Skip to content

Lycklig som en Säpo-chef i en FRA-shop

I dagarna återinvigdes FRA-shoppen. Den som stängdes som en kompromiss för att få motvallskärringar inom Alliansen att gå med på att införa Svarta Rum 2.0. Nu var ju FRA-shoppen förvisso lika ”stängd” som en nattöppen mack; man kan inte gå in och plocka ihop sina varor men det går fortfarande att beställa dem i luckan, men återinvigningen förseglar på något sätt sveket. Att Socialdemokraterna, som röstade nej till FRA-lagen och gjorde ett nummer av att den skulle rivas upp de tog makten, röstade ja till förändringarna tog effektivt udden av eventuella överlevande liberala motståndsfickor inom Alliansen.

Den nye Säpo-chefen Anders Thornberg är alldeles till sig i byxorna över detta. Det berättar han i en tämligen märklig artikel i Sydsvenskan. Märklig, såtillvida att artikeln känns så tillrättalagd att den kan misstänkas vara ett beställningsjobb. Säpo-chefen får lägga ut texten om hur farlig världen är och hur viktigt det är att Säpo med flera får rota omkring obehindrat i våra privatliv för att kunna skydda oss. Ja, han säger förstås inte riktigt så, men han bryr sig inte heller om att rapa några förrädiska floskler om vikten av ”balans” mellan integritet och säkerhet. Vilket på sätt och vis känns uppfriskande; som Säpo-chef är det helt i sin ordning att han vill ha så kraftfulla verktyg som möjligt att arbeta med. Den där ”balansen” mellan olika intressen och värden är lagstiftarens uppgift att upprätthålla.

Inte en enda kritisk fråga ställs i artikeln. Det enda som ens skulle kunna vara det är ”är terrorhoten verkligen så allvarliga?” men det är i själva verket ett upplägg där Thornberg får lägga ut texten om lägets allvar:

Vi har haft ett terrorattentat här. Alla länder har inte haft det. Det talar för sig själv.

Säpo-chef Thornberg kanske skulle ta en grundkurs i statistik? Ett enstaka fall talar inte för någonting överhuvudtaget.

Och när Thornberg själv inte drar på tillräckligt fyller artikelförfattaren helt apropå på med:

Enligt brittiska UD är Sverige ett av Europas tio farligaste länder att åka till för en turist.

Helt ärligt. Om Sverige är ett av Europas tio farligaste länder att åka till som turist, då kan inte Europa vara så jävla farligt. Vad fan är det vi är så rädda för!?

Apropå journalistiskt haveri; när FRA-lagen skulle klubbas igenom var Annie Lööf en av de motståndare som in i det sista gjorde ett nummer av att hon skulle rösta emot. Tillsammans med sin partikamrat Fredrick Federley röstade hon till slut ja, efter att ha fått igenom några förbättringar och i hållit ett tal där hon citerade Benjamin Franklins bevingade ord om vad folk som ger upp frihet för säkerhet förtjänar och kommer att få, ett riksdagsögonblick som jag faktiskt håller som minst lika pinsamt som när Sverigedemokraternas Margareta Sandstedt påstod att fyrahundratusen euro motsvarar fyrtiotusen miljarder kronor. Men har någon redaktion satt en reporter på att följa upp med Lööf och Federley om de fortfarande är nöjda med sina kompromisser, om de fortfarande anser att de vann, eller om de känner sig svikna?

Under processen fram till omröstning sattes Annie Lööf under hård press, inte minst av sin egen partiledare Maud Olofsson, något som vi också har kunnat läsa ett och annat kräkmedel om. Nu är Lööf själv partiledare. Har någon redaktion satt en reporter på att kontakta partiledare Lööf och fråga hur hon själv ställt sig till omröstningen, hur hon själv uppmanat sina partikamrater i riksdagen att rösta och hur hon själv hanterar eventuella bråkstakar?

Lagstiftare, tjänstemän, företagsledare, fackpampar och media kliar varandras ryggar, och sedan kliar de sig unisont i huvudet över Sverigedemokraternas växande opinionssiffror. Jag tror faktiskt inte att man till fullo förstår misstron mot etablissemanget, mot det som utifrån sett ser ut som en korrumperad elit, en nyadel som högaktningsfullt skiter i ”vanligt folk”. Det faktiskt inte ett dugg svårt att förstå varför ett parti som erbjuder en syndabock och en lösning vinner sympatier. Det har liksom hänt förut…


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inMediaPiratPolitikSamhälle

8 Comments

 1. secretland secretland

  Tack för ett bra inlägg :)

  Men för att förebygga terroristattacker
  är det kanske smartare att vara observanta
  på om våra älskade säkerhetstjänster har övningar.
  På eftermiddagen, dagen för Londonbomb-
  ningarna, den 7 Juli 2005, gjorde
  Managing Directorn för krishanterings-
  firman Visor Consultants, Peter Power,
  en del makalösa uttalanden på diverse
  radio och TV kanaler. PÅ BBC Radio5
  sade han:

  “At half past
  nine this morning we were actually
  running an exercise for a company of
  over a thousand people in London based
  on simultaneous bombs going off precisely
  at the railway stations where it happened
  this morning, so I still have the hairs
  on the back of my neck standing up right
  now.… [I]t was about half past nine
  this morning, we planned this for a company
  and for obvious reasons I don’t want to
  reveal their name but they’re listening
  and they’ll know it. And we had a room
  full of crisis managers for the first
  time they’d met and so within five minutes
  we made a pretty rapid decision, ‘this
  is the real one‘….”

  Lyssna på inslaget från BBC Radio 5 (mindre än 1 minut)

  Och från

  ITV news (ca en och en halv minut)

  kan ni se och höra ett liknande uttalande från homom.

  Transkriptionen är hämtat från History Commons

  Övningen hade dom tillsammans med Scotland Yards
  plus ett annat ”company”

  Kanske passade dom i samhället välintegrerade
  cricketspelande terroristerna på att utlösa sina
  bomber på precis dom tåg och tider som ingick i
  förutsättningarna för krishanteringsövningen
  (smart eller inte)!!! Det är i alla fall
  vad Peter Power säger..

 2. jävla bra skrivet, verkar nästan som vi i Pp får satsa på Europaparlamentet och försöka montera ned övervakningsstaten därifrån, samtidigt som vi försöker hålla kommissionen i schack :-/

  ang. att FRA-shoppen öppnas igen så skulle jag väl gissa på att den tämligen misslyckade Stockholms-bombaren, Taimour Abdulwahab al-Abdaly, gav övervaknings-hökarna i lekstugan vatten på sina kvarnar; förmodligen spann de som katter på en fiskebåt :-/

 3. secretland secretland

  @MANEN
  Speciellt spann väl Reinfeldt och Beatrice Ask som i det närmaste stod anklagade för landsförräderi då det visat sig att FRA-lagen var ett beställningsverk från främmande makt i syfte att kartlägga svenska folket. Av årets 365 dagar kunde Taimour inte valt en för Reinfeldt och Ask lämpligare dag. Med sin bomb raderade Taimour minnet hos huvuddelen av svenska folket om vad som höll på att komma fram av FRA-lagen :(

 4. Fy fan vad tråkigt det är att bara skriva ”mycket bra”, men: Mycket bra!

  Jaja, lite mer då..

  Den enda skillnaden mellan de godas (PP) och de ondas (SD) genomslag i opinionsundersökningarna, är det att Piratpartiet saknar en tydlig syndabock?

  Ibland känns det så.

 5. JR JR

  Alla organiserade nationalister får nog hålla i hatten om detta lagförslag från SD passerar. Det blir respektive myndighet som bestämmer vem som är kriminell. Likaså vem denne umgås med enligt de sociogram som skapats under många år via mobilnätet och internet. Nu när RPS och SÄPO får samköra med FRA i januari 2013 blir det full rulle.
  http://www.mediafire.com/view/?y8m9y1tgn1d130b

 6. Veldig bra innlegg. Mycke tack :)

 7. Tack för alla trevliga bifall. Har lite mycket att stå i just nu, därav lite stiltje här. Men det kommer nya grejer snart.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: