SM-Guld

'Mm serieledning…' photo (c) 2012, Patrick Strandberg - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Alla har vi våra laster. De onödiga, dyra eller rent av skadliga sakerna i livet som av outgrundlig anledning blivit en passion. De där sakerna som skänker oss njutning och/eller engagerar oss och betyder mycket för oss personligen, även om det för den oinvigde ter sig obegripligt och dumt. Det må vara frimärkessamling, rollspel, fantasy, tobak, harlequin, skor eller vad ni vill. I mitt fall är det ishockey.

Jag är sedan barnsben hängiven brynäsare. Jag är visserligen inte en av de som står i klacken eller som spenderar massor av pengar på att gå på matcher. Ska jag vara helt ärlig så föredrar jag ofta att betrakta matchen från neutral plats på läktaren, eller på tv. Jag vill uppleva spelet, jag vill se de strategiska linjerna och jag brinner mycket mer för det än att stå i klacken. Jag har däremot full förståelse och respekt för den upplevelse det är att stå i klacken. Det är en slags pöbelmentalitet, där ens egna känslor och den egna kärleken delas av och återspeglas i alla andra runt omkring. Själv är jag möjligen något för analytisk för att passa in där, men jag förstår det.

Hur som helst är jag just nu ofantligt glad, lättad, upprymd, lycklig och… tom. Brynäs har just blivit svenska mästare. Alldeles nyss vann de den där matchen som jag har väntat på i tretton år, och de känslor det medför går inte att beskriva. Ärligt talat vet jag inte riktigt hur jag ska hantera det. Man har liksom blivit van att hantera motgångar. Vinst och medgång är något nytt och ger nästan en tomhetskänsla mitt i euforin.

Jag begär inte att ni som inte är sportfånar förstår det. Jag förväntar mig inte att ni ska dela min glädje. Jag önskar bara att ni kan glädjas över att jag är glad och låta det vara så. Vi kan diskutera meningen eller frånvaron av mening med sport vilken annan dag som helst, men inte idag.

Sedan vill jag dela med mig av en reflektion. Sportrapporteringen tenderar att bli alltmer fokuserad på motsättningar och skandaler, samt på reportrarna och ”experterna” själva, och allt mindre på utövarna. Ett exempel på det är att man har så bråttom flytta bilden från isen/gräsmattan/whathaveyou till studion där ett par reportrar intervjuar varandra, istället för att visa ett av idrottens finaste ögonblick – det när kombatanterna traditionsenligt tackar varandra för god match. Där förlorarna erkänner sig besegrade och gratulerar vinnarna, och där vinnarna ödmjukt klappar förlorarna på axeln. När det gäller hockey så brukar reportrarna oja sig varje gång ett bråk utbryter på isen och säga saker som att ”det här vill vi inte att ungdomarna ska se!”. Jo, det vill vi. Det är jättebra att barn och ungdomar ser att man står upp för sig själv, för sina kamrater, för de sina. Men det förutsätter ju förstås att de också får se när samma spelare skakar hand och försonas när matchen är slut.

Så. Om ni ursäktar så tänker jag fortsätta fira en stund nu. Att sport inte är viktigt kan ni förklara imorgon. Kan ni inte vänta tills dess kan ni ju ge er ner på stan i Gävle och sprida ert budskap redan ikväll.


Andra bloggar om: , , ,

8 reaktioner på ”SM-Guld

 1. Grattis! Klart vi gläds med dig. Jag tittade till och med på matchen, för att den var så viktig, inte för mig, men för andra.

 2. Jag förstår!

  Och blir jätteglad över att få läsa det som jag också känner — att det ju är själva sporten, dragningarna, finterna, listen och spelarnas ilska & glädje som är själva grejen.

  Visst kan det vara vansinnigt intressant med en expertkommentators analys där sådant påpekas som man själv inte har lagt märke till. Men när de lägger löjlig kraft på typen ”han spelaren där borta vill inte bli intervjuad” och ”hej kollega vad tycker du om matchen själv tycker jag att den var jättebra” blir jag bara arg.

 3. Är Brynäs något som alla norr om Sigtunas breddgrad diggar? Såg på Facebook hur alla mina (anslutna) gamla skolkamrater från Västmanland/södra Dalarna hurrade. Vilket än en gång påminde mig om hur jag som skolpojke kände mig förtvivlat främmande inför allt sjalviftande mina klasskamrater ägnade sig åt på rasterna. För jag var nämligen extremt ointresserad av sport. Jag visste varken då eller vet ens nu vad poängen är med det där intresset. Titta på svettiga killar som lubbar över en gräsmatta för att sparka på en boll/alternativt titta på svettiga killar i skridskor som smiskar en boll/puck över isen.

  Var det för detta som fiskarnas fenor förvandlades till ben och de steg upp ur havet, klättrade i träden en stund tills de fick en svans och lärde sig att slå ihop två stenar för att göra eld…? Näe,jag tvivlar. Sport är meningslöshetens manifestation. Om jag får uttrycka mig i all ödmjukhet.

  Nåväl. OM jag hade varit ett hjärntvättat sportfan tror jag att jag också hejat på Brynäs. Om nu DET kan vara en tröst…

  ;-)

 4. Lotten: Det känns som att de där kommentatorerna och experterna vill vara sändningens stjärnor. Ironiskt nog brukar de vara noga med att hylla spelare som inte är några stjärnor men som gör ett viktigt arbete i det tysta och accepterar att de inte har så mycket speltid. Synd att inte de själva kan acceptera den rollen i sändningen. ;)

  Peter: För några år sedan uttalade en tennisspelare ungefär samma sak om böcker – att de var meningslösa. Jag tycker att det var ett idiotiskt uttalande, men jag tycker att det är ungefär lika dumt att avfärda åt andra hållet också. Dansband, däremot… ;)

Kommentarer inaktiverade.