Dead through April

'Information Overload' photo (c) 2010, Project Mobilise - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Det här med att skriva. Det går inte så bra för mig som ni märker. Det beror inte på brist på uppslag och idéer. Snarare tvärtom. Jag har för många idéer. Det blir som att klippa ett hål i hörnet på en påse, lagom stort för att par frön ska kunna passera igenom, och sen försöka hälla ut allting. Ingenting kommer ut därför att trycket blir för stort. Det finns säkert ett namn på det fenomenet.

Jag bollar ständigt mellan fem och tio olika uppslag i huvudet, saker jag vill skriva om och diskutera, tills de antingen är gamla och ointressanta, ruttnar och förgiftar mig, eller bara försvinner. Det går inte att skylla på tidsbrist heller, det är inte det som är problemet.

Jag tror att en anledning kan vara ständig närvaro i sociala medier. Facebook, Twitter med mera ger ett ständigt tillflöde av information, intressanta länkar att följa, artiklar att läsa, saker att bli förbannad över. Och det är fullständigt fantastiskt, missförstå mig inte. Men problemet är till slut sitter man bara och tar in och tar in och hinner inte sortera, hinner inte reflektera, hinner inte bearbeta. Vad ska jag göra med all information? Om det enda jag hinner eller orkar göra är att retweeta och dela en artikel vidare för att sedan ge mig på nästa, vad bidrar jag egentligen med då som inte en switch redan gör?

Samtidigt erbjuder också sociala medier en enkel utväg. En retweet, en spydig kommentar och så går man vidare. Men det blir bara ett skrapande på ytan, både med problemanalysen av tingens ordning och med den inneboende frustrationen.

Därför tänker jag ägna april månad åt ett experiment. Från och med månadsskiftet loggar jag ut från både Facebook och Twitter och tänker inte logga in igen förrän april har blivit maj. Eftersom jag inte har disciplin till att låta bli att kolla när jag är inloggad får jag helt enkelt se till att inte vara inloggad.

Notera att det här inte är någon ”Facebook har förstört mitt liv!”-text. Det är heller inget digitalt avhopp, inget statement och överlag ingen big deal. Det är bara ett experiment för att se vad som händer med mig när jag inte längre har samma inflöde av information, och inte heller frestelsen att ventilera snabbt och enkelt via tweets och statusuppdateringar. Sedan kan jag inte låta bli att tänka att det också är intressant att se om min frånvaro märks. Min gissning är att den inte gör det. Det kommer antagligen inte ens att bli ett hack i kurvan på era egna informationsflöden, vilket bekräftar vad jag var inne på ett par stycken upp – att min närvaro på Twitter och Facebook inte bidrar med något av signifikant värde.

Men jag försvinner inte. Jag är kvar på Google+. Jag vill inte kapa alla kanaler, bara stoppa inflödet så jag får en möjlighet att hinna ikapp mig själv. Vill man mig något kan man nå mig där. Eller som man gjorde förr i tiden – använd diverse IM-tjänster (MSN, ICQ, med flera) eller skicka mail, eller skicka ett SMS, eller ringa, eller hälsa på.

För den som undrar över titeln så anspelar det på ett bandnamn: Dead by April. Jag skrev bara häromdagen, på Twitter och Facebook förstås, och undrade om slutet på mars också skulle innebära att vi äntligen blir av med Dead by April. Så jag tänkte låna bandnamnet som titel, men ändrade mig då jag planerar att återuppstå i maj och korrigerade titeln en smula.


Andra bloggar om: , , ,

15 reaktioner på ”Dead through April

 1. Bra där. Att inte vara en skrivande person när man både vill och kan egentligen… Det enda renhåriga att göra är att hitta ett sätt att lätta på påsen så att fröna kommer ut som de ska. Hur man gör det är mindre viktigt. Jag hoppas att det här är rätt metod för dig. Och om det inte är det, att du hittar en bättre metod. Pepp!

 2. Intressant experiment. Det ska bli skoj att höra vad du kommer fram till. Jag känner igen känslan. Allt blir snuttifierat och går snabbt. Kommenterar du inte eller skriver om en grej på en gång så är den död när du väl kommer till. Man klickar säkert på hundratals länkar varje dag och snabbläser grejer. Och jag skrev just på Twitter häromdagen att sociala media verkar ha tagit död på min förmåga att läsa böcker. Jag kommer liksom aldrig fram till boken p g a allt jag måste kolla först.
  Men Google+? Trodde inte nån fanns kvar där. :)

 3. Jag lider av närmast exakt samma problematik. Det är så lätt att säga att det är mycket i gymnasiet och att jag nu sitter i två styrelser och att jag skådar massor av fågel på fritiden – men i slutändan är det bara undanflykter. Att skriva ett helt okej blogginlägg, okej nog att jag ska känna att jag kan publicera det, tar kanske två-tre timmar ungefär. Varje dag – bortsett från ganska sällsynta undantag – har jag, när jag är klar med alla ovan nämnda ”måsten”, definitivt *minst* två-tre timmar över utan att slösurfa på Facebook, knuff.se, Live!, nyhetssajterna och så vidare. Jag skulle helt klart kunna blogga varje dag. Så det är inte tiden det är fel på. Det är förmågan att inte distraheras. Skönt att få reda på att jag inte är den enda med den problematiken! Även om jag själv inte vill genomföra en så pass drastisk åtgärd…

 4. Manen: :)

  Kristina: Jo jag såg din tweet och den hjälpte mig faktiskt att få tummen ur och sjösätta det här experimentet. Så tack för det. Beträffande G+ – det är bara folk som inte är där som tror att det inte är nån där. ;)

  Calandrella: Jag tror att det är ett allt vanligare problem. Ett lyxproblem förvisso, men ändå. Information är en drog. Och visst kan det verka drastiskt att göra ett uppehåll såhär, men det är som sagt ett experiment.

 5. Jag tänkte faktiskt på det och funderade på om jag skulle stänga av Facebook och Twitter från och med den andra april istället. Sen tänkte jag att jag ändå jobbar natthelg och inte orkar komma på nåt vettigt aprilskämt ändå, så fuck it. :)

 6. Så utomordentligt fånigt av mig att gå omkring och tro att jag var ensam om att känna som du skriver, jag borde verkligen veta bättre med tanke på min aktningsvärda ålder.

  Men det är precis så, för många kanaler, för mycket information, och då har jag nästan gett upp twitter ändå.

  Kanske att jag provar något liknande. Tack!

 7. Cal Newport är intresserad av hur man blir riktigt bra på något, och du verkar vilja bli bra på att skriva.

  Det första som måste hända är att man faktiskt dyker upp, varje dag. Nästa steg är att när man väl är där är att inte bli distraherad av allt annat. Ett sätt är att skaffa en skrivmaskin för sitt skrivande, ett annat är att låsa ner sin dator så det inte går att surfa/etc när skriv-tiden står på schemat. Själv använder jag Scrivener i helskärmsläge så jag slipper se allt annat, men det är som sagt inte verktygen som gör skillnaden — funkar en skrivmaskin för dig så kör med det. Koncentration är som en muskel som går att träna, men det är obehagligt, och det är precis det som senaste inlägget från Cal beskriver.

  Jag tror du kan hitta en hel del matnyttigt för dina nuvarande tankar på Cals blog, men du verkar vara inne på samma spår som han är: ”långa” tidsperioder (timmar) utan externa avbrott där du ägnar dig åt det som är viktigt.

  Sen kan jag sammanfatta vad resten av Cals blog går ut på också: deliberate practice och hur man tillämpar det. Det är ett begrepp myntat av K Anders Ericsson som studerat vad som är gemensamt för experter inom olika områden. Det visar sig att de alla har åtminstone 10 000 timmar av något som han kallar deliberate practice, vilket skulle kunna karaktäriseras som att de systematiskt har gjort något som är precis så svårt som de klarar av just vid det tillfället. Det är kanske uppenbart för en pianospelare eller fotbollsspelare hur man ska designa såna övningar, men mindre uppenbart för en författare.

 8. Sven: Först och främst – tack för tipset om Scrivener. Det verkar intressant och jag ska titta närmare på det efter att ha jobbat mig igenom den här natthelgen. Jag ska även titta närmare på vad Cal Newport har att säga.

  Sen tycker jag att det är intressant det här med tekniker. En del förespråkar stenhårt fokus och att stänga av alla distraktioner. Andra verkar mer inne på att bejaka distraktionerna. Det är antagligen ”don efter person”, som det heter, men också en fråga om övning.

  Själv vet jag att jag ofta lider white page-döden. Att sätta mig med en tom sida och bestämma att ”japp, nu ska här skrivas!” skapar ångest och blockering på fem röda. Jag behöver alltså lite distraktioner så att jag kommer igång utan att knappt tänka på det. Samtidigt är jag ganska känslig för att bli avbruten när jag väl är igång. Jag måste alltså lära mig att behärska antingen det ena eller det andra, och helst båda två. :)

  Den senaste tiden har jag, som framgår av bloggposten, funderat en del på det här med informationsflöde. Man behöver information och inspiration, men det Twitter och Facebook gör är att skicka på en information snarare än att man söker upp den själv. Det blir lite channelsurfing över det hela, men tillägget att man kan kommentera saker. Och det är såklart inte forumens fel, utan mitt beteende. Men likväl måste jag ju göra något åt det. Vi får se vad det här landar i helt enkelt.

 9. Sen jag mer eller mindre helt stängde ned buzzet Facebook/Twitter har jag lyckats producera mycket mer (jobbrelaterat inte så mycket skrivande förvisso). Men det som också har hänt är att jag skriver mer genomtänkt när jag väl pytsar ut saker på Twitter eller företrädesvis G+.

  Jag har även testat scriviener – men det slutade med att jag ägnad all tid åt att fundera över vad det var som jag missade. Dumt så det förslår, men det är som sagt inte verktyget det är fel på utan…host …stissige undertecknad.

 10. Jag kör Scrivener nu efter tips och gillar det spontant, men har samtidigt samma känsla som du Stefan. Vad är det jag missar? I mitt fall kan det ha med Linux att göra. På screenshots ser jag en massa coolt där folk tycks göra research via t ex Wikipedia inne i Scrivener. Det kan vara så att det helt enkelt saknas funktioner i Linuxversionen (som är icke-officiell).

Kommentarer inaktiverade.