Skip to content

NHL vet hur man gör en show, och den är lärorik

Ikväll klockan 21 inföll trade deadline i NHL och för oss hängivna är det lilla julafton. Stora julafton är draften. Det är en kväll då hockeyfans runt om i världen sitter klistrade vid Twitter och HFboards med mera och uppdaterar maniskt för att ta del av rykten och faktiska rapporter om övergångar. Varför det är så viktigt att veta det i samma ögonblick som det händer kan man fråga sig, det är ju inte som att vi kan göra något åt det ändå, men ändå sitter man där.

Det här är skillnaden mellan NHL och SHL. I SHL följer man sitt lag, och visst hänger man med på lite rykten under silly season, men det är inte på samma sätt. Det är inte samma action, samma frenesi. NHL har sina två stora datum där det händer grejer; trade deadline där fönstret för övergångar stänger, och draften där framtidens stjärnor ska plockas ur en kull av förväntansfulla artonåringar. Båda dessa tillfällen tillför en dimension som SHL helt enkelt inte har. Det är då General Managers och scouter får vara stjärnor, och miljoner fans diskuterar värdet i övergångar och investeringar i framtiden.

Man kan tycka att det är larvigt, men till skillnad från att bara följa sitt lag på isen finns det massor att lära sig av dylikt. Det handlar om handel, om investering och om att vårda sina tillgångar. Ett bra lag spänner musklerna för att jaga Stanley Cup och behöver investera i en spelare som är bra nu för att nå dit, och byter då framtida tillgångar i form av draftval eller unga spelare till ett lag som inte alls är med i loppet i år. Det finns massor med faktorer att hålla reda på; lagens respektive behov, spelares förmågor och hur de passar in, framtida spelares potential, löner och lönetak. Kort sagt – det är ett ganska komplicerat system.

Förutom att det är lärande så är det underhållande. Fansen tror att de har roligt och i själva verket lär de sig saker.


Andra bloggar om: , ,

Published inSport
%d bloggare gillar detta: