Skip to content

Connected

Allting hänger ihop och varje händelse skapar en reaktion. Som när mina barn vägrade sova häromnatten och vi låg och trängdes i sängen allihop och zappade på teven för att hitta någon sorts förströelse när vi ändå inte fick sova, och snubblade över den delvis självbiografiska dokumentären Connected. Som handlar just om hur allting hänger ihop och hur varje händelse skapar reaktioner.

Filmen är gjord av den amerikanska filmaren Tiffany Shlain och är en trevlig, lite flummig, feelgooddokumentär om… allt. Det genomgående temat är just kopplingen mellan allt, och det illustreras väl av det växlande perspektivet som å ena sidan är mycket globalt och allomfattande och å andra sidan djupt personligt. Det handlar om världen, om naturen, om Internet, om henne själv och om hennes far, hjärnkirurgen och författaren Leonard Shlain. Det är litegrann upp till tittaren att dra slutsater och själv avgöra vad man vill ta med sig av den här filmen.

Själv tar jag med mig den intressanta teorin att när människan uppfann skriftspråket så kopplade hon också om sin hjärna så att vänster hjärnhalva, som ägnar sig åt att sortera och bringa ordning i tillvaron, dominerande, vilket har präglat världen enda sedan dess. Det har lett till enorma framsteg men också skapat stora problem. Höger hjärnhalva ägnar sig mer åt mönster, och teorin är att frånvaron av höger hjärnhalva i världen gör att vi inte förstår hur allting hänger ihop, att varje händelse skapar en reaktion, därför att vänster hjärnhalva plockar isär grejer och tar sig an problemen isolerat. Tiffany Shlain hoppas att när vi kopplade ihop oss med varandra via Internet så började vi också koppla ihop hjärnhalvorna igen. Men hur och vad det ska vara bra för får ni ta reda på själva.

Se den.


Andra bloggar om: , , ,

Published inÖvrigtSamhälle

4 Comments

  1. […] ger en värld där vi på något sätt är sammankopplade på ett nästan neurologiskt plan. Filmen Connected, som jag rekommenderade nyligen, resonerar lite kring det; att det teknologiska med Internet inte […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: