Skip to content

Rättighetsalliansen skickar hotbrev och nya medlemmar till Piratpartiet

'Cruise Days Blue Port - Fuck U Montage - Sieger der Herzen' photo (c) 2012, Rasande Tyskar - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Det finns ett klassiskt, bittert skämt baserat på positivitetsklyschor som lyder ungefär så här: ’Le och var glad, ty det kunde ha varit värre.’ Och jag log och var glad, och det blev värre.

Under många år har jag ägnat massor av tid och energi åt att lära om, läsa om, fundera på och upplysa om varför det är viktigt med principer som brevhemlighet, informationsfrihet etcetera, och hur dessa principer hela tiden sätts på undantag. Hur vi befinner oss på ett slutande plan där övervakningen ökar och där vanliga människors integritet alltid väger mindre än statlig övervakningsiver och föråldrade mellanhänders girighet.

På senare tid har jag dock släppt den debatten till stor del. Dels för att jag inte orkar skrika mig hes längre; man blir till slut trött på att höra sig själv upprepa samma argument. Man börjar uppfatta sig själv som en rättshaverist. Men dels också för att jag någonstans resignerade, accepterade tingens ordning, rationaliserade och intalade mig att det inte är så illa. Att det kunde vara värre. Jag log och var glad.

Och det blev värre.

Nu har upphovsrättsmaffian Rättighetsalliansen skickat hotbrev till Piratpartiet. Orsaken är att Piratpartiet sedan en tid tillbaka levererar nätjuice till The Pirate Bay. Man hotar med rättsliga följder om inte partiet klipper kablarna. Det faktum att det inte är olagligt för Piratpartiet att tillhandahålla bandbredd åt The Pirate Bay spelar mindre roll. Kunde The Pirate Bay fällas för medhjälp till upphovsrättsintrång och Peter Sunde för medhjälp till medhjälp så kan Piratpartiet fällas för medhjälp till medhjälp till medhjälp. Jag säger inte att det nödvändigtvis slutar så, men det är en risk som de inblandade måste ta i beaktande. Att ha följt TPB-rättegångarna på första parkett och sedan själva ställas inför hot om stämning… Jag tror inte att någon av de som måste besluta sig för om de ska låta det gå till domstol eller inte känner sig förvissade om att få sin sak prövad på ett ärligt och rättvist sätt. Har man en gång sett en riggad spelplan måste man räkna med att den kan vara det igen. För sakens skull hoppas jag att Piratpartiet står på sig och kör det hela in i kaklet, och för de människor i organisationer vars nackar det faktiskt slutligen handlar om hoppas jag att de retirerar och räddar sig själva. Det är lätt att vara modig och principfast i teorin, men när det kommer till praktik och motståndaren bestämmer reglerna… Oavsett vilket beslut som tas kommer jag att förstå och respektera det.

Under andra världskriget stoppade svenska staten distributionen av kommunistiska tidningar. Trots pressfriheten. Man gjorde det genom att istället förbjuda järnvägen att distribuera dem. Så när upphovsrättsmaffian nu ger sig på den som levererar bandbredd så är det inte en ny strategi. Men den är fortfarande lika ful och lika avskyvärd.

Jag slås också över vad hotbrevet säger om läget. Inte dess innehåll, utan det blotta faktum att en organisation väljer att skicka hotbrev till ett legitimt och registrerat parti i Sverige 2013, ett parti som dessutom innehar två platser i Europaparlamentet. Hur ser Rättighetsalliansens verklighet ut? Är de så övertygade om att de kommer att vinna? Upplever de Piratpartiet så marginaliserade? Anser de att de redan har vunnit slaget och att det enda som kvarstår är att städa upp slagfältet genom att rida ner små utspridda grupper av fotsoldater med högafflar? Jag har ingen aning, men känslan är ju att Rättighetsalliansen antingen är mycket säkra på sin sak, eller mycket korkade. Att angripa ett politiskt parti borde vara en PR-mässig katastrof. Men… med tanke på hur uppenbart etablerade partier valt sida och glatt driver igenom lagar på beställning från upphovsrättsindustrin såväl som från USA, och med tanke på hur ointresserat etablerade medier är att berätta om precis det, så kanske det inte är en PR-mässig katastrof alls. Det kanske inte ens blir krusningar på ytan.

Därför måste vi andra väsnas. Det håller inte att le och vara glad och tänka att det kunde ha varit värre. För då blir det värre. Vi har alla ett ansvar att upplysa både oss själva och varandra. Vad har yttrandefrihet för värde om vi ändå inte använder den?

Så från och med nu är jag återigen öppet ansluten till Piratpartiet. Because fuck you! Fuck you and the horse you rode in on!

Det betyder inte att jag kliver tillbaka in i en aktiv roll. Jag avser tills vidare vara en passiv medlem och ingenting jag gör eller säger är å Piratpartiets vägnar, men jag är medlem och skyltar med det. För, precis som Deeped skriver, det räcker inte att bara tycka. Det handlar om att välja sida. Att markera. Jag säger inte att man antingen är med oss eller mot oss, den sortens skitretorik kan Dubya få hålla sig med själv (han hade ju bomber att backa upp det med också, sådant underlättar), men från Rättighetsalliansens perspektiv kan frånvaron av protester uppfattas som ett tyst medgivande. De ger sig på ett legitimt politiskt parti i Sverige 2013 för att de tror att ingen bryr sig. Låt oss visa att de har gjort en missbedömning.


Andra bloggar om: , , , intressant!

Published inKulturPiratPolitikSamhälle

13 Comments

 1. Lakritsbiten Lakritsbiten

  Välkommen tillbaka

 2. Fredrik Fredrik

  Bra inlägg som vanligt! Man saknar onekligen den gamla hederliga 2008-bloggosfären, med bloggbävningar, ”vertikaliteter”, bloggväggar och allt vad det var. Vilken guldålder!

 3. Kan inte annat än instämma, Fredrik.

 4. Erik Lönroth Erik Lönroth

  Tack för att du visar ditt stöd.

  När den här röken skingras kommer det finnas de som kommer kunna kliva ut ur den med flaggan i topp, oavsett vad som händer i rätten.

 5. Stort tack!
  (Och ja, även jag har kikat upp ur sarkofagen nu…)

 6. Att jämföra detta med när man stoppade distributionen av Norrskensflamman är som att jämföra äpplen och…nej päron är fortfarande en frukt, så inte ens den analogin fungerar. Det ena var frågan om censur från statens sida och detta är en intresseorganisation som vill ha en rättslig prövning. Huruvida tillhandahållandet av bandbredd och liknande till en sajt som sysslar med illegal verksamhet i sig är illegalt kan jag inte uttala mig om då jag inte är jurist, även om jag kan tycka att det borde vara det. Uppenbart är att Rättighetsalliansen gör tolkningen att det är olagligt och PP gör en annan tolkning. Att man då löser saken i en domstol är så det brukar gå till i ett rättssamhälle. Så vad är egentligen problemet? Att ropa om censur, hot, maffia och liknande för att få sympati känns inte bara som gnälligt utan dessutom direkt felaktigt.

  Huruvida PP är marginaliserat eller inte så kan jag väl tycka att 0,6% av rösterna talar sitt tydliga språk.

 7. När gjorde jag den jämförelsen? Jag tog upp distributionsstoppet av Norrskensflamman som ett exempel på att det här att ge sig på mellanhanden för att stoppa något misshagligt inte är en ny strategi, inget annat. Censur har jag inte heller ropat om, utan det är en tolkning som får stå för dig.

  Däremot kallar jag förvisso upphovsrättsmaffian för upphovsrättsmaffia och hotbrev för hotbrev, och det på goda grunder. För även om du har rätt i att det hör till gängse ordning och förmodligen god ton att innan en civilrättslig process ge sin motpart en chans att kamma sig, så är det likväl ett hot. Inte ett olaga hot förvisso, men ett hot. Det följer dessutom ett mönster som dylika organisationer använder sig av; man skickar hotbrev och erbjuder ofta förlikningsbelopp och hotar med att om betalning inte sker så drar man igång en civilrättslig process där bevisbördan är lägre än i brottsmål och där förloraren betalar rättegångskostnaderna. Den som inte då också råkar vara ett stenrikt multinationellt bolag, eller åtminstone uppbackad av ett, har inte råd att ta den risken utan kommer sannolikt att betala det, i sammanhanget, ringa förlikningsbeloppet, oavsett skuld. Det har tillräckligt med likheter med maffiaverksamhet för att öknamnet ska vara befogat.

  Däremot gjorde jag fel när jag i affekt uttalade mig tvärsäkert om att Piratpartiet inte gjorde något olagligt som levererar nät till TPB. Efter att ha läst lite mer är jag inte alls lika säker, men jag tycker till skillnad från dig att det är galet. Medhjälp till medhjälp i hur många led som helst, utan att ett huvudbrott ens bevisats.

 8. Dennis Nilsson Dennis Nilsson

  Bakom upphovsrättsmaffian Rättighetsalliansen står bl.a Svensk Filmindustri, men monopol inom kommersiella biografer, och dess ägare, familjen Bonniers, som äger/kontrollerar sen stor del av svenska medier, som Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri, TV4, Resume, radio Mix Megapol o.s.v

  Det (o)lustiga i detta är att familjen Bonniers skapade sin förmögenhet kring mitten av 1800-talet, för det som de anklagar Pirate Bay göra. Faamiljen Bonniers tryckpress pressade ut utländska författares böcker i Sverige utan att ersätta författarna med något alls.

  På det sättet skapade familjen Bonniers det kapital, som de senare nyttjade till att bygga upp sitt makt och mediaoligopol på.

  En annan intressant aspekt är att studera hur många riksdagsledamöter har sidouppdrag i olika till Bonnier närstående stiftelser/bolag/organisationer. Där utgår ersättning, på olika vis, till dessa riksdagsledamöter, som tack för arbetsinsatsen. SÅ frågan är vilken arbetsinsats riksdagsledamöterna ersätts för. Är det för arbetet i stiftelsen/bolaget/organisationen eller för att man röstar, som Bonnier, talar om att man skall rösta?

 9. Joshua_Tree: Bra inlägg. Jag kommer att väsnas!
  Dennis Nilsson: Tack för info. Det var viktiga saker att lyfta fram. Har du någon sidkälla, som jag kunde hänvisa till vid behov.

 10. Eftersom jag är den enda fisken som simmar motströms här, så tar jag mig friheten att besvara Dennis Nilssons inlägg också.

  Joshua_Tree: Du ser ett hot där jag ser en varning; ”Vi annser att det ni håller på med är olagligt och avser arr få det prövat i domstol. Skulle ni upphöra med den berörda aktiviteten innan det angivna datumet kommer vi dock att avstå från de skadeståndsanspråk våra jurister anser att vi har rätt till.” Lägg märke till att de inte hade behövt ge någon tidsfrist utan hade kunnat gå direkt till domstol. Sedan håller jag inte alls med om att bevisbördan i civilrättsliga mål är lägre än i ett offentligrättsligt mål. I USA är det så men knappast i Sverige. Så maffiametoder tycker jag fortfarande är fel i detta sammanhang.

  Dennis Nilsson: Konspirationsteorier är ju alltid svåra att motbevisa, eftersom det ofta ligger i den typen av teoriers natur att den som argumenterar emot giltigheten antingen är ”lurad” eller ”invigd”. Så styr Bonnier över en majoritet av våra riksdagsledamöter? Knappast. Nu har jag visserligen inte kollat samtliga riksdagsledamöters sidouppdrag, men jag har svårt att tro att 175 av dem sitter i en Bonnierstyrelse. Att kolla upp det vore iofs en enkel sak; samtliga riksdagsledamöter är enligt lag skyldiga att anmäla sådana förehavanden. Jag håller dock med dig om att ägarkoncentration inom media är ett problem.

  Argumentet ”Familjen Bonnier gjorde precis det vi gör nu” stämmer visserligen med ett viktigt undantag; det fanns ingen upphovsrätt vid denna tid! Bernkonventionen (det första utkastet till en upphovsrättslag) skrevs 1886 och antogs av Sverige först 1904. Så det hela är ungefär som om jag skulle slå ihjäl en artist och sedan hävda att jag inte kan straffas för brottet eftersom en förfader till polisen som arresterade mig slog ihjäl en gycklare på medeltiden (då det faktiskt var tillåtet).

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: