Skip to content

Hydra Bay och fem cent om Piratpartiets beslut

Rättighetsalliansens tidsfrist löper ut idag. Idag var sista dagen för Piratpartiet att lämna besked huruvida man ämnade fortsätta tillhandahålla nätjuice åt Pirate Bay, eller klippa linan och slippa bli stämda. Beskedet kom i ett pressmeddelande klockan 09:00 och meddelade att Piratpartiet i Sverige inte längre levererar internetaccess till The Pirate Bay. Det gör istället Piratpartiet Norge samt Pirates de Catalunya; katalanska Piratpartiet, Spanien. Och voilà, så har vi en hydra. Hugg av ett huvud och två nya ploppar upp. Lämpligt nog heter Pirate Bay nu också Hydra Bay.

Svensk media rapporterar det såklart som att Piratpartiet vikt sig, och det är både felaktigt och beklagligt. Läser man pressmeddelandet, vilket man kan undra om svensk media har gjort, så framgår där att TPB förekom Piratpartiets beslut och flyttade självmant. Stora delar av svensk media ägs för övrigt av Bonnierkoncernen, som också äger stora delar av underhållningsindustrin i Sverige, men rapporteringen i ämnet är förstås helt opartisk.

The Net interprets censorship as damage and routes around it. - John Gilmore

Personligen tycker jag att utfallet blev det bästa möjliga. Genom att förekomma beslutet har The Pirate Bay försäkrat sig om att finnas tillgängliga och samtidigt besparat Piratpartiets ledning att välja mellan pest eller kolera. Att man nu matas med nät från två olika håll är också en tydlig signal; varje försök att få sidan att försvinna gör den starkare.

Jag skrev tidigare att jag skulle respektera vilket beslut som än togs, och det står jag fast vid. Jag tycker det är beklämmande att en del nu är förbannade på styrelsen för att dess ledamöter inte vill skuldsätta sig för resten av sina liv bara för att bli martyrer. Det är alltid lättare när det inte är ens eget hals i snaran, antar jag. Man kan inte kräva den sortens uppoffringar. Och nu var det som sagt inte styrelsen som tog beslutet. Det gjorde (formellt) The Pirate Bay.

En sak som dock bekymrar mig är avslutningen på pressmeddelandet där Piratpartiet säger sig vilja pröva om Rättighetsalliansen ägnar sig åt ”olaga tvång”. Jag är högst tveksam till att det är en god taktik. Det fanns en skrivelse även i Piratpartiets valmanifest inför Riksdagsvalet 2010 som gick ut på att den som anmäler själv ska kunna bli anmäld för att otillbörligen utnyttja lagen. Jag förstår att man vill åt ”okynnesanmälningar” och jag förstår att man gärna vill låta motståndaren smaka på sin egen medicin, men den typen av double jeopardy riskerar ju att slå till på precis samma sätt som vi kritiserar civilrätten för att göra. Nämligen att bygga in en risk i att anmäla någon som man anser kränker ens rättigheter. Två fel blir helt enkelt inte ett rätt.

Därtill önskar jag mig två saker av Piratpartiet:

 1. Släpp fildelningen. Släpp upphovsrätten. Se till att den här debatten handlar om rättssäkerhet. Styr in diskussionen på hur civilmål fungerar och hur det skiljer sig från brottsmål. Förklara hur civilrätten är utformad och varför det blir ett uppenbart problem när de två parterna är så abnormt ekonomiskt ojämlika som alltid är fallet när upphovsrättsindustrin stämmer någon. Då kommer folk kanske att förstå varför Ipred är ett problem, varför breven med hot om stämning i praktiken fungerar som utpressning och varför det är irrelevant att vara oskyldig när insatsen är så hög.
 2. Sänk tonläget. Det är en sak att bloggare (som jag) raljerar om ”upphovsrättsmaffian”, ”hotbrev”, ”skräckvälde”, med mera. Eventuellt kan man ibland tillåta sig att slänga sig med dylika uttryck i en debattartikel om det görs med lite finess och fingertoppskänsla (något Anna Troberg har gott om). Däremot anser jag att officiella kommunikéer från partiet ska vara sakliga på gränsen till knastertorra. När ovan nämnda glåpord kommer via officiella kanaler ger det ett oseriöst och hysteriskt intryck. För att åstadkomma en förändring på sikt måste man få fler politiska partier och tyckare att omfamna sina frågor. Det åstadkommer man med dialog och tålmodigt förklarande, inte genom att skrika. Det är frustrerande, men det är bara att gå till sig själv och fundera vem man är mest benägen att tro på: Den lugnt sakliga, rent av tråkiga, politiskt korrekta nyhetsuppläsaren, eller trashanken på hörnet som vrålar osammanhängande om rymdödlor och chemtrails.

Jag har många gånger hört Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström säga att politik är en publiksport. Det är sant. Det är också därför viktigt att uppträda sportsligt, även när motståndarna inte gör det och domaren har hasch i pipan. Men politik är också en uthållighetssport. Därför är det viktigt att inte köra slut på sig själv, att hålla huvudet kallt och spela after resurserna. (Undrar om inte ett av Piratpartiets problem är att det till så stor del består av sporthatare som inte har en aning om vad jag snackar om…)

Jag har också snappat upp att det ska ha funnits en plan på när och hur nyheten skulle släppas. Jag vet inte om det stämmer, men i så fall sprack det. Jag tycker att det är lite gulligt naivt att Piratpartiet som lever och andas Internet tycks tro att det går att hålla locket på och bestämma själv hur nyheter ska släppas. Ingen kontrollerar Internet. Inte ens Piratpartiet. Det går inte att hålla på saker. Transparens är teh shit. Är det inte det vi brukar predika i vår ringhörna? Och brukade vi inte likna att leda Piratpartiet med att valla katter? Jag förstår att man vill göra en stor splash, jag har själv varit med och försökt planera sådant, men för att åstadkomma stor splash måste man vara stor sten, eller åtminstone en stor hand som kan kasta allt grus samtidigt. Styrkan i piratrörelsen har alltid varit dess flexibilitet, variation och spontanitet. Då får man också försöka utnyttja det på bästa sätt. Jag tror inte att det går att plötsligt tygla alla dessa viljor när det passar, även om det vore praktiskt.

Så för att sammanfatta. Internet har återigen kringgått en skada. Hydra Bay lever. Piratpartiet har fått en boll att spela. Spela den väl.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

15 Comments

 1. SBJ SBJ

  Jag håller med om att beslutet var det bästa att ta. Fast beslutet behövdes ju synbarligen inte tas egentligen eftersom TPB flyttade sig själva redan innan (vilket jag var omedveten om tills nu)

  Eftersom att APB, eller Rättighetens Alliansen, garanterat redan har mutat alla domare och nämndemän så fanns det egentligen inte några andra möjligheter.

  Minns jag rätt så finns det prejudikat i Spanien med som omöjliggör liknande agerande där.

 2. Nu när du säger det så har jag också ett vagt minne av en dom i Spanien som ansågs prejudicerande. Något för en juridiskt sakkunnig att nysta vidare i kanske.

 3. joe joe

  Men det är en lögn att tpb lämnade självmant. Beslutet som pp tog var fegt och fel. Jag vill se ledare med lite mod och inte ljuga för medlemmarna.

  Besviken.

  • Att det skulle vara lögn får stå för dig.

 4. mjo, känns som det är det bästa utfallet just nu.. så de Europeiska(eller varför bara de Europeiska?!?) Piratpartierna är alltså från och med nu med i Serious Tubes? gött!

 5. […] också Johnny Olsson som skriver lika klokt som Emma om Hydra Bay och Piratpartiets beslut. Och så citerar han John Gilmore: ”The Net interprets censorship as damage and routes around […]

 6. Nu är jag vilse.. men ska kika runt och se om jag vill tillbaka..

 7. Punkt ett: rättssäkerhet. Kunde inte sagt det bättre själv. Hur vet du vad jag tänker?

 8. Jag kan bara säga att jag har full förståelse för den personliga oro som Piratpartiets partistyrelse kände inför hotbrevet från Rättighetsalliansen. Det heter att man skall välja sina strider med omsorg. Mitt tips är att välja strider som man har en chans att vinna. Och för Piratpartiets del handlar det mest om att vinna väljare för att sedan kunna ha en chans att utmana instutitioner som Rättighetsalliansen på demokratisk väg. Inte ens där är jag överdrivet hoppfull om utgången, men det är bra mycket säkrare än att ens politiska engagemang skall resultera i onödiga skadestånd på miljonbelopp. Det var i detta fall väldigt lätt att stå bredvid bollplanen och mana till kamp mot nöjesindustrins torpeder, vilket många ohyfsade supportrar svär över att det inte skett. För vissa är revolutionen i sig viktigare än målet, och jag kan bara beklaga att många medlemmar i ert parti lider av den böjelsen. En utdragen rättsprocess mot PP hade sannolikt bara lamslagit det och flyttat fokus från det nödvändiga valarbetet som måste börja… nu.

 9. Jag håller inte med dig om att Piratpartiet måste släppa upphovsrätten eller frågan om kulturdelning, men jag håller absolut med dig om att vi bör utveckla vår politik kring rättsamhället och -systemet.

  Gällande att sänka tonläget så är det väl ingen egentlig skillnad mellan bloggare som upplevs som representanter för Piratpartiet och andra representanter? Vissa av Piratpartiets representanter överdriver helt enkelt i sitt argumenterande. Överdrivna utspel var också vad Ung Pirats valutvärdering kom fram till har påverkat valutgången. Piratpartiet måste bli bättre på att få fokus även utan att ropa varg, och det gäller naturligtvis även internt i organisationen. Vi behöver på ett bättre sätt utbilda våra representanter för att undvika missförstånd bland väljarna. Men det är en process som ledningen till viss del redan har påbörjat. Vi är fortfarande till väldigt stor del okunniga lekmän. Vi debatterar ofta på det sätt som andra gör istället för att vara mer saklig, trots att vi ofta har bättre faktaunderlag. Piratpartiet har flera gånger kritiserat användandet av känslobegrepp som terrorism och barnporr eftersom man genom sådan argumentation glömmer bort medborgarnas integritet och individens intressen. Och då är det lätt att också använda oss av tvetydig statistik, eftersom det fungerar att få uppmärksamhet.

  Sedan tycker jag att stycket om nyhetssläppet borde undvikits. Den tillför inget till inlägget.

 10. Emil: Jag menar inte att man bör släppa upphovsrätten och fildelning på det stora hela, men i den uppkomna situationen fokusera på problemen med civilmål och dylikt. Ledsen om jag var otydlig.

  Vad gäller det övriga får jag be att återkomma. Måste springa till jobbet. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: