Skip to content

Någon har fel på Internet

En sak jag älskar med Internet är att om man har fel så får man veta det. Ofta dessutom på ett pedagogiskt och trevligt sätt, även om det naturligtvis också finns drygpåsar därute som finner nöje i att slå ner på fel men är mindre intresserade av att hjälpa till att sprida kunskap. De allra flesta är glada i att upplysa och dela med sig av kunskap, det är min erfarenhet.

Så skedde nyligen då jag skrev om granskning av granskning och i slutet nämnde citatet på Uppsala universitet: ”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Jag nämnde det därför att jag har problem med den sortens tänk eftersom det förutsätter facit. Min tolkning av det blir således att ”rätt” är ”politiskt korrekt” (ett för övrigt alldeles utmärkt uttryck som tyvärr kidnappats av rasister). Jag menade att det är folk som vågar tänka utanför ramarna som tar oss framåt.

In träder så en Patrik och ger en alternativ förklaring. Ni får gärna läsa kommentarerna själva (1 och 2), men väldigt förenkat menar Patrik istället att citatet syftar på ett objektivt ”rätt”. Att tänka ”fritt” är att spåna och ta fram teorier, men att tänka ”rätt” är att applicera vetenskapliga metoder för att bevisa eller förkasta de teorier som fritt tänkts fram. (Var det rätt?)

Det låter rimligt. Vad Thomas Thorild egentligen menade kan vi inte vara säkra på, men det är en tolkning långt mer värdig ett vetenskapligt institut.

Someone-is-wrong-on-internet
Bild: XKCD (CC BY-NC 2.5)


Andra bloggar om: ,

Published inÖvrigt

One Comment

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: