Skip to content

Ge mig det blå pillret

'Red Pill Blue Pill The Matrix' photo (c) 2013, Philip Taylor - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Jag har inte kommenterat det amerikanska övervakningsprogrammet Prism och det som sköljer upp i dess kölvatten. Jag har knappt läst det. Jag inser att jag är en dålig pirat, en dålig medborgare rent av, men jag orkar helt enkelt inte längre. Det är för många förkortningar, för många avslöjanden, för många fingrar i syltburken och för många händer i mjölpåsen. Det är FRA och ACTA och Datalagringsdirektivet, och det är PIPA och SOPA och CISPA. Och nu Prism. För varje elände som stoppas finns det redan två andra i pipelinen. Ibland känns det nästan som att det som kommer fram är avsiktliga släpp. Ett och annat hundben som den som bryr sig kan sysselsätta sig med så de inte stör. Varför skulle de annars heta så snärtiga saker? Och så låtsas man bekymrad från officiellt håll och ibland gör man en taktisk reträtt.

Jag har förklarat så många gånger varför massövervakning är dåligt. Varför oskyldiga människor ska få ha sitt privatliv ifred. Varför brevhemlighet (eller det mer inkluderande engelska uttrycket secrecy of correspondence) är centralt i en demokrati. Varför medborgarna ska ha insyn i statens affärer men inte tvärtom. Jag har slut på ord. Jag har inga fler sätt att säga det på. Jag har inget att komma med som jag inte redan har skrivit. Jag vet inte vad jag skulle kunna tillföra som får någon att dra ut huvudet ur arslet och reagera.

Så ni vann. De vann. Grattis. Framöver ska jag ägna mig åt andra förkortningar. NHL förstås. Kanske FIFA eller NFL också nu när jag får tid över. Om jag fortfarande råkar producera egna tankar får jag gå på det tunga artilleriet och börja engagera mig i ESC som alla andra. Det verkar mycket enklare. Ge mig det blå pillret.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Published inPiratPolitikSamhälle

11 Comments

 1. De blå pillren är för närvarande slut, men du kan få en alvedon så länge.

 2. Jag kan väl få en Viagra då? De är blå och får en att tänka på annat ett tag. :P

 3. Mikke Svensson Mikke Svensson

  Vet du vad Joshen…? Nä så in i helvete att du lägger ner. Hur kan du ens fundera på det? Du mer eller mindre precis avlade av dej ( ursäkta det oromantiska ordet ) och lämnade därmed in en avskedsansökan angående din egenomtanke. Du har satt liv till världen. Du har en moralisk skyldighet att se till att din avkomma får ett så lyckligt liv som möjligt. Visst du kan ge upp för din egen del. Men du kan INTE ge upp just därför att du har mer ansvar än för ditt egna liv. Edward Snowden hade inte ansvar för nån annans liv mer än sitt eget. Det har han i princip givit upp. Precis som Aaron Schwartz ( hette han så? ). Manning, Assange och även till viss del Sunde har alla givit upp så mycket. Det ända du ( o jag ) behöver göra är att fortsätta sprida kunskapen och insikten om demokrati och mänskliga rättigheter vidare till bekanta, vänner, släkt och barn. Det är allt VI behöver offra, lite tid……
  Så fuck no! Jag behöver ditt engagemang och stöd för att jag aska orka. Precis som du behöver andra som inspirerar dej’s stöd för att orka kämpa på.

  Jag är inge bra på att sätta min tankar i text… men jag tror du förstår :) / Mikke

 4. När man känner att det blir för mycket är det helt rätt att ta en paus.
  Ingen (utom våra motståndare) vinner på utbrända aktivister.

  Skiljelinjen går inte mellan aktivister som gjort jättemycket och dem som gjort ännu mer, utan mellan dem som gjort något och dem inte gjort någonting alls. Alla som har gjort åtminstone något (och det har ju verkligen du) har rent samvete, även om de inte skulle göra någonting mer i livet för att försvara friheten.

  Men till skillnad från när man tar det blå pillret i filmen behöver det inte betyda att man är borta för alltid. Börjar det klia i fingrarna igen vid ett senare tillfälle finns det alltid saker att göra då. Man behöver aldrig vara orolig för att det tar slut på ondska att bekämpa i världen. Men den dagen den sorgen, i så fall.

  Gå ut i solen och ta en öl eller en glass, och gör det med gott samvete. Det är inte meningen att någon av oss ska gå sönder bara för att vi valt att hjälpa till.

 5. Tack Mikke och Christian. Jag kommer att härja vidare, det är bara det att själva ämnet… Jag är så trött på det. Det känns som att jag har sagt allt jag har att säga och har inget nytt att komma med. Repig skiva, liksom.

 6. Per "wertigon" Ekström Per "wertigon" Ekström

  Hej Joshua!

  Ville bara säga att du och flera andra av det gamla gardet övertygade mig att bli pirat och öppnade mina ögon till hur illa ställt det är idag. Tack för det och tack för din aktivism. Önskar jag hade ens hälften av den tid och ork som du har att lägga ner på piratfrågor… :)

  En sak jag tycker du borde överväga dock; skriv av dig i en bok, publicera den på nätet. Skit samma om det bara blir du och en person till som läser det; på så sätt har du fått ur dig allt du vill angående vad som är fel med samhället, och kan peka på boken som en referenskälla när du inte orkar förklara ”en gång till”…

  Hur du än gör, so long, thanks for all the fish, don’t forget your towel and whatever you do, don’t panic!

 7. Tack Per! Det är den sortens tillrop som får en att orka lite till. :)

  Bok är ingen dum idé alls. Jag har funderat lite i de banorna, och mycket av materialet är ju redan skrivet så det borde gå att sammanställa till åtminstone en grund. Fast jag har en annan liknande bokidé som ligger och sjuder i huvudet och väntar på att få komma på pränt, så jag är inte helt av banan.

 8. Fast varför är det bara upp till privatpartister att vråla om integritet på nätet? Allt det att om du inte har något att dölja så är det ju… ja, du vet ju själv hur det där låter. Att det står principer på spel som rör alla. Om vi nu inte har kastat de där principerna genom fönstret för länge sedan. Själv kommer jag alltid att tycka att det är av yttersta vikt att personlig integritet och privatpersoners rätt till skydd från klåfingrighet är viktig att försvara. Ändå, jag blir inte förvånad när nya skandaler dyker upp, eller när vidden av övervakning, främst från USAs sida, blir kända. Det är inget nytt, omfattningen är ny men också mest en fortsättning på en nedmontering som påbörjades i september 2001.
  Man får inte mer eller ny frihet bara för att man låter annan frihet beskäras. Och hela det om att man har förhindrat nya terrordåd. Om man ”bara” (som man sa först) samlar in metadata så borde det vara rätt svårt. Jag är inte konspirationsteoretiker men bekymrad. Det kommer jag alltid att vara.

 9. Nej, det borde absolut inte vara upp till bara privatpartister! Om övriga tog det här på allvar skulle vi inte behövas.

 10. Ylva Ylva

  Det är de bästa skivorna som blir repiga, och de blir bättre ju mer man lyssnar.

 11. Det var en trevlig liknelse. Den tar jag! :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: