Skip to content

Förslag på brottsrubricering i #spectrial

Jag har inte skrivit något om hovrättsförhandlingarna mot The Pirate Bay, och helt ärligt har jag inte orkat följa spektaklet särskilt noga heller. Jag är inte ensam om det, och jag har läst att detta ointresse tillsammans med valresultatet tolkas som att luften har gått ur piratrörelsen. Det är fel. Valresultatet innebar möjligen att luften gick ur tillfälligt och människor som har jobbat hårt hela tiden från FRA-demonstrationerna till nu känner plötsligt hur trötta de är. Det är begripligt. Och ointresset för spectrial beror rent krasst på att det är ointressant.

Missförstå mig rätt. Det är fortfarande en oerhört intressant rättsprocess, men tingsrättsförhandlingarna var nya och därför spännande. Hovrättsförhandlingarna blir i mångt och mycket en upprepning, och dessutom begriper ju alla att oavsett utfall så kommer domen att överklagas. Därav är det inte lika intressant som tingsrättsversionen av #spectrial.

Att jag inte har hängt med i alla svängar är inte likställt med att jag inte har hängt med alls. Jag har läst och reflekterat en del och senast igår läste jag hos Rick Falkvinge och hittade ett kul citat av Fredrik Neij:

Hovrätten kan inte göra om tingsrättens felaktigheter nu när de påpekats, så då måste de åtminstone hitta på nya felaktigheter.

Det här ligger i linje med vad jag själv har funderat lite över, så därför tänkte jag föreslå några kreativa alternativ till brottsrubricering som hovrätten kan använda.

 • Uppvigling till upphovsrättintrång – Enligt målsägande har syftet med The Pirate Bay från början varit att begå upphovsrättsbrott, så då bör uppvigling vara användbart. Om inte hovrätten har några töntiga krav på att själva huvudbrottet måste bevisas, ty då kan man tillgripa:
 • Uppvigling till medhjälp till upphovsrättsintrång – Ta-da!
 • Vållande till annans upphovsrättsintrång – En annan kreativ lösning som går ut på att alla upphovsrättsinträngare där ute inte hade upphovsrättsinträngt via The Pirate Bay om inte The Pirate Bay hade funnits; ergo har The Pirate Bay ett ansvar för att de blivit kriminella.
 • Vållande till annans död – Här finns några varianter att argumentera för. Antingen kan man gå på linjen att upphovsrättsintrång är en så grov kränkning att det är fullt möjligt att någon stackars upphovsman avlidit av brustet hjärta. Eller så kan man argumentera för att upphovsmän svälter ihjäl på grund av fildelning. Man behöver som bekant inte bevisa att något av det har inträffat, men man kan ju för all del peka på stackars Michael Jackson som hade vant sig vid att leva som en saudisk shejk men vars inkomster sjönk till nivån för en simpel saudisk prins, vilket naturligtvis beror på fildelning och inte på att han ägnade sina sista år åt att suga (pun intended). Detta gjorde honom deprimerad och beroende av mediciner vilket ledde till hans död. Allt på grund av de där jävla nätpiraterna!
 • Tjänstefel – När åklagare underlät att sekretessbelägga bilder på mördade barn i det så kallade Arbogamålet och därmed gjorde dem till en del av en offentlig handling spreds sedermera utredningen via The Pirate Bay. Att döma av den upprördhet som spreds i samhället och i medierna kunde man utröna att det tydligen var The Pirate Bays uppgift att cencurera material som de inte förfogar över. Tydligen har The Pirate Bay en särdeles viktig kontrollfunktion i samhället där de ska gripa in och rätta till åklagares fadäser. Det gjorde man inte i Arbogafallet och har därför begått tjänstefel.
 • Troslöshet mot upphovsman – Det hela liknar ändå en buskis så varför inte?

Sådär. Nu borde hovrätten ha tillräckligt att välja på för att fälla superskurkarna. Lycka till!


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inKåseriPiratPolitikSamhälle

6 Comments

 1. Daniel Daniel

  Haha, jättefina brottsrubriceringar… :-))

 2. Jan-Erik Jan-Erik

  Glöm inte vållande till kroppsskada eller sjukdom (3 kap. 8 § BrB) när Pontén slitit av sitt hår. Åklagarsidans slutpläderingar var väldigt inklusiva och kreativa i vilka handlingar som skulle vara med i brottet. De såg visserligen Google som acceptabelt (som indexerar, cachar, har sökmöjlighet och ger länkar med typ och beskrivning), men TPB var värre, eftersom torrentfilerna också innehöll typer och beskrivningar och man hade index och tracker. Även om de påstod motsatsen borde trackern vara avgörande här, så TPB idag, där trackern är borta, bör vara lagligt och inte kunna stängas ned med stöd av en ev. fällande dom. Åklagarsidan påtalade vid flerat tillfällen att TPB var populär och det var tydligen mycket mycket olagligt, speciellt genom att vara lättanvänd och ha användbara katergorier, även om Wadstedt inte gjode några liknelser med sparvar den här gången.

  Roswall erkände bland det sista i rättegången att Random Media aldrig kommit igång som företag (en ganska bärande detalj minst sagt, inte minst i anklagelserna mot Lundström).

 3. Stefan Stefan

  Varför inte ”FYLLA” för att piratebay har gjort att alla kan fylla sina 32g iphone med över 10 000 låter.

 4. Erik Erik

  Grov oaktsamhet i vållande till urkundsförfallskning.

 5. of_darkness of_darkness

  vi utvecklar det där med hjärtattackerna o höftar till med att alla hjärtattacker som träffat i värdlden har haft en del orsak i tpb(även om den är så obefintlig så att bara existensen av random människa på jorden är tillräcklig kausalitet för det är irellevant), och det har vart en högst medveten faktor eftersom de då räknat med att de då kunnat indiriket MÖRDA -ja MÖRDA deras politiska fiender, vilket går att urskönja genom att man finenr den underliggande dolda meningen i deras svar på dmca och likna nde som de fått in.

  Och sen fortsätter man resonmangen o blåser upp biterna av halmståer till först hela halmstårn och sen till buntar av halmstrån vidare till hela stora balar av halmstrån och vips så har man kommit fram till överlagt massmord på hela jorden befolkning, ja även de som ännu inte dött för här tar man ut saker i förskott och huvudbrottet, ja dödsfallen behöver ju som sagt inte bevis fick vi intrummat redan i början av denna sinenssjuka upplåsande av ingenting.

  Så därmed så finner de oxå några underliga resonmang om att brotten då inte heller bara skett i sverige utan även nånstans i mellanöstern och de ska då utvisas till nått land där dödsstraff utdelas(som då fått löften om ökat biståend omd e tar hand om och neutraliserar dessa stats fiender).

  Snurrigt? overkligt? Lagrvidrigt? – ja men vadå det är ju precis om spektaklet gått till fast här drivet till en liten ytterligare spets.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: