Skip to content

Opartist

small green boatphoto © 2007 Anne-Lise Heinrichs | more info (via: Wylio)
Vid midnatt igår, när kalendern slog om till den tredje maj, gick mitt medlemsskap i Piratpartiet ut. Det var ett medvetet beslut från min sida att låta det gå ut och det innebär alltså att jag inte längre är medlem i Piratpartiet. Jag är från och med nu partipolitiskt obunden.

I mån av tid och lust ska jag inom den närmaste framtiden försöka förklara mina bevekelsegrunder, men jag vill redan nu säga vad det inte beror på: Det finns ingen schism mellan mig och Piratpartiet eller dess ledning. Det är inte en protest av något slag. Det är inte en aktion i affekt; det är ingen aktion alls, rent definitionsmässigt är det en icke-aktion. Det ska därför inte heller kopplas samman med det pågående mötet.

Jag vill också passa på att tacka för att jag fick vara med, för att jag alltid har känt mig välkommen och för allt roligt jag har fått vara med om. Piratpartiet är fullt av fantastiska människor varav jag kommit att räkna flera som goda vänner även utanför det gemensamma engagemanget. Ingen nämnd, ingen glömd. Ni vet vilka ni är.

Det här är inte ett avsked. Det är ett på återseende. Aarrr på er!


Andra bloggar om: ,

Published inÖvrigtPirat

24 Comments

 1. Men vaffan? Jaja, vi ses på barrikaderna sen.

 2. Noterade nyligen att jag missat förnya mitt eget medlemskap redan för ca ett år sedan. Ser inget annat politiskt alternativ dock så ett förnyande handlar mest om orken att ta tag i det. Någon PP-funktionär som läser detta som kan skicka en länk jag kan klicka på så jag ombord på nytt? :)

 3. Raimo Raimo

  Synd att PP förfaller så som det gör, men det är väl nåt naturligt som händer alla partier förr eller senare. Av ren nyfikenhet, vad anser du om KLP?

 4. Thomas: Jag tror att du måste registrera dig som ny medlem i så fall. https://pirateweb.net/Pages/Public/SE/People/MemberSignup.aspx

  Raimo: Jag antar att du menar Liberala Partiet och inte vill veta vad jag tycker om nåt pensionsföretag/bank i Norge? ;) Eftersom jag var tvungen att googla kan du sluta dig till att jag inte har så bra koll på KLP.

 5. Raimo Raimo

  Tack, jag skrev KLP istället för Liberala partiet av den anledningen. Keep on rockin!

 6. Andreas Andreas

  Oj, idag publicerar du den text jag tänkte skriva för egen del imorgon. Opartism, och opolitik. Men sakfrågorna kommer jag att kämpa för, bara inte den politiska vägen.

 7. Magnus Magnus

  PP var ett misstag, en parantes, whatever..

  Jag tror att folk som bryr sig i medborgarrätt i ett digital samhälle är effektivare i sina uppsåt genom mer klassisk aktivism och/eller att påverka befintliga maktstrukturer från insidan. Startandet av ett parti i detta syfte har mest inneburit att prestigen och polariseringen ökat där motståndare bara målat in sig än hårdare i sina respektive hörn. En enda digital medborgarrättsaktivist agerandes inom ett etablerat parti gör nog mer nytta än 10 aktiva piratpartister, kanske 100 beroende hur högt i hierakin det sker.

  Jag tror att det är bättre att lägga ned PP och istället starta en _landsomfattande_ partipolitiskt obunden förening med syfte att driva dess frågor. Under motsvarande år som PP funnits hade en sådan förening kunnat utvecklas till en rätt kraftfull informell maktfaktor. Å framförallt, skippa det pubertala och på sin höjd studentikosa pirat-dravlet. Ja, det gav rubriker initialt, inget annat.

 8. Ser man på?
  Välkommen ut i det politiska Limbo ;)

 9. Jenny Jenny

  Tycker ändå det är klokt, välkommen ut, och lycka till i framtiden! :)

 10. Välkommen i den opartiska klubben som jag själv tillhört sedan i höstas. :-)

  Instämmer i att det inte är ett avsked. Snarare känns det som att det pågår en omformatering av svenska liberaler och libertarianer. Förhoppningsvis ser vi till att bli klara med det under 2012 så att vi kan sätta igång och jobba hårt under 2014. Åtminstone för er som har hälsan och kan vara med.

 11. Ack ja, opartiska klubben har jag tillhört länge nu. Trots starka sympatier för pp så länge det kändes som angeläget att kanalisera viss aktivitet på ”deras” frågor. Frågor som verkligen är i högsta grad aktuella ännu, men tvivlar alltmer på att pp är forumet att driva dem. Att (L) adopterat frågorna känns inte heller riktigt pålitligt, pga dess ngt vacklande åsikter i övrigt.
  Allt medan de gamla partierna snart inte finns annat än som bidragsmottagare för partikansliernas avlönande…

  Demokratin i fara. En gammal sanning. Mer och mera sann för varje dag.

 12. Magnus: Jag håller inte med om att PP är en parentes. Jag tror att det är nödvändigt att det finns ett politiskt parti som driver frågorna och sätter press. Däremot ser jag ett behov av att driva frågorna utanför det partipolitiska också. I övrigt håller jag med om mycket av det du skriver.

  Peter: I bästa fall är det en omformering som sker. I värsta fall faller liberalismen sönder i fraktioner och blir som bokstavsvänstern. Förkortningen KLP som nämndes ovan ger mig kommunistvibbar. ;)

  Lars-Erick: Demokratin är alltid i fara och måste hela tiden återvinnas. För att fortsätta på gamla sanningar. Ska vi slå ett slag för det?

 13. Det finns många olika sätt att arbeta för ett bättre samhälle, och var och en måste välja det sätt som känns bäst för tillfället.

  Jag tycker det är tråkigt att du lämnar partiet, men jag är inte orolig, för jag är säker på att vi kommer ses på barrikaderna ändå i framtiden. Det ser jag fram emot.

  Revolutionen går vidare. :)

 14. Magnus Magnus

  Noll komma vad procent? Det är inte att sätta press. Det enda som åstadkommits är ökad polarisering och prestige-inlåsningar. Med visst undantag för EU-represantationen, fast detta bara är tillfälligt. Det initiala rubrikskapandet genom pirat-namnet är troligen fortfarande bra ute i europa, bra genom att skapa rubriker i frågorna. Här hemma har den initiala fasen gått över och riksdagsvalet blivit ett drivankare.

  Det stora problemet handlar om samhället i stort och journalismen i synnerhet. Det finns ingen journalism i sverige längre, bara lydiga apparatniks som klipper å klistrar den information de blir matade med. Ibland bittert klagandes över att he va bäst förrut. Vi ser niemöller-effekten runt om oss, ingen med makt att varea det minsta obekväm ifrågasätter ens det minsta. Men gissa om de går i spinn om princessan spiller kaffe i knät.

  Men en, eller ett antal samverkande föreningar med tung seriös framtoning, lokalavdelningar landsomfattande med tunga namn från både näringsliv, aktivism och politik, som bedriver åsiktsbildning både öppet och framförallt informellt i syfte att påverka politiken. Då skulle det kunna hända saker. Se bara vilka maktfaktorer föreningar som ECPAT, BSA, Antipiratbyrån osv. blivit, det är så de har jobbat, de har inte startat några politiska partier. Tänk bara hur effektivt de trummat in ordet ”stöld” de senaste 10 åren. Eller kika på nätverkandet de idkat genom diverse föreningar, innefattande folk från alla tre delar ur statsapparaten.

 15. I mycket har Magnus #17 helt rätt. Jag reflekterade över hur libertarianer/liberaler skall skaffa sig politiskt inflytande i en kommentar på HAX blogg igår(?), och jag är lite bekymrad över det demokratiska kapitalet för vår del IFALL svenska liberaler/libertarianer skall reduceras till en (eller flera) lobbyorganisation(-er). Bortsett från att det blir en elitistisk rörelse finns det alltid en risk att ”projektet” blir sekteristiskt. Är vännen Alexander Bard kan vi räkna med både och, samt att det blir kortlivat. *blink, blink*

  Ett politiskt parti är däremot alltid tvingat till öppenhet. Och öppenhet stävjar korruption.

  Dock kommer vi inte ifrån att just lobbyingverksamhet är effektivt. Para det tillsammans med en hänsynslös inställning till verkligheten och frånvaron av sanningen så är bollen så gott som i mål. Bara jag slipper kicka den.

  [Tänkte det är bäst att referera till idrottstermer eftersom de flesta av er här ju är sportfånar… ;-)]

 16. Magnus: Jag önskar att jag kunde säga emot dig, men jag kan inte. Den enda invändning jag kommer på är att det tycks lättare och lönsammare att lobba för moralism och kontroll än för frihet och öppenhet. Men det måste ju gå det också.

  Peter: Jo, sporttermer går ju hem bland mina läsare. Jag tror att vi skulle kunna prata i kod med varandra, enbart genom användandet av sporttermer. ;)

  Christian, och Rick: Tack för ryggdunkar och tillit. Vi kommer att ses på barrikaderna.

 17. Magnus Magnus

  Jo visst 17 är det så. Det är lättare att knuffa folk i någon riktning genom att skrämmas, tänk _om_ det hemska X händer. Tänk på hur lätt det skulle vara at sälja något ”barn-övervakande” till en överbeskyddande mor som inte kan släppa taget ens så mycket att barnen lär sig simma eller cykla. – Tror du jag har bara tänkt se på när mitt barn drunknar eller blir påkört! Är du inte klok!!!! – Det är vad som finns på andra sidan om barrikaden och det är fan inte så lätt.

  Hush now baby, baby, dont you cry.
  Mother’s gonna make all your nightmares come true.
  Mother’s gonna put all her fears into you.
  Mother’s gonna keep you right here under her wing.
  She wont let you fly, but she might let you sing.
  Mama will keep baby cozy and warm.
  Ooooh [….]
  Of course mama’ll help to build the wall.

  Tear down the wall..

 18. Visst är det så. Så då måste vi börja skrämmas tillbaka och förklara vad det faktiskt är som är alternativet till de friheter många nu vill tumma på. Det är dags att börja förklara att yttrandefrihet, till exempel, inte är en ynnest vi åtnjuter utan ett skydd mot förtryck och censur.

 19. Jag tycker det är hemskt tråkigt att du går ur. PP behövs som politiskt parti så att man i alla fall har något man kan rösta på. Det känns som ett litet demokratiskt andningshål att kunna lägga sin röst på ett ”enfrågeparti” som står för viktiga saker i stället för låtsasvalet mellan pest och kolera. Men att anpassa och bredda politiken för att komma in i riksdagen är helt fel, då har man gjort medlet till mål och vattnat ur det som är värt något. Att vara ett parti och jobba som en rörelse, funkar inte det?

 20. Jag håller med om att PP behövs. Men PP klarar sig utan mig, och jag tror att jag kan göra mer nytta utanför PP. Man ska inte sätta alla pirater i samma båt, typ.

  Att medlet blivit målet har i viss mån bidragit till mitt beslut.

 21. Curt Curt

  Hej Joshen! Även jag skulle ha kunnat skriva ordagrant det du skriver. Jag lät medvetet min medlemsskap gå ut nu i april. Och min passion är fortfarande människans frihet. Men jag tror inte längre att jag kan verka för det inom PP:s ram.

  Lycka till med det du gör och ha en trevlig födelsedag, önskar
  en av medkandidaterna till riksdagen 2010!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: