Skip to content

Bredbandsbolaget upphör med trafikdatalagring

Eftersom ni inte bryr er om när jag skriver roliga saker (nej, jag är inte bitter) avbryter jag härmed mitt en gång om dagen-bloggande (och har därmed en tillgodo i #blogg100) för ett viktigt meddelande:

Bredbandsbolaget upphör med trafikdatalagringen!

När den uppmärksammade domen föll i EU-domstolen och Post- och Telestyrelsen strax därefter gick ut med att man inte skulle vidta åtgärder mot operatörer som upphörde med trafikdatalagringen skickade jag ett mail till min operatör Bredbandsbolaget och frågade hur de tänkte agera. Svaret dröjde något, men när det kom var det tydligt.

Bredbandsbolaget slutar lagra trafikdata.

För att värna våra kunders integritet i det oklara juridiska läge som råder, har Telenor Sverige (där Bredbandsbolaget ingår) beslutat att upphöra med den lagring av trafikuppgifter som lagen om elektronisk kommunikation och EU:s datalagringsdirektiv kräver.

Vårt beslut grundar sig på EU-domstolens dom om att EU-direktivet strider mot Europeiska unionens stadgar om de grundläggande rättigheterna.

Raderandet av uppgifter lagrade i enlighet med denna lagstiftning kommer att påbörjas snarast möjligt.

Tack för det, Bredbandsbolaget!


Andra bloggar om: , , ,

Published inNotiserPiratPolitikSamhälle

8 Comments

 1. Fredrik Fredrik

  Sweet! [Sitter på BBB-uppkoppling]

  Undrar bara vad ”Snarast möjligt” innebär. Vore också trevligt att få veta när de är klara med raderingen.

 2. Jodå, jag bryr mig när du skriver roliga saker. Men du har ju inte skrivit något roligt på länge! Däremot uppskattade jag din historiska folkbildningsinsats, folk vet ju knappt varför vi firar påsk längre!

  För mig var det finstilta mest intressant här; att Telesnor slutar lagra data. Eftersom både jag och frugan har mobilabonnemang där. :)

  Keep up the gud work. ;)

 3. Fredrik: Maila och fråga dem du med.

  Christer: Snygg vinkel du hittade där. :)

 4. Fredrika Fredrika

  Fast det är inte alls tydligt vad BBB menar i den där texten. Telenor/BBB var mig veterligen en av dom operatörerna, tillsammans med Telia, Comhem och Tre, om jag minns rätt nu, som innan Datalagringsdirektivet trädde i kraft frivilligt lagrade uppgifter, i strid med Ekomlagen, eftersom dom ansåg sig ”behöva” det för att kunna driva verksamhet, vilket givetvis är/var fel och olagligt, eftersom om en enda operatör kan driva ISP-verksamhet utan att lagra, så går det att göra, vilket bl a Bahnhof bevisade var fullt möjligt när Ipred var på tapeten, varvid det är förbjudet för alla operatörer att lagra.

  Om varje enskild operatör får göra en egen subjektiv bedömning om uppgifter behöver lagras så faller hela det stycket i Ekomlagen då det blir helt meningslöst. Antingen går det att driva ISP-verksamhet utan att lagra eller så går det helt enkelt inte. Det är svart eller vitt. Och det går.

  Att BBB/Telenor nu säger att dom slutat med den lagringen som lagstiftningen kräver utesluter ingalunda att dom fortfarande lagrar exakt samma uppgifter med hänsyn till den gamla formuleringen i Ekomlagen, eftersom dom anser sig kunna hävda att det behövs precis som dom gjorde innan datalagringsdirektivet trädde i kraft. Faktumet att dom formulerade sig så som dom gjorde med ordet kräver, pekar på att exakt så är fallet. Det är typiska NSA-formuleringar som när dom försöker kollra bort dom ouppmärksamma, för att få dom att tro att man har nekat när man i själva verket inte alls har gjort det.

 5. Kristoffer Kristoffer

  Bra uppmärksammat där Fredrika, värt att följa upp med den raka frågan om vilka trafikuppgifter de lagrar som INTE krävs av lagen om elektronisk kommunikation och EU:s datalagringsdirektiv. Se vad/om de svarar…

 6. sitter själv på suverän OwnIT-lina, undrar hur dem förhåller sig till datalagringen nu.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: