Skip to content

Äntligen

”Ateister bör ses som goda människor om de gör gott”, deklarerade påve Franciskus häromdagen, och som vi har väntat på hans nådiga välsignelse! Nu kan man äntligen sträcka på sig och känna sig som en fullvärdig, god människa vare sig man tror på gud eller inte. Förutsatt att man gör gott, som sagt. Det är verkligen, och nu är jag inte ens spydig, välkommet att katolska kyrkan äntligen har kommit till insikt att människor bör definieras av sina handlingar och inte av hur många potentiella gudar de väljer att inte tro på.

Huruvida rättroende människor också bör definieras utifrån sina handlingar framgår dock inte. Om man till exempel är katolik, och så väljer man att göra dåliga saker, som till exempel knulla korgossar, är man fortfarande en god människa då? Vad säger gamle Frasse om det? Hans föregångare på posten som uttolkare av guds vilja tycktes tämligen tolerant med att somliga inom hans organisation utnyttjade sin position för att pressa till sig sexuella samröre med minderåriga pojkar. Vilket är lustigt eftersom man är tämligen ogillande gentemot frivilligt homosex.

Och hur är det om man som kardinal beslutar att bannlysa läkare som utför abort på nioårig flicka som genom våldtäkt blivit gravid med tvillingar, samt hennes mor för att hon initierade ingreppet? Är man fortfarande en god människa då? Under den gamla påven måste man nog anses ha varit det, för när just det hände 2009 i Brasilien fick kardinalen stöd av Rom.

Så om det nu är någon som har velat mellan att vara katolik och tvingas dela tro med dylika stolpskott eller lämna kyrkan och riskera att inte längre vara en God Människa™ så är förstås påvens uttalande glädjande. och för den som vågar sig på att vara ateist i mer fundamentalistiska regioner än Sverige kan det naturligtvis också komma som en lättnad då risken att bli bespottad av Goda Människor™ torde minska något. Så även om det är lätt att sitta i ett tämligen sekulärt land och vara spydig över att äntligen ha blivit godkänd av en gubbe vars auktoritet man ändå inte ger ett vitten för, så bör man också inse att sådana uttalanden är bra och med små steg gör världen lite bättre. Rom byggdes inte på en dag, och det rivs inte över en natt heller.


Andra bloggar om: , , , ,

Published inPolitikSamhälle

6 Comments

 1. Goes without saying. Att hota en ateist med helvetet är lite som att dra in Bollibompa-privilegierna för en tonåring. Eftersom jag inte tror på helvetet bryr jag mig inte, och skulle det visa sig att jag har fel så… tja, jag känner folk där. ;)

 2. MartiN MartiN

  Ha ha! Förstås!
  Kul sällskap och bättre musik!

 3. […] är lustigt hur saker sammanfaller ibland. Just efter att jag igår hade postat en sur bloggpost om påvens nådiga tillkännagivande att även ateister kan vara goda människor, och hur lite jag […]

 4. Jesper Jesper

  @MartinN
  Var inte alltför säker på det där med musik, enligt ett säkert vittnesmål (en seriestrip av Johan Wanloo) var det så här: ”Så oväntat, men ändå så logiskt, att det enbart spelas kristen hårdrock i helvetet”.

  Kan vara värt att tänka på innan man bestämmer sig för att inte chansa på ett av alla sätt att ro på gud på i förhoppningen att just det sättet är det enda rätta som leder till paradiset.

  (Jag hittar inte bilden på internet, men om jag får en mailadress till min mailadress kan jag maila den)

 5. Kristen hårdrock är fel både ur kristen och hårdrockig synpunkt. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: