Skip to content

En vanlig dag på Coop

Texas Department of Public Safetyphoto © 2006 Kristy | more info (via: Wylio)
Ibland önskar jag att jag var mer våldsbenägen. För helt ärligt, alla principer till trots: Det finns faktiskt människor som förtjänar ett kok stryk. Som idioten som parkerade utanför entrén vid Coop, bredvid handikapprutan, och därmed blockerade bilvägen och gjorde att fotgängare inte kunde ta sig fram till affären utan att gå mitt i den smala passage som fanns kvar. Där således alla bilar också försökte ta sig fram. Mannen som gick framför mig blev stressad och försökte ta sig upp på trottoaren men smashade sin vagn i trottoarkanten och började vända runt, utan att se sig för, vilket prejade tillbaka mig ut i vägen så att en bilist (tack och lov inte en fullkomlig idiot) höll på att köra på mig.

Och under hela tiden som det här kaoset växte med bilar som köade i bägge körriktningar satt fanskapet bakom ratten i sin felparkerade bil, utan att bry sig om att det tutades och svors. Till slut kom hans kärring och klev in i bilen. Hon måste ha varit så svårt handikappad att det var för långt att gå från handikapprutan…

Vid sådana tillfällen önskar jag att jag vore mer våldsbenägen, så att jag istället för att stanna och betrakta helt sonika gick ut i gatan, slet dumfan ur bilen och sopade asfalten med honom. Jag är säker på att jag hade fått en stående ovation. Men jag är inte våldsbenägen. Istället gnisslar jag tänder och är förbannad över bilbälteslagen, säkerhetsföreskrifter och annat som håller dylika stolpskott vid liv.

Och som inte det var nog så vägrade Coop ge mig en scanner. Det händer att man drar kortet och en scanner tänds men vägrar lossna ur stället. Det hände. Så jag väntade tills den slocknade, drog mitt kort igen och tog en ny scanner. Som också vägrade lossna. Vid det laget började jag leta efter den dolda kameran och Lennart Swahn.

Efter utfört handlande kommer jag ut ur affären bara för att stöta på nästa pucko. Vid övergångsstället utanför entrén rullade en bil förbi utan att stanna, vilket ändå var lite ok för jag hade fortfarande halvannan meter kvar till övergångsstället. Men bilen bakom tog ingen notis om vare sig mig eller lagen heller och var centimetrar från att klippa min vagn. Samtidigt stannade bil ett helt sonika och föraren i bil två, som inte orkade lyfta blicken från sin egen motorhuv, orkade tydligen inte heller bromsa ordentligt så han rullade helt sonika in i baken på bil ett. Och blev stående, mitt på övergångsstället, vilket såklart betydde att vi som ville över vägen fick gå runt. Men här kommer det bästa.

Fanskapet hade mage att tuta på bil ett. Haja. En bilförare som först ignorerar både övergångsställe och fotgängare, och därefter kör på en annan bil bakifrån vilket utan tvekan gör honom skyldig till olyckan, har mage att, fortfarande stående PÅ övergångsstället, börja tuta på bilen framför. Som faktiskt inte har gjort något fel då det de facto inte föreligger stoppförbud just där. Han har just brutit mot en handfull trafikregler och tutar, samtidigt som han antagligen svor mellan tänderna över vilka jävla idioter det finns.

Och det gör det ju. Problemet är bara att idioterna inte förstår att det är just de som är idioterna.

Tidigare under dagen hade jag haft ett samtal via twitter om att man inte ska ta åt sig av vad idioter säger åt en. Det saknar både relevans och värde. Men när deras agerande riskerar att skada någon, då är det liksom lite svårare att borsta av sig.


Andra bloggar om:

Published inKåseriPlattnackar

14 Comments

 1. Det verkar som en rätt jobbig shoppingtur men jag blev ändå mest chockerad över att du scannar dina varor själv och pröjsar med kort. Åtminstone alla pirater och vettiga människor (och det är ju inte så många) skulle veta bättre. Folk tycker att man är en idiot om man vägrar kort och det kan man väl få tycka, men åtminstone av solidaritet med alla som inte kan eller får ha ett kort och med tanke på hur det blir i det kontantlösa samhället som regering och finansvärld önskar sig så kanske man kunde slänga fram en härlig gammaldags sedel i stället.

 2. Jag är medveten om att jag är en dålig pirat i det här fallet, men när det gäller handlandet tar bekvämligheten överhanden. Men visst, med tanke på hur alla databaser läcker och hur allt som registreras får snålvattnet att rinna av habegär bland vissa politiker, så är det nog nyttigt att nu och då omvärdera sin situation. Och skillnaden mellan självscanning i butik och allmän övervakning (som FRA-lagen och kameror på allmän plats) är att det finns en opt-out. Om jag inte vill få mina köp registrerade så kan jag undvika det. Om jag skulle handla något som kan se konstigt ut (vad nu det skulle vara – strumpbyxor, en gurka, vaselin och ett nummer av Frida?) så kan jag för just det köpet handla kontant. Men hur mycket folie jag än lindar runt huvudet har jag lite svårt att se hur en detaljerad lista över mina inköp skulle kunna bita mig i röven.

 3. Då hade jag en bättre dag: glömde VISA-kortet i biljettautomaten (förmodligen pga. irritation på det extremt idiotiska HMI:t, men det är en annan historia). Senare på kvällen ringen en snubbe upp och har hittat kortet i automaten.

  Kontrollsamhälle på gott och ont; kanske övervägde han först om det vore möjligt att nyttja kortet på något sätt, t.ex. för att köpa något intressant på nätet. Men kom på att banken (eller jag) förmodligen skulle kunna spåra honom då.

 4. Eller så var det bara en schysst snubbe. ;)

 5. Den senaste veckan har något konstigt och oväntat inträffat. För varje idiot jag råkar på så börjar jag skratta högt. För inte så länge sedan blev jag arg, men nu tycker jag av någon okänd anledning att det är fantastiskt roligt när jag inser hur korkad en människa är. Ett bra exempel är från igår natt då jag cyklade söderut på Skanstullsbron. Eftersom vi har högertrafik i Sverige cyklade jag på höger sida av bron i och med att cykelvägarna där inte är anpassade för mötande trafik och enkelriktade cykelvägar finns på båda sidorna längs med bron. Tros detta, givetvis, möter man nästan varje gång andra cyklister som cyklar på fel sida av bron, eftersom det uppenbarligen är så sjukt jobbigt att cykla genom tunneln så man hamnar på rätt sida vid Gullmarsplan, eller att korsa vägen vid övergångsstället vid Ringvägen. Nåväl, än så länge är det endast ett tecken på att man har med en lat djävel att göra. Det som hände igår var däremot så mycket mer än så.

  Cyklandes mot mig kom en kvinna (35-40 år) å¨en cykel, givetvis utan belysning mitt i natten, i hög hastighet. Det är ju nedförsbacke och tydligen måste man då nyttja gravitationskraften då. När hon såg mig och såg att jag inte svängde in på gångvägen (varför skulle jag?) så bromsade hon inte in och försökte hålla sig så långt ut på sin högra sida som möjligt. Istället verkade hon sikta in sig på mig och skrek i ren skräck ”Ooooooooooooooooooo!” när jag väjde lite åt sidan precis innan vi kolliderade.

  Efter att hon passerat brast jag ut i skratt. Precis ALLT hon gjorde var helt fel och jag tyckte att det var festligt på något sätt, eftersom jag började tänka på hur sjukt korkad man måste vara för att ens hamna i situationen hon var i. Men det i sig var inte det enda roliga. Det roligaste var att hon antagligen skulle göra om detta.

  Nu tycker jag inte att man ska bruka våld mot så korkade människor men jag anser att det i samhället bör ske en förändring som gör att det är socialt accepterat att meddela en korkad människa att den är korkad. Idag anses ju det vara otrevligt i Sverige. Själv menar jag att man ju måste informera korkade om deras brister så att de, med hjälp, kan lära sig leva bland andra. För om ingen säger till dem, hur ska de lära sig?

 6. Jag menar inte att registreringen av vad jag handlar är något större problem utan dels att detta med kortbetalning i alla lägen leder till ett framtida kontantlöst genomkontrollerat samhälle och, vilket inte alla tänker på, redan nu gör det svårt för massor med kortlösa människor. De kan på många håll inte åka buss, gå på offentlig toalett, tanka bilen eller parkera. Och det är inte ens så att alla är idioter som jag, som väljer detta helsike utan det är helt upp till banken om de vill ge dig något kort när du t.ex har betalningsanmärkningar eller så kan du inte hantera ett kort och se till att det finns pengar där av olika anledningar, det kan gälla gamla eller missbrukare eller allmänna slarvputtar och de borde också få existera i samhället tycker jag.

 7. Håller med Juggen också om att det borde vara mer accepterat att vänligt tala om för folk när de bär sig dumt åt, man rår ju faktiskt inte för att man är korkad :-)

 8. Juggen: Men är inte information till korkade människor slöseri med luft?

  Ylva: Ah, du menade så. Fast det där är ju vänsterargument, och jag är ju en sån där hjärtlös liberal. ;) Skämt åsido, jag vill inte ha ett helt kontantlöst samhälle, men jag har lite svårt att se att jag bidrar till det genom att betala med kort.

 9. Det är klart att du gör! När folk ”frivilligt” gör 95% av sina betalningar utan kontanter så är det inte så svårt för staten och kapitalet i ohelig allians (nej, nej, jag är inte alls ”vänster” ju) att tvinga igenom det kontantlösa samhället. Säg att det ligger på 50/50 kontanter-kort så är det politiskt omöjligt.
  Du kan väl köra med sedlar och mynt ibland bara för sakens skull. Det finns argument för att det är säkrare och mer praktiskt också och dessutom är det kul att räkna pengar om man någon gång skulle råka ha lite :-)

 10. iZac iZac

  [Comment ID #85131 Will Be Quoted Here]

  Post it-lappar som man skriver ”Ursäkta, men du är rätt korkad!” på som man sen delger, helt enkelt räcker över, till föremålet för irritationen. Den korkade alltså. :)

 11. Joshua: Nej, inte om den upprepas tillräckligt många gånger. Om alla som har något i huvudet upplyser korkade människor om att de är korkade så blir det lättare för dem att förstå att så är fallet. Problemet med dagens samhälle är att aldrig säger till korkade människor att de är just det. Det är därför du har sådana som tror att de är djävligt smarta, trots att de faktiskt är djävligt korkade. Den korkade gör ju inget fel där egentligen, eftersom den hela sitt liv har fått höra att den är smart och att den duger, trots att allt pekar på motsatsen.

 12. Tillägg: Och de som är korkade är ju givetvis inte smarta nog att inse att det de hört sägas om dem inte överensstämmer med verkligheten.

  Precis som Ylva säger så kan man vara trevlig när man säger det. En korkad människa kan faktiskt inte hjälpa att den är korkad. En okunnig människa kan man ju lära saker, medan en korkad får man fokusera på att lära den dess begränsningar.

  Ang. kontanter kontra kort så har jag sedan två månader tillbaka nästan uteslutet börjat använda kontanter och faktum är att jag gör av med mindre pengar då. Antagligen för att det ”känns” mer när man ser hur sedlarna försvinner. Kanske inte funkar för alla, men det funkar för mig. :)

 13. Jenny Jenny

  Alltså jag är inte helt förvånad. Den här stan och bilar är en omöjlig ekvation. Men du, den där nollan som började tuta… jag hade ringt farbror blå. För han måste ju varit påverkad av lite vad som helst, det förstår ju vem som helst, då kan man ju ringa farbror blå och be dem komma och haffa dåren som beter sig som en galning utanför coop… :D Ungefär. :)

 14. […] efter att försökt undvika att bli överkörd på Coop råkade jag ut för en annan mentalt utmanad bilist. På vissa ställen i Södertälje har […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: