Skip to content

Plurality

Ni vet hur man alltid får höra att det krävs stora pengar för att göra film och att om filmbolagen inte kan vara säkra på att håva in stora vinster kommer de inte att gå in med stora pengar och då kommer vi inte att få stora explosioner bra filmer?

Nå, det här är en indieproduktion. Den är visserligen ”bara” tretton minuter lång, men rent kvalitativt är den ett utmärkt exempel på att det går att göra en bra produktion även utan en stor budget. (Det finns också gott om exempel på att man kan göra dåliga produktioner trots en stor budget, men det är en annan fråga.) Filmen är dessutom konceptuellt intressant med en obehaglig känsla av hur det totala övervakningssamhället kan se ut.

Se den.


Andra bloggar om: , , ,

Published inKulturPirat

5 Comments

 1. Wow. Det var först nu som jag noterade att huvudpersonen hette ”Winston”.

  Jag har noterat ”Bentham” i Bentham Grid tidigare. Det är rätt tydligt att det är både dolda och öppna politiska budskap här. Men vem var Foucault i sammanhanget? Han hade väl bara en kul pendel?

  Rick

 2. Det finns säkert nån konspirationsteori eller nåt ockult knutet till Foucault. Umberto Eco har iaf skrivit en roman som heter just Foucaults pendel som ska vara full av referenser till konspirationsteorier. Jag har den, men har inte kommit mig för att läsa den. Den verkar… jobbig. :)

 3. Ja, jag insåg direkt på kommentarerna både på bloggen och via andra kanaler att det är ett enormt genomarbetat manus där jag inte fattade eller ens noterade hälften av referenserna. Och det är väl både att bra och ett dåligt betyg till filmen. :-)

  Jag bloggade ju också om filmen, även om jag inte skrev lika bra om övervakning som Rick:
  http://lakonism.blogspot.be/2012/10/plurality-en-film-om-ett-overvakat-new.html

 4. Alexander. O Alexander. O

  Tja, den här typen av Sci-fi har gjorts i decennier. Jag antar att vi inte har lärt oss något av det? Ett spel som kommer ut snart är ju ’Watch Dogs’; det ska tydligen vara ett väldigt realistiskt spel som skildrar ett liknande system som finns idag. Vi är inte längre ”på väg in”, utan vi är där idag, i samma stund som jag skriver detta. Jag antar att ”på väg in” är då om dessa system kommer att bli mer och mer avancerade tills exakt allting blir DNA-kodat.

  Men, ja, vi är där idag. FRA, Prism, whateverism… Allting är lagrat och övervakat… GPS system, Xbox live, datorer, etc. etc. Men vem bryr sig, folk kan ju spela ’Watch Dogs’ och bara ignorera allt det där andra som utspelar sig i verkligheten…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: