Skip to content

Dyrt elefantpulver

'Elephant' photo (c) 2008, Chester Zoo - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/I en liten anspråkslös by i Frankrike bor ett gammalt original. Klockan fem varje morgon går han ut och strör ett vitt pulver på gatorna. Så har han gjort i flera år och byborna tar ingen notis om honom. Det hör till. Solen går upp på morgonen, tuppen gal, tidningsbudet delar ut tidningen och gamle Francois strör sitt pulver. Inga konstigheter. Men så en morgon kommer en levererar en nyanställd chaufför varor till byns café och får syn på den kufiske mannen. Han blir nyfiken och går fram till honom.

”Ursäkta, monsiour, men vad är det ni strör ut på backen?”
”Elefantpulver”, svarar den gamle.
”Vad för något?”
”Elefantpulver. Det håller elefanterna borta.”
Chauffören skrockar. ”Men kära nån, det väl alla att det inte finns några elefanter i Frankrike!”
”Precis, och nu vet ni varför.”

Bara i år beräknas FRA:s verksamhet kosta 822 miljoner kronor enligt regeringens budget. Anslagen har ökat med 232 miljoner kronor, eller 39%, sedan Lex Orwell infördes 2008 och enligt DN saknar det troligen motstycke i svensk statsförvaltning. I nästa års budgetproposition är anslagen till FRA 860 miljoner kronor. Det är, för att citera Sverigedemokraternas Margareta Sandstedt, väldigt mycket pengar. Vad får vi då för pengarna?

Det är det ingen som egentligen kan svara specifikt på, annat än något luddigt om ”rikets säkerhet”. Om man frågar vilka yttre hot det finns mot Sverige är det inget man kan eller vill svara på, men man kan väl säga så här: Om det nu fanns en reell militär hotbild mot Sverige, då kanske man inte skulle montera ned försvaret? Regeringens agerande i försvarsfrågan ger därmed en ledtråd om att man inte känner till något överhängande invasionshot. Det har heller aldrig i debatten varit någon som helst antydan om dylikt. Vad övervakningsanhängarna istället hänvisar till, fortfarande lika luddigt, är då terrorism.

Men det vet ju alla att det inte finns några terrorister i Sverige? ”Just det”, svarar man då malligt. ”Tack vare FRA.” Faktiskt så påstås det att FRA:s massövervakning har avvärjt terrordåd, men praktiskt nog kan man inte gå in på några detaljer. Det är det som är så fiffigt med spionverksamhet; vi har inte mycket annat att välja på än att lita på dem. Men, om man nu hade stoppat terrordåd tack vare FRA:s verksamhet, var är rättegångarna? Fängelsestraffen? Precis som man inte kan prata om detaljerna kring sådant kan man tänka sig att såväl utredning som rättegång skulle hållas hemlig och bakom lyckta dörrar, men inte kan man väl hemligstämpla det rättsprocessen så till den milda grad att det inte ens går att ta reda på att den har ägt rum? Dessutom; är det någon som tror, på allvar, att FRA och dess ivrigaste försvarare skulle ha missat chansen till PR? Knappast va? Man hade basunerat ut det och gnuggat det i skeptikernas ansikten. Man hade anordnat en triumferande parad av romerskt snitt och ökat FRA:s budget till fyrtiotusenmiljarder kronor. Frånvaron av slipsar som solar sig i glansen är en stark indikation på att det helt enkelt inte finns någon glans att sola sig i. Det är helt enkelt ett jävligt dyrt elefantpulver vi har köpt.

Och då har det ändå förekommit terrordåd i Sverige sedan 2008. Stollen som satte skräck i Malmö genom att åka runt och skjuta invandrare bör betecknas som terrorism, men gör det inte för alla vet ju att terrorister har brunt skinn och stort skägg. Sedan hade vi ju den andra stollen, han som sprängde sig själv i Stockholm för ett par år sedan. Det betecknas däremot i folkmun som terrorism, för han passar in på beskrivningen, men frågan är om inte det egentligen bara var ett spektakulärt självmord. Dock hade han själv mailat Säpo och förvarnat, men det var det tydligen ingen som hade läst. För 822 miljoner kronor till kanske FRA kan tänka sig att skumma igenom säkerhetspolisens inbox.

Valrörelsen har så smått börjat puttra igång. Snart börjar ”vård, skola, omsorg”-mantrat från riksdagspartierna. Jag vet var det finns 822 miljoner att ta av.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

4 Comments

 1. Smen Smen

  FRA har blivit ett självspelande piano. Självfallet får de ökade anslag. Ju mer information de analyserar, dess fler hot ser de. Min kommentar här är ju ett recept på en bomb, förutsatt att du har rätt nyckel av avkoda den med. Ta tredje bokstaven i varje ord, vänd upp&ner, skaka om, drick 14 groggar, sjung ”Till havs” tills fjärde grannen från vänster vaknar, så kommer du se receptet.

  Kommer bli ett jävla liv på Lovön nu.

 2. Alexander. O Alexander. O

  ”Stollen som satte skräck i Malmö genom att åka runt och skjuta invandrare bör betecknas som terrorism, men gör det inte för alla vet ju att terrorister har brunt skinn och stort skägg. Sedan hade vi ju den andra stollen, han som sprängde sig själv i Stockholm för ett par år sedan. Det betecknas däremot i folkmun som terrorism, för han passar in på beskrivningen, men frågan är om inte det egentligen bara var ett spektakulärt självmord.”

  Quote For Truth!

 3. Klarsynt vad gäller PR-aspekten du belyser i inlägget.

  Lite favoritcitat på vägen:

  “Funny, for all surveillance, Osama bin Laden is still free —and we’re not. Guess who’s winning the ”war on terror?”
  ― Cory Doctorow

  “How do you defeat terrorism? Don’t be terrorized.”
  ― Salman Rushdie

  Och, delvis, ”for the lulz” men inte uteslutande:

  “One of the hardest parts of my job is to connect Iraq to the war on terror. ”
  ― George W. Bush

 4. […] som klarar av den sortens komplicerade uträkningar som krävs för att se hela bilden, även om vi nu råkar betala för det via skattsedeln. Jag tror inte jag överdriver när jag konstaterar att vi nog antagligen inte har […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: