Skip to content

Asballa tuttar

Jag har gått och grunnat på en text i flera dagar, och sedan kom den där Sakine Madon och skrev ganska precis det jag hade tänkt skriva. På ledarplats. Tuk r jerb!

I alla fall. Texten, både i huvudet på undertecknad och på ledarsida i Expressen handlar om ett fotografi föreställande en spritt språngande naken kvinna i övergången mellan fast och flytande tillstånd. En idyllisk sommarbild föreställande en välmående kvinna på väg ner i vattnet. Bilden dök upp i mitt Facebookflöde för några dagar sedan och redan från början var det bara en tidsfråga innan den skulle tas bort. Vilket inte är mycket att orda om; Facebooks regelverk är ingen hemlighet och deras nitiska tillämpning mot allt naket är väldokumenterat. Något Margit Richert också var väl medveten om när hon valde att publicera bilden på sig själv.

Det är inte Facebooks regelverk jag har problem med här. Det är den mer generella uppfattningen att en naken kvinna skulle vara sexually explicit, som det heter, väcka anstöt, vara usch och fy. Det som är så skönt med nämnda bild är nämligen att den är så totalt befriad från sexuella övertoner. Bilden i sig visar att naket inte nödvändigtvis är sexuellt. Att vi har vant oss vid att framställa nakna människor som sexuellt laddade, och därigenom också vant oss vid att automatiskt tänka på nakna människor som sexuellt laddade, betyder inte att det nödvändigtvis är sant. Det är det man i vardagligt tal kallar sexualisering av kvinnokroppen.

Anledningen till att jag inte har tagit mig för att skriva om det här tidigare är att något jag tycker lika illa om som sexualiseringen av kvinnors kroppar är politiseringen av kvinnors kroppar. En kvinnas kropp har blivit något alla har en åsikt om, hur hon ska se ut, var det ska finnas behåring och inte, vad hon får visa och vad hon inte får visa, eller vad hon bör visa, vad som passar sig, vad hon har för förpliktelser gentemot sina medsystrar, vad hon får använda sin kropp till, och tänk för fan på barnen! Och genom att skriva om ämnet med Margit Richert som aktuellt exempel bidrar jag själv till just den politiseringen av hennes kropp, om än för att försöka förklara varför jag tycker illa om fenomenet. Genom att tiga och inte bidra mer till denna politisering lämnar jag istället spelplanen till meningsmotståndare i form av nypuritanister och diverse moralpaniker som får stå oemotsagda. Jag hittade ingen väg runt den paradoxen. När nu Richert själv bloggat om det är tandkrämen oåterkallerligt ute ur tuben. Jag uppfattar inte henne som en naiv person och jag tror och hoppas att hon var förberedd på den efterföljande diskussionen, att hon rent av ville ha den, men jag vill ändå be om ursäkt för att jag lägger mer ved på elden och använder henne som slagträ.

Så. Jag tycker som sagt att det är en häftig bild. I den bästa av världar borde inte publiceringen av den rendera mycket mer än några tumme upp och kommentarer av slaget ”dina tuttar ser asballa ut!”. Så löd nämligen den första kommentaren när bilden publicerades på Facebook. Ett ärligt och uppriktigt konstaterande. Jag önskar att vi fick mer av den varan, inte mindre. Därför att det behövs. Det behövs kontraster till alla retuscherade läpplutande komochtamigbilder som används för att sälja allt från sportbilar till tops. Det är inte de sexuellt anspelande bilderna som florerar överallt som är problemet, det är frånvaron av motsatsen. Bilder på vanliga människor som ser ut som människor gör på riktigt. Som föregår med gott exempel, trivs med sig själva och mår bra.

Jamen tänk på baaarnen. Ja, jag tänker på barnen. Jag tänker att det är precis sådana bilder barnen också behöver se. När varenda tidning, varannan annons, en stor andel av kvinnliga artister och skådespelare spelar på sex, samtidigt som övriga vuxna i ett utbrott av nypuritanism (eller i skam över att inte är retuscherade) skyler sig själva i tid och otid, är det då verkligen konstigt att ungdomar växer upp med en smula skeva kroppsideal? Lösningen är inte att rasa över annonskampanjer från klädkedjor eller över en bild på en kvinna med rödmålade läppar som äter korv. Lösningen är att erbjuda alternativ. Och då inte på det där utstuderade sätt som Linda Skugge en gång gjorde när hon fotade sig själv i motljus med dålig hållning. De bilderna var nämligen precis lika missvisande som de retuscherade plutbilder hon ville protestera mot.

Och för att återknyta till Facebook: En bekant till mig har en fäbless för att publicera bilder på lättklädda tatuerade kvinnor. Jämför den här bilden med den på Margit Richert. Fundera över vilken ni finner mer sexually explicit och vilken som är godkänd enligt Facebook.

Jag önskar att jag själv hade modet och självförtroendet att dra mitt strå till stacken istället för att bidra till politiseringen av någon annans kropp. Men det har jag inte. Så jag får nöja mig med att skriva en hyllning. Margit Richert – du är ett föredöme! Det behövs fler som du. Och dina tuttar ser sannerligen asballa ut.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

14 Comments

 1. yvonne lofquist yvonne lofquist

  Annars hade det varit väldigt trevligt om en klarl vore modig nog att ställa upp för en liknande/motsvarande bild.

 2. Kan bara instämma och hoppas att en sådan karl dyker upp inom kort. Men, som Dream Theater sjöng i den sockersöta balladen Another Day från -93: ”You won’t find it here”.

 3. Ur vetenskaplig synvinkel vore det förstås dessutom intressant att se vad centrifugalkraften kan göra med en penis och ett par testiklar. :D

 4. Kul bild.
  Man behövet inte ha sex bara för att man är naken och man behöver inte vara naken för att ha sex.

 5. Pettsson Pettsson

  Bra skrivit.
  Som av en händelse var det bara igår kväll jag satt i Lunds Teknologers bastu och diskuterade nakenhet. Mycket eftersom jag var naken. Och övriga hade valt att inte vara det.
  Och alla var överens om att Teknologkåren (vars bastu vi använde, om det inte framgått) har en inställning, både rent traditionellt och uttalat, att man får lov att vara naken i bastun. Så vad vi egentligen diskuterade var olika människors användande av den ”rätten”. Ganska samstämmigt kom vi fram till att vissa mer eller mindre försöker köra upp könsdelarna i ansiktet på dig (vilket ju kan vara trevligt i vissa sammanhang, men även teknologerna försöker minimera den sortens aktivitet i allmänna utrymmen) medan andra helt enkelt går runt som vanligt, varvid man knappt tänker på nakenheten, manlig eller kvinnlig. (Vi kom även fram till att nakna kvinnor som försöker skaffa sig uppmärksamhet möts av större föresåelse än dito män, troligen kan man härleda detta från tendenser du redan beskrivit).
  Så, välkommen till Teknologernas bastu om du befinner dig i Lund någon gång.

 6. Du har så rätt, det behövs mer nakna vanliga människor. När jag fött min son och kroppen börjat återgå till en icke-gravid kropp så insåg jag att jag är 24 år och egentligen aldrig har sett en riktig naken kvinna. Jo visst, på badhuset eller så, men inte så att jag lagt på minnet hur en vanlig kvinna i ett icke-sexuellt sammanhang ser ut. Jag hade ingen aning om hur en vanlig kropp som burit ett barn ser ut förrän jag fick se min egen och det är bara en av många. Det finns massvis med mammor men ändå vet jag inte hur en normal kropp som varit gravid ser ut, förutom min egen och jag fyller 25 i november. Det är sjukt.

  Det är även först nu jag ser min kropp som något mer än något sexuellt som bör vara i en viss form som passar min ålder. Tragiskt, men nu är jag i alla fall nöjd och kan fokusera på att stärka denna fantastiska kropp bara för att jag vill må bra. Jag känner mig fri faktiskt.

  Så jag håller med, det behövs motpoler, men utan överdrifter, bara simpelt naket.

 7. Yrvaken Yrvaken

  Låter lite på henne som om hon vill inbilla sig att ett foto på en naken karl vevande med snabeln skulle få vara kvar på facebook.
  Gymnasiefotona i Kiruna hon nämner i artikeln är väl ändå värre än att facebook inte ifrångår sina regler för att göra någon form av statement.
  Sen kan man ju diskutera varför dessa och liknande regler finns, men facebookprylen med Margits bild känns inte som någon orättvisa emot just kvinnligt naket, vilket det låter som hon vill få det till.

  Cheers

 8. Palle: Word!

  Pettsson: Tack för inbjudan. Och det är en intressant iaktagelse du gör, att en del klär av sig för att provocera, få en effekt. För att nakenhet ska uppfattas som avslappnat och oladdat krävs förstås att personen ifråga är avslappnad inför sin egen kropp och sin omgivning. Annars lär det på ett eller annat sätt bli besvärande.

  Daniela: Visst är det sjukt. Jag kan bara hålla med.

  Yrvaken: Ett tips om du vill bemöta Margit Richerts bloggpost är att ta det hos henne. Jag varken kan eller vill föra hennes talan. Personligen tycker jag att Facebooks agerande är en underordnad fråga här. Facebook är ett kommersiellt företag och vill inte stöta sig med användare och annonsörer. Det intressanta är de bakomliggande kulturella mekanismerna som gör att användare och annonsörer skulle dra om de råkade se lite naket.

 9. Yrvaken Yrvaken

  Inte ett dugg intresserad av Margits bloggpost Josh.
  Kommentaren gällde mest Sakines yrande, vilket var hur jag hittade hit till att börja med via knuff.
  Egentligen skulle jag nog vara mer intresserad av att diskutera varför Sakine har en bild-byline som är snudd på större än hela artikeln i sig, men jag är inte direkt intresserad av den diskussionen heller =)

  Cheers, ha det gott och fortsätt skriva läsvärt skit

 10. Ah, eftersom inget namn nämndes så förutsatte jag att det var Richerts text du invände mot. Fast jag svarar förstås inte för Sakine Madon heller. :)

  Det där med bildbyline… Ja, kvällspressens läsare orkar väl inte med en tyngre text-till-bild-ratio varför hela kvällspressen håller på att förvanlas till en pekbok för stora barn. ;)

 11. Martin Martin

  snygg fitta

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: