Skip to content

Gråa byråkrater, ja. Färgglada naglar, nej.

'Olympics 2012' photo (c) 2012, Mike_fleming - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/I efterdyningarna av Emma Green-Tregaros och Moa Hjelmers färglada naglar under Friidrotts-VM har nu Svenska Olympiska Kommittéen i förebyggande syfte utfärdat en varning inför nästa års OS i Sotji: Den som gör något liknande där åker hem. Politiska manifestastioner hör inte hemma där, och Internationella Olympiska Kommittéens regler är både klara och hårda på den punkten. Egentligen är det inte så mycket att diskutera.

Men det blir ändå löjligt. Att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter borde inte vara politik. I så fall är ”say no to racism” också politik, och det är en slogan som använts flitigt, om inte i olympiska sammanhang så åtminstone av FIFA i fotbollssammanhang. Och angående det där med att blanda in politik i OS: OS är politik! Det är så politiserat som någonting annat. Dessutom: Att diktera hur de aktiva idrottarna får måla sina naglar, är inte det politik?

Först ägnar man år av politiskt rävspel (och mutor) och spenderar miljoner av skattebetalarnas pengar på marknadsföring (och mutor) för att få OS-cirkusen till sitt land. Sedan spenderar man ytterligare massor av miljoner av skattebetalarnas pengar på att bygga nya arenor, arrangera en storslagen invigningsceremoni och på en officiell logotyp som förhoppningsvis inte ser ut som två populära tecknade figurer som idkar oralsex. Och på läktaren sitter massor av politiker från världens alla länder och vinkar, influgna för ytterligare skattepengar för att representera sina länder i spelen, men ve den idrottare som målar sina naglar för att manifestera sitt stöd för mänskliga rättigheter!

Jag undrar bara stilla: Vad ska de göra med OS-ringarna? Fem ringar i olika färger, ihoplänkade, ser inte det lite gay ut? Är det verkligen godkänt i Putins Ryssland?


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Published inPolitikSamhälleSport

10 Comments

 1. Man kanske skulle göra en remix med sju ringar? Men då kommer väl Farbror Blå och hälsar på..

  PS: ”representera sina representera sina” står det. :-)

 2. Webster Webster

  Man lägger också miljoner på fler poliser, bättre beväpning till poliserna, mer övervakning, andra extrapoliser samt handgriplig avvisning av politiskt osmidiga personer (som ju förekom en del i London vill jag minnas). OS är alltså bra för poliser, bra för homofober (i det här fallet), bra för rasister (”black-power-fallet”) och bra för karriärpolitiker. Några andra?
  Det ”goda exempel” man föregår med känns mer som gamla tiders sydafrika än något från det här årtusendet, men i och för sig handlar det ju om att återuppliva ett idrottsligt ideal från kristi tid ungefär, där kvinnor inte hade mänskliga rättigheter och det var OK att äga andra människor i stora delar av världen.
  Kanske det är dags att skrota den olympiska rörelsen och lansera att modernt alternativ?

 3. Birch: En remix är faktiskt en lysande idé. PS: Ja, så de representerar som fan? (Rättat, tack för påpekandet.)

  Webster: Ja, varför inte? Det är också en bra idé. Kanske slå ihop den med Birchs förslag? :)

 4. Sablar. Menade ju sex ringar. Fuk. Jaja, alla tycks ha fattat ändå.

 5. Äh, det är väl upp till var och en hur många ringar man vill ha? Ett fast antal är normativt och passar kanske inte alla. ;)

 6. Politik är intimt sammankopplat med OS, och har så varit sedan åtminstone Berlin 1936. Det är dock så att det är den arrangerande statens officiella politik som gäller, det som människor själva tänker göre sig icke besvär.

 7. Jomen det borde ju inte vara något problem att måla naglarna igen, för då kan man ju bara säga att man har målat dem i de olympiska färgerna! Att sedan andra uppfattar det som ett stöd för homosexuella är ju bara ett ”olyckligt” sammanträffande… ! :-D

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: