Skip to content

Vad har apologeter för färg?

Jag tycker att alla som är intresserade och bekymrade över det framväxande Storebrorssamhället bör läsa Kjell Häglunds senaste krönika i Journalisten. Där gör han det journalistiska arbete som övrig media inte gör, vare sig det är av lathet, kostnadseffektivitet (billigt skvaller ger mer bang for the buck) eller av intressekonflikt. Häglund visar med all önskvärd tydlighet att det finns kopplingar mellan upphovsrättsindustrin och övervakningssamhället, via såväl godkända mutor i form av kampanjpengar som vänskapskorruption. Samma kopplingar som Jan Guillou absolut inte vill kännas vid när han ena dagen härjar om piratkopiering och nästa om övervakningssamhället.

Kopplingarna finns där, och det är dags att vi börjar prata om det. Övervakningssamhället och kampen mot piratkopiering är två sidor av samma mynt. Att kunna kommunicera fritt innebär att det finns en möjlighet att skicka upphovsrättsskyddat material till varandra oupptäckt. Att försäkra sig om att folk inte skickar upphovsrättsskyddat material till varandra innebär att vi inte har möjlighet att kommunicera fritt. Det är varken lättare eller svårare än så.

Det är dags för upphovsrättsindustrins apologeter att bekänna färg. Valet står, sedan länge, mellan skyddad kultur och delat privatliv, eller skyddat privatliv och delad kultur. Eftersom jag inte anser att det är en dålig sak att dela kultur är det ett enkelt val för mig. För den som fortfarande lever i villfarelsen att piratkopiering är roten till allt ont är valet förstås svårare, men frågan var och en av dem bör ställa sig är: Är det värt att riva ner demokratins grundvalar för att ingen ska kunna gratisläsa böcker (annat än på bibliotek) eller gratislyssna på musik (annat än det påtvingade skvalet i klädbutiker, förutsatt att man inte råkar stå ut tillräckligt länge för att köpa ett plagg för då betalar man tekniskt sett för musiken via STIM vare sig man ville höra den eller inte)? Om det är slutsatsen man kommer fram till tycker jag att man ska vara ärlig med det.


Andra bloggar om: , , ,

Published inKulturMediaPiratPolitikSamhälle
%d bloggare gillar detta: