Moderaterna är diktaturkramare

'Ryan Seacrest and The Dictator at The Oscars' photo (c) 2012, Zennie Abraham - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/The Pirate Bays påstådda flytt till Nordkorea fick nog rätt många av oss att sätta i halsen. Liksom många andra trodde jag initialt på det, vilket i sig är värt att reflektera över. Vi lever alltså i en värld där det är fullt tänkbart att The Pirate Bay skulle dra till Nordkorea för att de är bannlysta i hela den ”fria” världen. Det skulle vara skrattretande om det inte vore för att det inte alls är roligt.

I svallvågorna efter piratskeppets oväntade gir radade politiska tyckare på Twitter upp sig och bjöd på det ena magplasket efter det andra. Piratpartiet var ”diktaturkramare”, ”rövclowner” med mera. I vanlig ordning klarade man alltså inte av att hålla isär det politiska partiet Piratpartiet och den värlsberömda siten The Pirate Bay. Det är ynkligt.

Från och med nu tänker jag därför betrakta Moderaterna som diktaturkramare. Jag tänker betrakta FRA som detsamma som Moderaterna, och som verksamma inom underrättelseväsendet har de garanterat samrörer (på riktigt, inte bara for the lulz) med några av värsta regimernas mest ljusskygga organisationer. Långsökt? Låt oss jämföra.

The Pirate Bay gjorde något olagligt. Piratpartiet kämpade för att göra det lagligt. The Pirate Bay låtsas ha samröre med en diktatur. Piratpartiet är därför diktaturkramare.

FRA gjorde något som var olagligt. Moderaterna kämpade för att göra det lagligt. FRA har garanterat samröre med diktaturer, om inte själva så via proxy (CIA). Det spelar mindre roll, medhjälp till medhjälp är ju vedertaget. Således är Moderaterna diktaturkramare.

Jämförelsen håller förstås inte fullt ut. Det finns, i ärlighetens namn, avgörande skillnader. Som till exempel beträffande olagligheternas allvarlighetsgrad. The Pirate Bay sysslade med medhjälp till upphovsrättsintrång och FRA ägnade sig bara åt illegal avlyssning. Moderaterna lyckades legalisera den verksamhet de inte tyckte skulle vara olaglig. Det har Piratpartiet ännu inte lyckats åstadkomma.

The Pirate Bay har inte flyttat till Nordkorea. Säger de. De sa att de hade flyttat till Nordkorea också. Det enda man kan vara säker på är att de håller sin site uppe och retar gallfeber på etablissemanget. Var de är? Jag har ingen aning, men jag hoppas att de har flyttat till en otillgänglig dal i USA tillsammans med en massa andra driftiga entreprenörer, en dalgång med ett holografiskt lock som döljer den för spanande drönare. En dal som skulle se skillnad på den riktiga Dagny Taggart och en falsk kopia.


Andra bloggar om: , , ,

4 reaktioner på ”Moderaterna är diktaturkramare

 1. Jag tittade länge på rubriken att TPB skulle ha flyttat till Nordkorea. Tänkte att det var sista utvägen…. Nu hade maffian jagat TPB i armarna på diktaturen.
  Sen läste jag bloggen på TPB och då förstod jag att det var ett skämt.

  Tyckte dock att denna replik på falkvinges blogg visar ett möjligt scenario desto närmare vi kommer upphovsrättsmaffians sammanbrott: http://falkvinge.net/2013/03/04/after-being-cut-from-norway-the-pirate-bay-returns-from-north-korea/#comment-111586

  skrämmande…

  Bra skrivet som vanligt J!! / M

 2. Tack – mycket bra jämförelse när det gäller ”skyldig genom samröre”. Samtidigt har vi fått ett kvitto på var vi har våra belackare, om vi inte redan visste det ;-)

 3. @MIKKE
  Nästan ännu värre var att man kände sig lite lugnad av kommentaren till det inlägget, som sa att det var ingen fara för terroriststämpel… eftersom de skulle vara skyddade pga. Geneve-konventionen eftersom Nordkorea och USA ligger i krig…

  Ja det säger något om sakernas tillstånd när man måste fundera på om en flytt till Nordkorea är bra eller dåligt.

 4. Man får ju lite funderingar när demokratins fortlevnad måste försvaras av en polisstat.

Kommentarer inaktiverade.