Skip to content

Alliansfritt Sverige busar med Moderaternas valfilm

Alliansfritt Sverige har remixat Moderaternas valfilm. Man rullar exakt samma film, men pausar den emellanåt för att stoppa in små gliringar om hur Moderaterna röstat i EU och hur det motsäger vad Reinfeldt precis sagt i filmen. Jag gillar det. Det är fyndigt och småelakt men håller sig på en saklig nivå. Säkert finns det detaljer som kan diskuteras, som att Moderaterna förvisso har rösta si men på grund av orsak, eller att Alliansfritt Sveriges ”fakta” i sin tur också kan och bör ifrågasättas. Men ändå. Som tilltag betraktat är det en fullträff.

Vad som ska bli intressant att se framöver är om Moderaterna kastar boken på Alliansfritt Sverige i form av upphovsrättslagstiftningen för att få bort den remixade filmen från nätet. Det är ju ett populärt användande av lagen nuförtiden och mycket aktuellt då Genusfotografen igår måndag gick upp i rätten i ett fall som uppenbarligen handlade om kränktstämning än något annat. Vi vet också sedan tidigare att det går utmärkt att få saker nedplockade från Youtube genom att vifta med upphovsrättslagen, eftersom Youtube har en policy som säkert fungerar bra för dem men är suboptimal för deras användare.

Sedan kan man ju fråga sig om politiskt kampanjmaterial alls ska omfattas av upphovsrätten. Dels borde det ligga i sakens natur att politiskt kampanjmaterial ska spridas liksom kritiseras och plockas sönder, och dels kan man fråga sig vad det egentligen har för verkshöjd. Fast, det där med verkshöjd har sedan länge blivit obsolet inom upphovsrätt.

Jag hoppas att Moderaterna håller sig för goda för att ta till den sortens knep för att tysta kritik, men jag tänker inte sätta pengar på det. Den som lever får se.


Andra bloggar om: , , , , ,

Published inPiratPolitikSamhälle

One Comment

  1. Borde inte PP göra en sån film som M har gjort, fast berätta vad de har gjort i EUparlamentet? (kanske är för sent redan?)Lätt att dela, lätt att ta till sig även om man inte orkar läsa på

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: