Skip to content

En annan sak vi kan lära oss av valkompasser

En fundering dök upp i kommentarerna till min förra bloggpost. När vi pratar övervakning av digital kommunikation i form av till exempel FRA-lagar och teledatalagring om hur information kan läggas ihop för att ge en bild av vad du är för filur; vad du har för intressen, vilka du känner, var du står politiskt. Men det blir lätt abstrakt.

Valkompasserna är ett sätt att förklara det. Man ställer några frågor och ställer in några parametrar, och utifrån hur du svarar så sorteras du mot de olika partierna. Det är precis så all insamlad information om en person kan sammanställas. Naturligtvis betydligt mer sofistikerat än en valkompass på en dagstidning, men principen är i stort sett densamma. Man ställer ett antal ”frågor”, och beroende på svaren man får framträder en bild av en person.

Jag tänker att valkompasserna både kan visa hur lätt det är att ta reda på till exempel en människas politiska åsikter, sexuella läggning eller liknande, men att de också kan användas för att visa hur lätt det blir fel.

Jag tror att det finns en pedagogisk poäng att ta fasta på här som jag hoppas att någon kan snappa upp och bygga vidare på. Själv klarar jag inte av att utveckla det mer än så just nu eftersom jag har en sprängande huvudvärk.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Published inPirat

One Comment

 1. Jakob Jakob

  Skönt att komma tillbaks till din blogg efter ett år eller två av avkoppling från allt piratrelaterat, du behövs!

  Jag tror tyvärr att det är en viss nivåskillnad på de data som man kan samla in med hjälp av övervakning av våra sökningar, sociala nätverk osv i jämförelse med data från ett frågeformulär på en valkompass. Visst kan det bli fel där med, men tex loggen av porrsurfandet av en person ger nog en ganska säker bild av någons sexualitet, liksom sökhistoriken visar på alla våra farhågor och förhoppningar om framtiden.

  Huga, det är en skrämmande tid där en person med tillgång till alla dom digitala avtryck vi lämnar vet mer om våra troliga nästa drag än vad vi själva gör…

  Men visst, om övervakarna har så dåliga instrument som valkompasser för att utröna våra åsikter så skulle vi kunna använda detta som ett argument för hur lätt man kan bli dömd i framtiden fast man ”egentligen” hade rent mjöl i påsen, men låt oss hoppas att vi kan stävja den utvecklingen!

  Kämpa på!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: