Skip to content

Eventuellt att jag har en bokstav

Jag börjar tro att det skvalpar runt en bokstav någonstans i mitt system. Inte så att jag borde ha en diagnos, utan bara en liten bokstav som ligger och lurar i någon avkrok av vänster hjärnhalva. Jag har nämligen väldigt svårt att acceptera att något inte fungerar som det ska. Det gäller inte alltid och det gäller inte överallt, och framför allt yttrar det sig när jag pular med datorer. Kanske för att det är prylar som ska vara logiska. Tidigare har det varit nätverksstrul. Nu är det skrivare.

Det började med att Opassande bad om försökskaniner till ett projekt. Hon ville helt enkelt att folk skulle skriva ut en mall hon skapat för flyers för att veta att det fungerar på diverse olika system. Och jag tänkte att det kan jag väl hjälpa till med, det tar bara två minuter av min tid… Två timmar senare sitter jag och svettas av stresshormon och sliter mitt hår i frustration över att min skrivare fullkomligt vägrar skriva ut dubbelsidigt.

Och jag kan liksom inte släppa det. Jag skulle kunna konstatera att ”nej, det fungerade inte för mig men problemet verkar ligga hos mig så… fuck it”, men nej. För någonting fungerar inte och det stör mig. Det spelar ingen roll att jag klarar mig utan en viss funktion eller att jag kan kringgå problemet. Någonting som ska fungera fungerar inte!

För den som eventuellt begriper sig på skrivare så har jag en Epson Stylus PX720WD och en dator som kör Linux Mint Cinnamon och ja, jag har skrivit ut dubbelsidigt på den förut. Det går. Så varför går det inte? Varför kan jag inte ens välja dubbelsidigt när jag vill skriva ut? Jag har provat med både pdf och vanliga textdokument för att få lite olika program att jobba med, men ingenstans får jag välja dubbelsidigt. På sin höjd kan jag någonstans få hitta en rullist som där ”enkelsidigt” är enda alternativ.

Det mest frustrerande är att jag vet att lösningen är så jävla uppenbar att det a) inte hjälper att googla och b) kommer att bli pinsamt när jag kommer på det. Men just nu vill jag bara att det ska fungera. Inte för att jag behöver det alltså, utan bara för sinnesfriden.


Andra bloggar om: , , ,

Published inDatorPersonligt

12 Comments

 1. Jocke Jocke

  Installera Windows Millenium , beta. Det är nåt DU kan :)

 2. Har inte du några registerfiler att laga sönder?

 3. Testa att skriva ut något dubbelsidigt du vet funkar. Om det fortfarande funkar, gå igenom vad som skiljer.

  Lite torftigt kanske, men det enda jag spontant kommer på.

 4. Det var vad jag kom på också men jag kan inte få nånting att fungera dubbelsidigt alls. Alternativet ”dubbelsidigt” finns liksom inte i dialogrutan för utskrift. Alternativt finns det under Layout men går inte att välja för att det står som ”not available”.

 5. Då får du göra som alla vi andra:

  1. Skriv ut en sida.
  2. Stoppa in papperet i skrivaren igen.
  3. Skriv ut den andra sidan.

  :-)

 6. Du läste inte så noga va? Jag skrev ju att det inte hjälper att det finns en workaround när det är vetskapen om att nåt inte funkar som gör mig tokig. :)

 7. Äh. Läsa, det är så 1900-tal.

 8. Yameda Yameda

  Kan du inte välja dubbelsidigt har du fel drivrutiner installerade. Tydligen har din nuvarande skrivare inte dubbelsidigt alternativ, eller så har du missat ngn option för att aktivera den funktionen …
  /Y

 9. Nu är det fixat. Och jo, det var drivrutinen som var felet. Problemet är att mitt OS tydligen automatiskt väljer en annan och jag hade inte kläm på hur man fixar till det, men nu har en snäll linuxnörd ägnat hela dagen åt att bolla idéer och tålmodigt skickat pedagogiska instruktioner och nu fungerar det. Så om jag någon gång i framtiden vill skriva ut tvåsidigt så vet jag att jag (nog) kan göra det. Det viktiga är att jag fick av den apan från ryggen. :)

 10. Tidvis OCD. Händer oss alla, särskilt när det gäller datorer :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: