Det offentliga rummet är inte bara ditt

Nyligen gjorde Amningshjälpen och Studieförbundet Sensus en remix av Gangnam Style där kvinnor ammade i diverse olika miljöer. Detta var tydligen så provocerande att mordhot framfördes. Inte för upphovsrättsintrånget, som man hade kunnat tro, utan för att amning i sig tydligen är fruktansvärt. Det är lite oklart varför, men många kommentarer tycks motivera sitt motstånd mot amning i det offentliga rummet med att de inte får stånd av det. Om vi ska uppehålla oss på den nivån ett ögonblick så undrar jag hur liten kuk man har om man måste ha stånd jämt för att känna sig som en hel man. En annan reflektion är att det många gånger tycks vara samma människor som anser att kvinnor måste skyla sig och enbart amma sina barn i avskildhet som förfasas över hur kvinnor i andra kulturer, vanligtvis islam, måste skyla sig…

Så ok. Det är ärligt talat en ganska gräslig remix av en från början gräslig låt som aldrig borde ha fått någon uppmärksamhet överhuvudtaget. Men eftersom det uppenbarligen är så provocerande så tänker jag sprida den vidare. Ni kan träna på att överleva ammande kvinnor genom att titta på videon och härda ut. När ni har lärt er att antingen titta åt ett annat håll eller helt enkelt stå ut med att se saker ni inte får stånd av är ni redo att vistas ute bland folk igen.

Här följer förresten en lista som jag själv inte får stånd av och som jag tycker är otäckare att se än ammande kvinnor:

 • Rutiga byxor
 • Vuxna människor i sparkdräkt
 • Fjuniga hipstermustascher
 • Uggs
 • Vuxna människor i mjukisbyxor
 • Snubbar som går runt med byxlinningen vid knäna
 • Tvärrandiga hipstertröjor
 • Tajta, pastellfärgade hipsterbyxor, i synnerhet på män (jag har uppenbarligen en del hangups med både byxor och hipsters)
 • Överdimensionerade, plastbågade solbrillor. Inomhus.
 • Folk som hasar fram för att de är för lata för att lyfta fötterna. Den som har medicinska orsaker är ursäktad.

Allt det här får jag dock leva med om jag går ut på stan. Och då har vi inte ens nämnt allt skit jag måste stå ut med att höra. Som… Gangnam Style.


Andra bloggar om:

6 reaktioner på ”Det offentliga rummet är inte bara ditt

 1. Trevligt att höra att du lever. :-)
  Jag har saknat dig.

  Bara för att vara lite on-topic också kan jag säga att jag blir obekväm när det är dags för amning. Speciellt om man är i samma sällskap som modern och ska försöka samtala precis som vanligt, det är så jävla svårt att veta var man ska fästa blicken. Men det är ju inte mödrarnas problem utan helt och hållet min hangup.

  När det gäller Gangnam Style så hamnar den i samma fack som dr Bombay, Scooter och Macarena. Det är bara att försöka härda ut och hoppas att det kommer något bättre snart, alternativt gå till sitt happy place.

 2. Det som är riktigt ironiskt är att det bästa sättet att skrämma kvinnor från att amma vore om de här puckona sagt att de FÅR stånd av att titta på ammande kvinnor…

Kommentarer inaktiverade.