Skip to content

När banken bestämmer vad som är etiskt är vi illa ute

'Crime Scene' photo (c) 2009, Alan Cleaver - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Lagom till Halloween gick jag till en liten butik lokaliserad i en skum källarlokal i en nedgången gränd. Butiken är specialiserad på skräckartiklar; diverse maskeradutstyrsel, låtsasblod, skräckfilm. Jag hittade ingen utstyrsel jag var intresserad av men väl en film från 70-talet som heter Anita som jag har förstått ska vara en klassiker. Själv har jag inte mycket till övers för svensk film vare sig det är gammalt eller nytt men jag har en filmintresserad bekant och filmen reades ut så jag bestämde mig för att köpa den. Jag gick till kassan där en man som jag antar är ägare till butiken slog in den i kassan. Jag stoppade mitt VISA-kort i terminalen, slog in koden och väntade. Till min förvåning fick jag meddelandet ”transaktionen medges ej, köp avbrutet” istället för det väntade ”godkänt, ta ur kortet”.

”Det var märkligt”, sa jag ursäktande. ”Jag är säker på att jag har pengar på kortet.”

Mannen suckade. ”Det är nog för att det är naket på omslaget till filmen.”

Jag skrattade åt hans skämt och noterade inte förrän efteråt att han inte rörde en min.

”Det finns en bankomat vid sjukhuset”, sa jag. ”Jag kommer tillbaka strax.”

Jag promenerade de tvåhundra metrarna till sjukhuset medan jag mentalt kliade mig i huvudet och undrade varför jag inte fick betala med kortet. Hade det dragits en räkning som jag hade glömt? Äh, det var nog bara något tillfälligt fel.

Bankomaten var nyligen utbytt såg jag. Den såg ny och modern ut, inte sådär sovjetiskt 70-tal som man har vant sig vid. Jag stoppade i kortet, slog koden och valde att ta ut tvåhundra kronor. Istället för att bara spotta ur sig tvåhundra spänn fick jag en ny meny på skärmen: ”Vänligen ange var pengarna ska användas”.

Whattafuck!? I helvete att jag tänker stå vid en bankomat och uppge vad jag tänker använda mina egna pengar till. Jag avbröt uttaget och stövlade ner mot stan för att ta ett snack med min bank.

Väl på plats kunde jag välja mellan att ställa mig i kö till kundtjänst eller uttagsluckor. Jag valde kundtjänst, för jag vill ju veta vad fan det är som pågår här, men medan jag stod och glodde på min kölapp plockade jag upp en uttagsblankett och sneglade på den. Och jo, även där fanns det numera ett fält att fylla i vad pengarna skulle användas till.

Det blev till slut min tur i kundtjänst och en herre som enligt namnskylten hette Jan-Olof öppnade med ”vad kan jag hjälpa till med?”

”Jag vill veta varför jag inte kan ta ut pengar ur bankomaten utan att ange var jag ska handla”, sa jag. ”Och så vill jag veta varför ett köp med VISA-kort nekades för en halvtimme sedan.”

”Vi använder oss av etiska policys”, svarade Jan-Olof. Det innebär generellt sett att vi inte samarbetar med olagliga verksamheter, som till exempel barnpornografi eller pengatvätt.”

”Så därför måste jag ange i bankomaten vad jag ska använda pengarna till?”

”Ja, för annars kan du ju ta pengar från vår bankomat och använda till saker som strider mot våra etiska regler.”

”Men det är ju mina pengar?”

”Det är vår bankomat.”

”Var det därför jag inte kunde handla med VISA-kortet nyss?”

”Jag ska se”, sa Jan-Olof och knappade lite på sin dator. ”Mhm, mhm…”, muttrade han. ”Jo, du försökte göra ett inköp på skräckfilmsbutiken uppe vid sjukhuset va?”

”Ja.”

”Mhm, nej, det går inte för sig.”

”För att?”

”Skräckfilmsbutiken ägnar sig åt omoralisk verksamhet.”

”Vad menar du nu? Det är väl inte olagligt att sälja skräckfilm och maskeradartiklar?”

”Nej, men omoraliskt.”

”Ursäkta, men nu hänger jag inte med alls.”

Jan-Olof suckade, sådär som man gör på företag där man mest ser kunder som ett störande inslag i verksamheten.

”Vissa saker är inte olagliga, men ändå stötande för den stora allmänheten, och därför ska man inte hålla på med dem.”

”Och det finns en klausul för det i era etiska regler?”

”Det är ett ganska kort, allmänt formulerat stycke.”

”Men det är ju för fan moralcensur ni ägnar er åt!”

”Vi rättar oss efter de internationella avtal om etik som finns i bankvärlden. Man kan kalla det moralcensur, eller så kan man kalla det för ha en moralisk kompass som man verkar efter.”

”Du tycker inte att det är en smula ironiskt att banker ska agera moralpolis? Det är ju inte så att bankväsendet är det mest etiska som finns, om man säger så!” fräste jag.

Jan-Olof tittade bara uttryckslöst på mig och tryckte på knappen för nästa kund. En tant kom fram och ställde sig bredvid mig medan jag fortfarande blängde på banktjänstemannen i väntan på att få ett svar.

”Jag är inte färdig än”, sa jag.

”Men det är jag”, svarade Jan-Olof och tryckte på en annan knapp varpå två väktare började röra sig åt mitt håll. Jag fattade vinken, vände på klacken och gick ut ur banken, fullständigt kokande av ilska och frustration. Så kom jag att tänka på att jag hade lovat butiksägaren uppe vid sjukhuset att komma tillbaka strax, för en timme sedan. Så jag gick tillbaka upp mot sjukhuset, svängde in i gränden och skulle precis öppna dörren när jag såg den randiga tejpen:

BANKAVSPÄRRNING. TILLTRÄDE FÖRBJUDET.


Nej, riktigt så var det ju inte. Bankerna är inte ute och fysiskt hindrar kunder och leverantörer från att göra affärer med varandra. Men i den digitala världen gör de precis det. Första gången jag hörde talas om att banker lägger sig var när flera aktörer stoppade donationer till Wikileaks (intressant nog tillät dock flera av dem donationer till Ku Klux Klan, vilket är värt att komma ihåg när bankerna viftar med sina etiska regler). Nu har de också fått skräckfilmsbutiken.se att lägga ner filmförsäljningen eftersom det helt enkelt inte går att knyta en betaltjänst till företaget. Inte för att skräckfilmsbutiken.se ägnar sig åt något olagligt, utan för att det är… tja, omoraliskt. Omslaget till kultfilmen Anita är ju naket, gubevars! Och när skräckfilmsbutikens filmförsäljning lägger ner försvinner också några kultklassiker ur utbudet eftersom man var ensam om att sälja dem. Den enda kvarvarande möjligheten att ta del av den mer omoraliska delen av vårt kulturarv är då att piratkopiera.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inKulturPiratPolitikSamhälle

24 Comments

 1. Oskar Oskar

  Jisses. Känslan när jag läste artikeln hos SR var inte att leka med. Det är flera gånger jag läst en bloggtext här och känt: ”väldigt relevant innehåll, men kanske en liten överdrift här och var” – men sedan kikar jag på källan och känner hur orimlig verkligheten ibland är. ..och hur rimlig din text är. Jag ville bara nämna det.

 2. Tack. Sedan är det förstås så att jag skarvar och tar i ibland. Att ställa saker på sin spets är ett bra sätt att tydliggöra absurditeter, och jämförelser går inte alltid att göra – det finns alltid skillnader. Men ändå; att föra över saker från det digitala till det analoga får ofta folk att haja till.

 3. Ahhh, Christina Lindberg, klasskamrat till min bäste kompis på 60-talet… <3

  Men jovisst kan man bli förbannad. Inte så mycket på stolliga chefspersoner med unken moral, utan fastmer på Svenne Banan som inte bryr sig.

 4. Christina Lindberg? Vad missar jag nu?

 5. Ah! Där ramlade poletten ner. Jag refererade ju bara till den för att den nämns i SR:s artikel om skräckbutiken. Känner inte till filmen själv. :)

 6. Det är inte bara vid uttag/användning som banken lägger sig.
  De ställer även närgångna frågor om var pengar du sätter in kommer ifrån. I mitt arbete som taxichaufför får jag en del av min lön kontant. Numer ställer min bank nyfikna frågor och har väldigt svårt att förstå detta. ”Så går det inte till” och ”Vi har rätt att kräva verifikationer på minsta krona du sätter in” har jag fått till svar när jag förklarat. Jag sätter nu in pengarna i en insättningsautomat i en annan bank istället. Den ställer, ännu, inga frågor.

  Banker är ett d***la pack om du frågar mig.

 7. Jo jag känner till att banker frågar efter kvitton vid insättningar, men gäller inte det bara belopp över en viss summa, typ tio papp?

 8. Jag sätter in några futtiga hundra, max en tusing åt gången och de gnölar varje gång… Och som sagt, de hävdar att de har rätt att kräva verifikation från en krona och uppåt.

 9. Det borde man ju kunna kolla upp. Jag har för mig att det kom nån lagändring för ett tag sedan som tvingar en att verifiera insättningar, men jag har som sagt för mig att det gäller från typ tiotusen och uppåt.

 10. Ja, lagen *kräver* bara från femtontusen euro och uppåt egentligen, men sen finns den infernaliska skrivningen att ”om det finns misstankar” om penningtvätt måste de fråga i alla fall. (Länken på min signatur är till lagtexten).

  PÅ så sätt kan man i praktiken tvinga fram att det alltid frågas, för annars kan ju banken råka illa ut även för mindre belopp om de *borde* ha misstänkt penningtvätt.

  För *lite* större belopp som Telias överföring till den uzbekistanska diktatorsklanen tycker bankerna (Nordea i det fallet) förstås att det är grönt…

 11. det är bara nästan som om jag vill starta bank som inte bryr sig särskilt mycket om just den klausulen.. KULTURBANKEN – För dig som gillar kultur, men icke censor’n!

 12. steelneck steelneck

  Skräckfilm? Då bör de omedelbart spärra all konton för TV4 eftersom de snurrat The Shining på TV4-film några vändor den senaste veckan.

 13. Kvinna Kvinna

  Eftersom samtliga stater inom EU och USA säger sig arbeta mot inflation innebär detta att det med bankernas avgifter inte finns någon mening att ha pengar på banken förutom säkerhetsaspekten. Dock bör man ha klart för sig att samtidigt som låg inflation är honnörsord så trycker de samtidigt pengar som galningar.

 14. Ylva Ylva

  Detta med banken som moralpolis borde i ett samhälle med en sunt tänkande befolkning leda till uppror och storm mot bankerna men det blev inte ens en krusning. Och vad i helvete är det som gör sexleksaker och skräckfilmer oetiska? Det är väl t.ex. mer oetiskt att passivisera folk med usel TV-underhållning och plåga dem med skrikig reklam. Givetvis ska alla betalningar till tv-bolag stoppas, som ett exempel av tusen.
  Det där med kontanter stämmer verkligen, det är ett elände både att få ut och att sätta in. I många småorter finns numera ingen bank som hanterar kontanter, folk står i långa köer till automater för att sätta in eller ta ut medan bankledningen stolt förklarar att man lagt ner kontanthanteringen för att kunderna inte vill ha det och så hänvisar man till rånrisken, d.v.s. man flyttar den risken från tränad bankpersonal med all möjlig säkerhetsutrustning till en ensam tjej på servicebutiken. Och ingen protesterar för det är ju såå bekvämt med kort!
  Här är en sann historia.
  http://smutsigtmjol.se/?paged=16

 15. att inte folk går utt på gator och torg utan acepterar att bankerna bästemer över våra penga omg

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: