Skip to content

Alla tjänar på om debatten lägger sig

oddsock / Foter / CC BY

Orden är Fredrik Reinfeldts. Sommaren 2008 piskade han igenom FRA-lagen, trots motstånd båda utanför riksdagshuset i form av demonstranter och i de egna leden i form av dissidenter som hotade med att rösta efter eget huvud. Under hela debatten fram till omröstningen samt den upprörda kritikstormen därefter lyste statsministern med sin frånvaro. Bortsett från när han dök upp i rutan under en fotbollsmatch i Tyskland där han visade sitt stöd för den svenska truppen var han märkbart frånvarande. En teori är att han satt och tryckte i Saddam Husseins numera vakanta håla. Till slut lyckades emellertid Expressen släpa ut honom för en intervju, varpå statsministern myntade den omedelbara klassikern: ”Alla tjänar på om debatten lägger sig.” I samma intervju besvarade han också en fråga om han inte hade någon förståelse för kritiken med ”beslutet är ju fattat”.

Ur de två fraserna kan man utläsa väldigt mycket av Fredrik Reinfeldts syn på demokrati. Det är dåligt med diskussion, det vore bättre om debatten lägger sig, och när beslutet väl är fattat och genomdrivet, oavsett med vilka metoder, då är det fattat. Hugget i sten. Stjärnstopp.

Den tjugofemte maj i år är det val till EU-parlamentet. I ett försök att belysa bjöd TV4 in till en partiledardebatt med ledarna för de partier som finns representerade i EU-parlamentet. Detta avböjdes av partiledarna för Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna. Som skäl för detta anger man att man tycker att det blir bara ytterligare en partiledardebatt och att väljarna, de söta små liven, kan bli förvirrade. Därför är det bättre att inte ha någon debatt alls. Det tjänar alla på.

Annat var det annars 2009 när det förra valet till EU-parlamentet hölls. Samtliga tre partier som nu avböjer en partiledardebatt hade nämligen sina respektive partiledare på valaffischerna. Det fjärde allianspartiet, Folkpartiet, återanvände sina ”ja till Europa”-affischer. Apropå att inte förvirra väljarna. Men det var kanske det man kom fram till att man gjorde. Det är klokt att lära sig av misstagen.

För de politiska partierna är nog sant att det bästa är om debatten uteblir helt. Vad de gör och inte gör i EU är diffust och dessutom emellanåt stick i stäv med vad man gör hemmavid. Jag förstår att de inte vill prata. Att inte säga någonting har visat sig vara en framgångsrik taktik under lång tid. Det förutsätter dock att man sitter i position att tiga, så att säga. Ett parti som finns representerat i EU-parlamentet men inte i riksdagen och därför inte syns i de ordinarie riksdagsbevakningarna är Piratpartiet. Och Piratpartiet vill inte tiga. I själva verket vill man inget hellre än att få prata om det. Därför att Piratpartiet har gjort saker i EU-parlamentet. Man fick stopp på idén att människor ska kunna stängas av från nätet utan vidare efter three strikes – först i Telecompaketet och sedan igen när man stoppade det icke-demokratiska handelsavtalet ACTA. Men kanske ännu viktigare, dock svårare att mäta, är att man blir tagen på allvar och får idéer att slå rot.

Om två månader är det val och diskussionen om EU är noll och nada. Det minsta man kan begära är väl ändå att man granskar partierna och personerna som sitter där? Även om man inte kan diskutera idéer och EU:s reella inflytande över till exempel inrikespolitik, för att inte förvirra väljarna, så måste man väl åtminstone granska makten? Granskning på riktigt alltså. Väljarna förtjänar väl ändå bättre än de regelrätta lögner som DN:s Hanne Kjöller kom dragandes med häromsisten? Om inte det är förvirrande så vet jag inte vad. Det är, som Kjell Häglund uttrycker det, ett hån mot demokratin.

Det hela är en fars och börjar alltmer likna en tecknad film som traditionellt visas på julafton, där Anna Troberg förtvivlat sliter sitt hår, bönar och ber: ”Gör något! Stånga mig!” Men medierna bara sitter där, under tv-eken, och luktar på korkarna…


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

5 Comments

  1. Mig veterligen så försökte M, Kd & C få Tv4 att ändra sig och ta med toppkandidaterna till EU-valet istället. Men det var inte Tv4 intresserade av.

  2. Ja, mig veterligen också. Tänk så väl allt bara faller på plats ibland.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: