Skip to content

#blogg100 ställer frågor och ger svar

Nu har det gått ett par veckor med #blogg100 och än så länge är jag med. Några korta reflektioner så här långt:

 • Det finns alltid något att skriva om.
 • Att skriva gör det lättare att skriva.
 • Att jobba eftermiddag gör det svårt att skriva.
 • If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot. There's no way around these two things that I'm aware of, no shortcut. - Stephen King

Särskilt punkt två är jag glad över att få bekräftad. Det är en gammal visdom att det blir lättare att skriva ju mer man skriver. Ett inte ovanligt råd är att sätta mål i antingen tid eller antal ord per dag och skriva, även om det man skriver bara är trams. Det verkar stämma. Dammluckorna har öppnat och orden kommer ut. Det lättar på trycket.

För ibland kan jag känna att jag har för många idéer, för många uppslag. Ni vet hur det kan vara när man klipper upp till exempel en popcornpåse i ena hörnet och försöker hälla över de opoppade popcornen i en burk, men man har klippt ett lite för litet hål. Det är förvisso och gott och väl stort nog för vilket popcorn som helst i världen att ta sig igenom, men på grund av att alla vill ut samtidigt (eller kanske har det mer att göra med gravitation och andra fysiska lagar än om torra majskorns fria vilja) så pressas de mot varandra tillräckligt hårt för att inget ska komma ut istället. Så kan jag ibland uppleva att det stockar sig i huvudet. Därför hjälper det här mig. Än så länge.

Men så kommer det lite eftermiddagshelg och snuva ivägen och då får jag motvilligt acceptera att jag måste hålla det kort och tumma på kvaliteten för att hålla igång. Samtidigt börjar idéerna redan stocka sig. Jag har åtminstone fyra längre, mer seriösa saker att skriva. Samtidigt fortsätter världen att snurra och hitta på nya dumheter som pockar på uppmärksamhet.

Så vi får se hur det artar sig. Jag är hur som helst glad att jag hakade på. För även om en del kritik riktats mot konceptet i form av att det skapar kvantitet istället för kvalitet så är mitt motargument att en del kvantitativt trams behövs för att få ut kvalitet. Det fungerar för mig åtminstone.


Andra bloggar om:

Published inNotiserPersonligt

3 Comments

 1. Vi är också glad att du hakat på!

  Även om jag inte är formellt med i #Blogg100 så har det fått mig att öka tempot på bloggen. :-)

 2. Yameda Yameda

  Enligt Garth Marenghi (http://youtu.be/8EkN8WtFTpE) är han den enda författaren som skrivit fler böcker än han läst … Riktigt rolig och avsiktlig lågbudgetstil.
  Varför inte skriva ner uppslagen utan att brodera och sortera in dem på lämpliga ställen efterhand (lite så som Stephen King jobbar, det är därför han skriver på flera böcker samtidigt)
  /Y

 3. Jag har försökt skriva ner uppslagen vartefter men på nåt sätt blir det som att jag sorterar bort dem ur medvetandet och när jag tittar på det igen sen (om jag kommer ihåg det) så minns jag inte vart jag var på väg. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: