Skip to content

Ingen läser Världsbankens rapporter

Någon ställde en fråga på Reddit: Om en person från femtiotalet plötsligt dök upp idag, vad skulle vara svårast att förklara vederbörande om vår tillvaro? Ett briljant svar löd: Jag har en pryl i min ficka som är kapabel att ta del av all världens kända kunskap. Jag använder den till att titta på kattbilder och bli osams med främlingar.

I The Sydney Morning Herald kan man läsa att Världsbanken har upptäckt att ingen läser deras rapporter. Eller närmare bestämt; uppemot en tredjedel av rapporterna har aldrig laddats ned. Inte en enda gång! Ytterligare 40% har laddats ned färre än hundra gånger och bara 13% av de tillgängliga rapporterna har laddats ned fler än 250 gånger.

Och då tänker jag på det där svaret på Reddit igen och undrar hur många LOLcats som har setts färre än 250 gånger. Och så tänker jag på hur landet liksom stannar för att det är Mello och hur det är totalt meningslöst att försöka få ut något ur sina flöden vid det tillfället. Och jo, jag vet att det är fullt möjligt att både engagera sig i trams en stund nu och då och samtidigt insupa information, men ändå: Det är något sorgligt över att massor av insiktsfull och värdefull information ligger oläst och samlar virtuellt damm i ett digitalt arkiv.

Nu är det ju så att den stora majoriteten av oss inte skulle få ut något av att läsa dylika rapporter ändå. Vad vi behöver är transformatorer; människor som förstår de nya rönen och kan omvandla dem till någonting som blir begripligt och värdefullt även för oss lekmän. Det är inte meningen att folk i allmänhet ska ladda ned och läsa Värlsbankens rapporter. Däremot är det meningen att journalister ska göra det, liksom diverse tankesmedjor, politiker och tjänstemän. De där människorna som ska kunna omvandla det till något som även blir begripligt för resten av oss.

I väntan på att de gör det har vi inte mycket annat val än att titta på katter och bli osams med främlingar…

wnd_4d808468da67f09c9d8352f4b91bde9e


Andra bloggar om: , , ,

Published inKåseriMediaPiratSamhälle

2 Comments

  1. steelneck steelneck

    Redan de gamla romerska kejsarna förstod vikten av att hålla populasen med underhållning..

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: