Skip to content

Brevbärare mot budbärarimmunitet

22296679”brevbärare mot rasism” tänker inte dela ut trycksaker från Sverigedemokraterna? Jag har en nyhet åt er: Det är ert jävla jobb! Gört, eller sluta! Det här är precis lika illa som hon idioten som ville bli barnmorska men inte utföra aborter och som sedan blev kränkt när hon inte fick anställning på de premisserna.

Jag blir skogstokig på sådant här. Posten är en viktig samhällsfunktion. När man tar på sig den uniformen representerar man samhället, inte sig själv, precis som poliser eller brandmän. Hur skulle det se ut om ”brandmän mot rasism” vägrade rycka ut när ”stenkastare mot rasism” har tänt eld på en Sverigedemokratisk valstuga? Hur skulle det se ut om ”poliser mot rasism” vägrade utreda brott mot medlemmar i Sverigedemokraterna? Alltså, ge er!

Därtill finns det gamla och värdefulla principer kopplade till postgången, såsom brevhemlighet och budbärarimmunitet. Det senare innebär att den som delar ut posten (budbäraren) inte är ansvarig för innehållet. Men det förutsätter ju också att budbäraren ger fan i att lägga sig i innehållet. Om budbäraren börjar välja och vraka mellan vilka bud som ska nå fram och inte så blir det liksom lite svårt att åberopa budbärarimmunitet när det behövs. Det är det här som är jobbigt med principer: Antingen gäller de, eller så gäller de inte.

Igår hörde jag också ett rykte (förhoppningsvis bara ett skämt) om att en motreaktion, ”brevbärare mot marxism” skulle kontra med att vägra dela ut vänsterns trycksaker. Är det ett sådant postväsende vi vill ha? Vad blir nästa steg? ”Brevbärare mot pirater” som känner sig nödgade att öppna alla brev och paket för att försäkra sig om att de inte delar ut piratkopior? ”Brevbärare mot kapitalism” som vägrar dela ut räkningar?

Det kan också vara värt att påminna om att Sverige under andra världskriget censurerade politiska rörelser på precis det här sättet. Då var det fackföreningsrörelsen och kommunisterna som tystades. Man kunde inte hindra tryckerier från att trycka deras skrifter på grund av tryckfrihetsförordningen, men man kunde vägra att transportera dem med tågen.

I samma anda som ”brevbärare mot rasism” spekulerar också folk i vad de ska göra med Sd:s trycksaker. Det har cirkulerat uppmaningar att skicka tillbaka dem, med ett felaktigt påstående om att det skulle belasta Sd:s ekonomi. Det är inte sant. Det enda det gör är att belasta brevbärarnas ryggar. Ja, såvida det inte råkar vara ”brevbärare mot rasism” som tar emot återförsändelsen då, för de tänker ju inte befatta sig med dylikt.

Jag tycker att man ska göra exakt samma sak med Sverigedemokraternas trycksaker som med alla andra trycksaker man är ointresserad av: Släng skiten i pappersinsamlingen. Gör inget väsen av det överhuvudtaget. Samma sak tycker jag att man ska göra när Sverigedemokraterna håller torgmöte. Gå inte dit och vänd ryggen åt dem. Gå inte dit alls. Fika med grannarna eller ta en promenad istället.

Folk verkar livrädda för att behandla Sverigedemokraterna som ”vilket parti som helst”, men vet ni – jag tror att det är det bästa. Sverigedemokraternas bränsle är just särbehandlingen. Vare sig den yttrar sig i sensationslysten granskning eller kalla handen så använder de särbehandlingen till sin fördel. Det är Sverigedemokraterna som är utsatta, enligt Sverigedemokraterna.

Offerkoftan är Sverigedemokraternas partiuniform. Bidra inte med fler stygn till den. Och dela för fan ut posten!


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

23 Comments

 1. Tänkte, och ville, skriva nåt klokt och genomtänkt här men det kom bara ut en stor kram.

 2. Jerker Montelius Jerker Montelius

  Det finns dessutom prejudikat på just det här. För några år sedan var det en brevbärare som inte ville dela ut SDs material. Han blev avskedad på stående fot av dåvarande postledningen med motiveringen att han allvarligt hade undergrävt förtroendet för posten som oberoende part. Skall bli intressant att se reaktionerna från postledningen nu.

 3. Håller med, förutom möjligen just i fallet med ryggvändarprotesterna. Jag tycker att demokratiska protester mot SD är rätt och riktigt.

 4. Tack Ulrika!

  Jerker: Bra!

  Leif: Absolut, det är inget fel i ryggvändarprotesterna i sig. De hindrar ingen, stör inte, och vill man markera så är det ett bra sätt att göra det. Jag menar bara att om man vill ”bekämpa” Sd så kanske det bästa är att behandla dem precis som vilket annat parti som helst. Men jag förstår absolut viljan att markera. Ryggvändandet är ett bra sätt att göra det på.

 5. alex alex

  Nu har jag läst tre texter ang. det här. Varför envisas alla med att använda slippery slope fallacy? ”Vad händer härnäst” är inte ett argument för någonting.

  Folk kommenterar på min blogg, vad händer härnäst? Ska folk komma och klottra på mitt hus?

 6. För att principer finns för att förhindra sluttande plan. Således är sluttande planet ett utmärkt sätt att förklara poängen med principer.

 7. johan johan

  Jag håller med dig angående samhällsfunktioner och yrken. Till och med som IT-Konsult bör jag hjälpa alla på företaget jag jobbar åt, även någon dåren går runt med ”bevara Sverige svenskt”-tröja och spelar Ultima Thule på sitt kontoret. Det samma gäller, i ännu högre grad, läkare, advokater, poliser, brandmän, lärare, försäljare osv. Som proffs ska vi vara proffs.

  Som privatperson håller jag inte med dig. Att skicka brev (tillbaka skiten) till Sd är en snygg protest. Om Sverige åt svenskarna vill göra samma sak med V-lapparna så är det helt Okay.

 8. Visst kan man skicka tillbaka, men min poäng med att låta bli var som sagt att alla aktioner omvandlas till bränsle i den Sverigedemokratiska retoriken. Sen var det också så att i uppmaningarna att skicka tillbaka fanns en underliggande idé om att det skulle belasta Sd:s ekonomi, men det stämmer inte. Vill man göra det ändå så fine by me, men det är bra om man vet vad det innebär och inte. :)

 9. Olof Olof

  Hur kan en brevbärare vara emot kapitalism om han inte delar ut räkningarna, det är väl just det han isf gör en extra gång?

  Ja vet fett onödigt men jag e rolig på fester :)

 10. Nej det borde vara lönebesked och eventuella besked om skatteåterbäring som brevbärare mot kapitalism vägrar dela ut. ;)

 11. […] är ju så himla praktiskt att andra skriver läsvärda saker som man bara kan länka till. Som det här, om att brevbärare vägrar dela ut Sverigedemokraternas valmaterial. Det är klart att det ska […]

 12. […] inte några som saknar möjligheter att nå människor — det har rapporter om material som landat i brevlådor bekräftat. Det syns när man åker till och från jobbet. En del får dessutom besök av SD på […]

 13. Tomas_Landberg Tomas_Landberg

  [Comment ID #96534 Will Be Quoted Here]

  Att inte bli störd är ingen konstitutionell eller lagstadgad rättighet på gator och torg, för i så fall skulle jag kräva skadestånd av varenda jävel som öppnar truten för att säga nåt efterblivet när jag går på stan. Men det kan jag inte. Öppet forum, ponken, det är så det fungerar. Vill SD orera utan att bli störda så har de allsköns forum för det: På nätet, i stängda lokaler, i debatter osv. De har absolut ingen rätt till ens tillfällig ensamrätt på det publika rummet.

 14. Har jag påstått att det är en konstitutionell eller lagstadgad rättighet att inte bli störd, ponken?

 15. Brevbärare mot brevbomber?

  Militärer mot arbetardemonstrationer? ”Skjut, det är ert jävla jobb!” – det är ju där principen hamnar, när dess plan sluttat klart. Själv tror jag det är en dålig ide att ta ifrån folk ansvaret för att tänka själva och tvinga dem att alltid lyda order och alltid ”göra sitt jobb”. Det klargjordes om inte annat i Nürnberg…

 16. Jag ser poängen, Rickard, men jag tycker inte att det är riktigt jämförbart. Att dela ut trycksaker skadar ingen människa. Givetvis får och bör man tänka själv men posten ska dela ut post, det måste vi kunna vara överens om, precis som brandmän ska släcka bränder och poliser ska äta munkar. Samhällsfunktioner kan inte börja sortera i vem som ska få ta del av servicen och inte. Däremot kan och bör man vägra när man beordras göra något man inte signat upp för. Som att skjuta demonstranter. Det är faktiskt polisens jobb, inte militärens. ;)

 17. Däremot ställer jag gärna upp på att diskutera huruvida det alls är rimligt att riksdagspartier får pengar ur statskassan att bränna på propaganda som brevbärare ska dela ut. Det är slöseri med både pengar, skog och arbetskraft.

 18. johan johan

  Hitler tog makten med demokratiska metoder. När Nazisterna började mörda judar så hade de lagen på sin sida. Man kan säga upp sig, eller se till att få sparken som brevbärare, soldat, polis, brandman; om man inte vill göra som arbetsinstruktionen säger. Det vill säga om man vill tänka själv och inte göra sitt jobb.

  Eller så göra man sitt jobb och riskerar att bli släpad och dömd i Haag när den politiska vinden vänt.

 19. N.O N.O

  ”Hur skulle det se ut om “brandmän mot rasism” vägrade rycka ut när “stenkastare mot rasism” har tänt eld på en Sverigedemokratisk valstuga? Hur skulle det se ut om “poliser mot rasism” vägrade utreda brott mot medlemmar i Sverigedemokraterna? Alltså, ge er!”

  herregud, för att inte dela ut rasistrelaterad post är verkligen samma sak som att låta byggnader brinna ner och att inte utreda brott… verkligen samma sak…

  de som arbetar på posten har all rätt till att bete sig som hyggliga människor. om deras chefer har något emot vad de gör så är det de som bestämmer om de ska få sparken eller inte.

  så får vi låter SD få minsta lilla luft så kommer de attackera när du minst anar det, och det kommer bli riktigt fult. är du redo för det?

 20. Du missar poängen. Nej, det är inte samma sak. Jämförelsen ligger i att det är samhällsfunktioner.

 21. MSVD MSVD

  Det är ju precis sånt här som PP jobbat för att förhindra! Bundbäraren ska leverera meddelanden till mottagaren. Oavsett avsändare, oavsett mottagare och utan att lägga sig i innehållet!

 22. Kjell Andersson Kjell Andersson

  Hallå! Var ni inte i skolan på samhällskundskap???
  Att vägra dela ut Post måste va en arbetsvägran dessutom en Censur av oliktänkande det gjorde dom i DDR eller hur??
  Nä pöjkar väx upp oh bli riktiga medborgare!!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: