Skip to content

Aftonbladet kartlägger, åsiktsregistrerar och hänger ut demonstranter

5314874607_56eeb12550_bDet uppstod en storm i det vattenglas som är Twitter häromdagen då Centerns Ungdomsförbund kläckte den inte helt strålande idén att fota första maj-tåg och dela dessa under hashtaggen #thewalkingred. Kul ordlek. Problemet är dock att det av många tolkades som en uppmaning till åsiktsregistrering, uthängning och kartläggning av meningsmotståndare, något vem som helst med någonting innanför pannbenet förstår aldrig var avsikten. Men i krig, kärlek och valtider är allt tillåtet och ett mycket effektivt sätt att ge motståndare negativt spinn är att avsiktligt missförstå och överdriva. Som diktaturkramaren Åsa Linderborg på Aftonbladet som jämställer tilltaget med nynazisters kartläggning av meningsmotståndare. Om inte ett direkt brott mot Goodwins lag så är det åtminstone en tangering.

Nu ska det för sakens skull också understrykas att CUF:s tilltag var klumpigt såtillvida att man inte förutsåg hur kampanjen skulle tas emot. Hade man tänkt efter hade det inte varit svårt att räkna ut att det skulle kunna uppfattas som kartläggning eller uthängning. Därtill ska man absolut inte heller underskatta det verkliga obehag många skulle uppleva i en första maj-demonstration om det plötsligt stod privatpersoner och fotograferade dem överallt. Det är inte okänt att nynassarna gör precis så, en del människor som går i ett första maj-tåg har varit med på andra demonstrationer och upplevt det själva. Men det är fortfarande en väsentlig skillnad mellan att ”CUF:s tilltag kan orsaka obehag bland demonstranter då det kan uppfattas som en kartläggning av meningsmotståndare” och ”CUF kartlägger meningsmotståndare”.

Men om Åsa Linderborg nu anser att det är ”töntig och obehaglig” kartläggning och åsiktsregistrering av nynazistiska proportioner att fotografera ett demonstrationståg, hur är det då ställt med hennes egen tidning? Hur töntig och obehaglig är den? Här är några exempel:

Här hänger Aftonbladet ut FRA-motståndare (en av dem är CUF:s tidigare förbundsordförande Magnus Demervall, då Andersson)

Här åsiktsregistrerar Aftonbladet pirater

Här kartlägger Aftonbladet antirasister

Här hänger Aftonbladet ut homo-, bi- och transpersoner

Här hänger Aftonbladet ut kvinnor som hänger ut brösten

Här hänger Aftonbladet ut första maj-demonstranter sedan 1899 – för 29 spänn kan vi få ta del av bilderna

En inte helt vågad gissning är att Aftonbladet kommer att publicera en uppsjö av bilder från första maj-demonstrationer idag. Kanske kommer de rent av, som brukligt är när det är något i görningen, att efterfråga och publicera även privata bilder. Istället för att publicera bilderna under taggen #thewalkingred skulle Centerungdomar kunna skicka bilderna till Aftonbladet för publicering istället så Åsa Linderborg kan sova gott i trygg förvissning om att eventuell töntig och obehaglig kartläggning av demonstranter genomgått redaktionell kontroll av hennes tidning.

I ett förstamajtåg finns det en massa människor som måste få försvinna in i mängden: papperslösa, skolelever eller de med otrygg anställning som tänker eller kanske vet att de kan förlora jobbet om de avslöjas som vänsteraktivister.

Detta gäller för övrigt inte bara vänsteraktivister, men Åsa Linderborgs omsorg sträcker sig som bekant inte längre än så. Och hur som helst är det ju ingen fara att avslöjas som aktivist av media. Rikstäckande tidningar har ändå inget genomslag. En fånig hashtagg på Twitter, däremot…

Uppdatering: Det finns en annan, större diskussion att ta i anslutning till det här när stormen har lagt sig. Nämligen den generella problematiken kring att fotografera människor i till exempel demonstrationer. För det kan utgöra ett problem. I takt med att kameror blivit bättre, bilderna publiceras på nätet istället för i grynigt fyrfärgstryck i en tidning och vi dessutom har instrument för ansiktsigenkänning så behövs det en medieetisk diskussion kring detta. Jag raljerar över Aftonbladets publiceringar av demonstrationer, men det behövs kanske en allvarlig fundering kring det. Och inte bara där utan bland oss alla, men medierna kan föregå med gott exempel istället för att sitta på glasberget och kritisera pöbeln när den gör precis samma sak som medierna gör.

Uppdatering 2:Jodå, visst kartlägger Aftonbladet demonstranter idag också. Vad säger Åsa Linderborg om det? Och idag uppmanade även Socialdemokraterna de sina att fota och dela bilder på första maj-tåg, gissningsvis helt utan upprörda invändningar om obehag. Dock några sarkastiska sådana.

Photo credit: JD Hancock / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)


Andra bloggar om: , , , , ,

Published inPolitikSamhälle

3 Comments

  1. Ron Obvious Ron Obvious

    Men vad i helvete? Hur kan man inte förstå skillnaden mellan vanlig hederlig journalistik och medvetet kampanjande? Mellan att göra en frivillig intervju och att peka ut privatpersoner med det specifika syftet att visa upp och håna deras åsikter?
    Du brukar vara klok, men det här var uselt skrivet. Det provocerar mig både som pirat och som journalist. Jag får precis känslan av att det är något personligt som skaver och grumlar ditt omdöme.

  2. Jag förstår absolut skillnaden däremellan, men det är inte det som har angivits vara problemet med CUF:s kampanj. I den artikel av Åsa Linderborg som jag länkar till skriver hon uttryckligen att det finns människor i demonstrationerna som har mycket att förlora på att synas på bild, och då undrar jag helt enkelt: På vilket sätt riskerar de INTE samma saker genom att synas på bilder som publiceras i pressen? Det är min poäng. Om man hade nöjt sig med att kritisera kampanjen för att vara osmaklig och ogenomtänkt, då hade jag hållt med. Men när man överreagerar och drar paralleller med nynazister (Linderborg igen), då blir det bara larvigt och förtjänar mothugg.

  3. Om det är något personligt som skaver? Mja, inte personligt kanske, men dubbelmoral stör mig. Principlöshet stör mig. Att sätta sig på höga hästar och åberopa principer när det passar och helst strunta i dem annars stör mig. Kort och gott stör jag mig på ohederlighet. Nu är det valtider. Det lär finnas mycket att störa sig på ett tag…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: