolan och får IG vore det intressant att veta om ens infödda svenskar skulle klara ett språktest. Jag läser dagligen fullkomligt obegripliga statusrader på Facebook som dock andra tydligen lyckas avkoda, trots haltande grammatik, vedervärdig stavning och ickeexisterande kommatering.

  Vad skulle vi göra med alla svenskar som inte klarade ett prov i svenska? För så länge vi har olika krav på olika människor får man väl lov att kalla det diskriminering.

  Jag minns när jag för 20 år sedan var i USA med min familj och var inne på en snabbrestaurang och mamma beställde ett antal olika saker. När hon kom till ”chocolate” så förstod expediten inte, hur många gånger mamma än upprepade sig. Till slut fick jag gripa in och göra ett försök med det kryptiska ordet. Jag tänker på Zinat Pirzadeh som uppenbarligen har tagit språket till sig men som jag personligen har väldigt svårt att begripa.

  Om man ”kan” språket men inte kan göra sig förstådd, kan man då passera ett språktest? En svensk som är svår att förstå är Jesper Odelberg. En annan ståuppare som man måste lyssna väldigt fokuserat på.

  Jag är väldigt nyfiken på hur begriplig man måste vara för att få äran att kalla sig svensk, för att få ta del av samhället. Eller struntar vi i om de kan göra sig förstådda, så länge de inte missuppfattar ett ord av vad vi kräver av dem?

 15. @Christer: Jag läser mitt tidigare svar och eftersom jag vet vad jag tycker kan jag med lite möda förstå vad jag menar, men det är väldigt ostrukturerat så jag förstår att du inte förstår. När jag tycker mycket blir det väldigt lätt en klump åsikter… Nåväl!

  Jag håller inte med om att språket och intellektet är sammanvävt i den grad du menar på. Språket är ju i allt väsentligt endast en samling symboler som kan läsas av och förstås av de som har kunskap om symbolernas mening – hade vi inte haft det talade språket så hade vi ju kommunicerat på andra sätt. Däremot tar du upp något jag inte tänkte på och det är att även om det kan handla om svenska överallt så finns det flera olika dialekter, språkregister och tolkningar som passar in i olika situationer och sammanhang. Kanske man kan se det som makrospråk och mikrospråk, alltså makrospråket är svenska, mikrospråket är registret och dialekten som används… Jag har ingen aning om ifall det stämmer ens lite, men min tanke är att makrospråket kan förena och integrera en hel nation medan mikrospråket syftar till att dela upp den föreningen i mindre grupper där koderna ser annorlunda ut. Bara en liten lösryckt fundering.

  Jag håller med om att liberalism innefattar tolerans. Absolut. Men jag vill bestämt hävda att i ett modernt samhälle, eller för den delen även ett mindre utvecklat samhälle, kräver regler och normer för att fungera tillfredsställande. Enligt mig är vi långt ifrån ett samhälle där alla kan agera precis som de själva känner för. Därför är jag för att det ska ställas vissa krav på invandrare. Ryckt ur sitt sammanhang kan det användas för att kritisera mig som intolerant eller främlingsfientlig. Men jag vill då påminna om att jag även tycker att det ska ställas vissa krav på de som redan är svenska medborgare. Jag tycker att språkkunskaper är grundläggande för en lyckad integration. Dessutom underlättar det för invandrare som vill ta del av det svenska samhället, som är just svenskt och sker till stor del på svenska.

  Om jag är liberal eller inte beror väl på vad man lägger in i begreppet. Frihet under ansvar sammanfattar väl det jag oftast tycker. Alla får göra vad de vill och hur de vill sålänge ingen annan kommer till belastning ofrivilligt, är min tumregel, och den tror jag delas av många. Men jag förstår inte varför språktester för medborgarskap är att gå emot den tumregeln. En svensk medborgare som inte kan svenska kommer att bli en stor belastning i längden då det kräver en rad anpassningar av kollektivet för att passa individen, istället för en anpassning av individen för att passa samhället.

  Till sist vill jag också säga att jag välkomnar en dragning åt ”hårdare tag”-hållet i frågan trots att jag både ser mig själv som förhållandevis liberal (särskilt i jämförelse med SD), detta trots att jag inte anser mig särskilt outbildad, konservativ eller rasistisk. Anledningen till detta är att jag ser problemen som den misslyckade integrationen fört med sig eller skapat. En del av lösningen tror jag är vissa ökade och vissa förändrade krav gentemot invandrare. En större del av lösningen vidhåller jag dock ligger hos alla oss som redan nu är svenska medborgare och utgör det samhälle som det talas om. Oavsett hur mycket varje invandrare väljer att anpassa sig och försöka passa in kommer det inte hända om inte samhället ger personen en plats – där ligger vårt ansvar.

 16. Axel:
  Så skåningar är speciellt okunniga och drabbade av utanförskap?

  Och tittar du på socio-ekonomiska faktorer så kan du se vad även BRÅ numera ser – att det även när man justerat för dessa finns en överrepresentation av brottslighet bland personer av invandrarbakgrund, och då särskilt från muslimska länder. Vem vet, kanske röstar en del på SD för att de har den kunskapen.

 17. Axel: jag är naturligtvis medveten om att en väl fungerande rättsstat med tillhörande regelverk är en hörnsten i åtminstone alla liberala strömningar jag känner till.

  Men att gå därifrån till att förespråka tvångsundervisning i Svenska, om du ursäktar mitt hårddragna uttryck, är ett ganska stort steg.

  Det vore mer liberalt, tycker jag, att låta folk lära sig vårt språk i den takt och omfattning de själva känner behov av; det viktiga för integrationen är inte att tvinga folk att sitta på SFI-kurs utan att se till att de får anställning, bostad och komma igång i sitt nya land.

  Sedan kan man eventuellt göra något åt vissa kommuners mystiskt formulerade vägran att ta emot flyktingar, för att öka den geografiska spridningen.

  Slutligen bör vi akta oss för att blanda ihop SDs propaganda med verkligheten; varken integrationen eller invandringen är egentligen något särskilt stort problem i Sverige idag.

  Även om arbetslösheten är högre bland invandrare än bland svenskfödda, så har majoriteten jobb och betalar skatt.

  Visst finns det problem, speciellt i vissa områden, och visst ska vi försöka komma tillrätta med dem.

  Men språktester håller jag varken för att vara ett liberalt eller effektivt sätt att hantera det.

 18. @Christer: Jag ser ett klart samband mellan svenskakunskaper och möjligheten att skaffa jobb, bostad och även vänner bland svenskar vilket kan vara en viktig del i integrationsarbetet, att försöka stimulera möten mellan invandrare och svenskar så att båda delar kan känna en delaktighet och ett utbyte. Bor man i Sverige utan att kunna svenska skapar det ju såklart problem, speciellt om man inte kan någon engelska heller. Jag ser det som en självklarhet att man som boende i Sverige gör sitt bästa för att lära sig det svenska språket. Det är en ansträngning som jag förväntar mig att varje nyanländ är villig att göra för att göra sin del för att hitta sin plats i Sverige.

  Sen finns det annat som kan göras av Sverige som land samt av svenskar, men om inte båda parter gör sin del kommer det aldrig att fungera bra.

  Sen håller jag inte med om att det är propaganda. Det fungerar inte i dagsläget. Även om mediabilden om ett Rosengård i ständigt upplopp inte stämmer så är det varken nyttigt eller särskilt välfungerande att ha förorter som betraktas som ghetton. Även om de flesta som bor där klarar att försörja sig.

  Språktester vore ett effektivt sätt att säkerställa svenskakunskaper hos de som beviljas medborgarskap. Däremot kan man diskutera hur effektiv SFI är i dagsläget.

 19. Bra inlägg josh! Skummar lite bland kommentarerna och ser att någon återigen anser att folkpartiets förslag på språktest skulle vara rasistiskt. Ännu finns det inte någon som kunnat presentera någon som helst förklaring på hur krav på att lära sig ett språk hänger ihop med någons ursprung. Språket är en förutsättning för att kunna få en plats i samhället, givetvis tillsammans med oss ursprungssvenskars välvilja att överhuvudtaget tillhandahålla den platsen. Är det konstigt SD växer sig starka när det minsta lilla krav på invandrare bemöts med rasismkortet? Så jävla intelligensbefriat!

 20. @Peppe; Anledningen att språktest klassas som rasistiska för många är helt enkelt att de aldrig appliceras på infödda svenskar. I konsekvensens namn borde man, som språktestförespråkare, fundera på om svenskfödda barn som visar sig ha så grav utvecklingsstörning att deras språkutveckling lider ska nekas medborgarskap (notera att detta är något annat än en omyndigförklaring). Eller anta att samma barn invandrade till Sverige som treåring med föräldrar som sedan blivit svenska medborgare? Eller en medborgare som drabbats av afasi efter en stroke – ska denne bli statslös eftersom hen inte klarar språkkraven på medborgarskap längre?

 21. @Tomas Så USA är rasistiskt? De kräver bra mycket mer än språktest. Att dra in barn födda med utvecklingsstörning eller afasidrabbade är ett lågvattenmärke. De är födda svenska medborgare och att ta bort deras medborgarskap skulle göra dem statslösa. Jämförelsen med språkkrav för invandrare är inte ens i närheten av att vara relevant.

 22. @Peppe: För det första, jag säger bara att man bör fundera på afasi och utvecklingsstörning, inte vilka slutsatser man ska komma till. För det andra är mitt mittenexempel relevant, även om du förkastar de andra – ska invandrare med språkliga störningar nekas medborgarskap när det inte är ett krav för infödda?

  Och om USA är rasistiskt? Tja, begreppet har olika konnotationer här och där. När vi tänker rasism tänker vi det som en undergrupp till invandrarfientlighet, i USA är det snarare tvärtom. Den relevanta frågan är, är USA invandrarfientligt?

 23. @Tomas. Jaja, rotera du kring ämnet. Det är lätt att bara kasta ur sig en massa frågor och påståenden men skita i slutsatserna. Sen får vi tänka på att man mycket väl kan leva i ett land utan att vara medborgare. Något som ofta glöms bort i debatten. När det gäller språkkrav måste man vara hyfsat pragmatisk, invandrare som har språkliga störningar etc måste ju kunna få hjälp och på så sätt kunna bli godkända ändå. För mig är det iaf det viktigaste att någon typ av krav finns från myndigheternas sida och att det finns en vilja hos individen, inte det faktiska 100% språkkunnandet.

 24. @Tomas När det gäller USA så kan det nog inte anses som invandrarfientligt bara för att de ställer krav på att bli medborgare. Men det beror ju såklart vilken syn man väljer att ha på krav öht.

 25. Faktum är att i stort sett alla invandrare jag har pratat med säger att: a) Det är klart att man bör lära sig språket i det land man bor, och b) Det ställs för låga krav, vilket naturligtvis rötäggen drar nytta av. Med detta sagt så förhåller jag mig passiv vad gäller språktester. Jag tror att det skulle gå att genomföra på ett bra sätt. Dett skulle rent av kunna göras till en ceremoniell grej (har inte jänkarna nåt sånt – man skriver prov för medborgarskap och får det lite högtidligt sådär?) men med de träiga byråkrater som styr Sverige skulle det antagligen bara bli fiasko i form av språktester som ingen människa klarar av (lite i stil med teoriproven för körkort som polisen flunkar på) och stängda dörrar för anflafabeter eller personer som inte har några armar och därför inte kan skriva…

 26. Josh! jag blir så glad när jag läser det du skriver, precis den känslan har jag haft på tungspetsen men inte kunnat formuler utan istället snöat in på stickspår och därför inte varit helt tydlig. BRA SKRIVET!

Kommentarer inaktiverade.