Skip to content

Hakar på #blogg100

Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagarMina motiv till att haka på Blogg 100 när det nu sparkar igång för tredje gången är nog ganska mycket de samma som varför Fredrik Wass tog initiativet första gången – att helt enkelt hålla liv i en blogg. Att skaka av sig lite skrivkramp.

Jag vet att jag tidigare gjort några försök att blogga dagligen under en period, och alltid misslyckats. Men då har mina ambitioner alltid varit att hålla ett tema, och problemet med det är att jag helt enkelt tröttnar på temat längs vägen. Efter några poster är ämnet uttömt och inspirationen borta. Blogg 100 är annorlunda. Det handlar, kort och gott, bara om att publicera något varje dag. Oavsett hur litet det är.

Och jag tror att det är lite av en nyckel. Dels handlar det förstås om att ge sig själv tidspress och lära sig att leverera, men det handlar lika mycket om att släppa på ambitionerna och frigöra sig från prestationsångesten. Varje enskild post måste inte vara ett mästerverk. Det är okej att bara skriva av sig den där tanken man vill dela med sig av, även om man inte har tänkt den färdigt. Bara för att sätta ribban så tänker jag låta den här första bloggposten i experimentet bara sluta, utan någon avslutande poäng eller avrundning. Bara för att jag hatar det. Det är som att avsluta en ackordföljd på dominanten istället för tonikan, eller nynna ”do-re-mi-fa-so-la-ti”…

Det finns en annan relevant poäng med Blogg 100 också. Bloggen är en fantastisk plattform och ett kraftfullt verktyg. Men den bloggboom vi såg för några år sedan har klingat av i takt med att vi allt mer fokuserat på andra sociala medier, främst då Twitter och Facebook, men även G+ och diverse annat. Det är där vi kastar ut tankar, idéer och rent trams och bloggen blir då bara för de mer djuplodande, analytiska texterna som vi (åtminstone jag) aldrig kommer till för att ovan nämnda flöde är mer lättillgängligt. Effekten blir att jag både läser och skriver mindre blogg.

Det tråkiga med en sådan utveckling är att vi låser in oss på andras plattformar istället för att bygga våra egna. Vi gör oss åsiktslivegna då vi lämnar ut oss till tredje parts regelverk och välvilja istället för att luta oss mot den lagstadgade yttrandefrihet vi åtnjuter enligt lag. Plus att diskussionerna blir fragmenterade, för när man väl lyckats krysta ur sig en bloggpost kommenteras den av någon på Facebook och någon annan på Twitter, och dessutom delar andra den vidare i de olika nätverken där de i sin tur kommenteras, men få kommenterar på själva bloggen.


Andra bloggar om: , ,

Published inPersonligtSociala medier

4 Comments

  1. Tim Thomas Tim Thomas

    Det sista stycket är bra, det borde du skriva ett helt inlägg om.

  2. Tack. Jag känner också att det behöver utvecklas mer.

  3. Jesper Jesper

    Jag måste säga att jag blir glad av att läsa din blogg (och jag inser att den första meningen gör att jag riskerar att hamna i spamfiltret…), så ett löfte om att du skall skriva något varje dag är en bra nyhet. Och om det skulle bli två inlägg istället för hundra så är det i alla fall två dagar med små guldkanter.

    För övrigt, apropå sista stycket, tror jag att bloggen är på väg tillbaka. Inte så att det blir som 2008, men önskan att både läsa och skriva och reagera på lite längre texter är en kraft som drar pendeln åt det hållet. Bloggen som det nya vinyl.

  4. Tack Jesper, och jag hoppas du har rätt. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: