Skip to content

Till dig som ännu inte bestämt dig

Imorgon är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val, i motsats till vad Sveriges samlade medier med ”den oberoende televisionen” i spetsen vill att du ska tro. Många har redan förtidsröstat, något som också tycks bli allt vanligare. Den traditionella valdagen börjar förlora sin högtidliga status och liknar mer en deadline.

Du kanske hör till de som inte har bestämt dig? Det är i så fall förståeligt. Bristen på granskning och debatt inför valet är talande, partiernas valplakat där Moderaterna tror på Europa (vi andra vet att Europa finns och tycker att det är en icke-fråga) och Folkpartiet fortsätter att återanvända sina affischer från folkomröstningen om EU-medlemsskap från 1994 där de sa ja till Europa. De säger nämligen fortfarande ja till Europa. Det var inte frågan då, och det är definitivt inte frågan nu.

De få budskap som sipprar ut är floskelartade. Alla, utom möjligen Folkpartiet, vill ta hem makten från Bryssel. Behjärtansvärt, men frågan är om det görs i Europaparlamentet? Europaparlamentet kan nämligen inte lägga egna lagförslag, bara tycka saker om de förslag de får till bordet. Vill man ta hem makten från Bryssel gör man det snarare via beslut i riksdagen. Alla vill också värna jobb och miljö. Gott så. Men det ger inte så mycket att välja på när alla tycks tycka lika.

Tidningarnas valkompasser dras med sina egna problem. De ger kanske en fingervisning men beroende på hur viktig man anser att en fråga är (eller inte är) hamnar man snabbt i obalans. Är man kritisk till EU på grund av dess byråkrati och demokratiska underskott sorterar kompasserna automatiskt in en som vänster eftersom högern, möjligen med undantag för Centern, är så sprudlande positiva till EU oavsett vad.

Så om du inte har bestämt dig, ta då och testa den politiska kompassen. Tyvärr finns det mig veterligen ingen svensk översättning av den så du får hålla till godo med engelska. Fördelen med denna är att den tar ett steg bort från den alldeles för förenklade höger/vänster-skala som är förhärskande i svensk politisk debatt. Här får du åtminstone två axlar att navigera efter, där höger/vänster handlar om ekonomi och fördelningspolitik, medan upp/ned handlar om auktoritet, alltså hur mycket eller lite makt politiken ska ha över ditt liv och hur mycket eller lite var och en ska få bestämma själv. Frågorna är också lite mer allmänna och principiella än de rena sakfrågor som brukar dyka upp i valkompasser.

När du har placerat dig själv på den politiska kompassen, jämför då med den här bilden:

Z5quLYd

Några intressanta saker att notera med grafen:

 • Socialdemokraterna och Moderaterna är inte så långt ifrån varandra som de låtsas (även om de heller inte ligger varandra riktigt så nära som jag ofta hävdar). Deras skillnader ligger just i fördelningspolitiken, men de är precis lika auktoritära.
 • Folkpartiet Liberalerna är än mer auktoritära än Moderaterna.
 • Centern är Alliansens svarta får. Kanske finns här också förklaringen till varför just Centern fått stå till svars för mycket av den batongpolitik som förts av Alliansen, i synnerhet då övervakningsivern. Man kan tänka sig att det är ett lojalitetstest, samtidigt som det också ses som ett svek av många medborgare som röstat på dem.
 • Sverigedemokraterna är inte ett högerextremt parti, som det ofta påstås. Tvärtom ligger ungefär i mitten på höger/vänster-skalan, med en liten övervikt åt vänster. Däremot är de ett auktoritärt parti och i den bemärkelsen extremt, eller totalitärt.
 • Än mer extremt är emellertid vänsterextrema Feministiskt Initiativ.
 • Piratpartiet är Sverigedemokraternas politiska motpol. Piratpartiet är också det parti som tydligast placerar sig på den frihetliga delen av skalan. Den som säger sig vackla mellan att rösta på PP eller Sd säger faktiskt i praktiken ”antingen tycker jag si eller så tycker jag tvärtom”.

Sammanfattningsvis: Placera dig själv på kompassen, jämför med partiernas placering och fundera sedan över hur du ska rösta? Vem ska bestämma över ditt liv – du eller politikerna? Och tänk på att varje gång du vill rösta för att politiker ska lägga sig i någon annans liv röstar du också för att de lägger sig i ditt.


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

10 Comments

 1. Glömde du länkarna (i texten) först, eller är det din feed eller min feed-läsare som inte visar dem? Föreställ dig min förvirring när jag inte hittade någon länk att klicka på i ett inlägg där det definitivt borde ha funnits någon. Men se, här på själva siten finns den! :)

  Och… jag är tydligen vänstervriden libertarian. Det ser ut som att jag röstade helt rätt, med andra ord. Bra det!

 2. Jag bommade ett par länkar från början, i synnerhet den viktigaste – den som går till själva testet. Så det var ju lite facepalm. Det är inte din feed-läsare det är fel på, utan mig. :)

  Jag önskar att jag hade sparat mina test sedan några år tillbaka. Jag tror att ligger ungefär lika långt åt frihetligt varje gång, men att jag genom åren sakta har rört mig åt höger. Jag vet att jag låg svagt till vänster första gången jag gjorde testet och nu ligger jag något till höger om mittlinjen. Men på den vertikala skalan tror jag som sagt att jag ligger lika varje gång.

 3. Tove Sandell Tove Sandell

  Hur gjorde du när du placerade ut de svenska partierna på denna kompass?

  • Det gjorde jag inte. Det är inte jag som har gjort bilden. Jag hittade den hos HAX, men det är tydligen inte han som har gjort den heller. The plot thickens. :)

 4. Alexander. O Alexander. O

  Min röst lades i lådan för ungefär 2 timmar sedan. Precis som valet 2010, röstade jag på Piratpartiet med käre Rick Falkvinge som kandidaten. Jag har ju lite svårt att lita på politiker, så jag tyckte Rick var det bättre alternativet, då han var refererad till som föreläsare. Herrn lade mitt kuvert i lådan och sade att typ, ”Här ser du att din röst lades ner.” Jag skulle ha frågat om jag kunde var alldeles säker på att ingen skulle fiffla med rösterna i efterhand, eller att lådan inte skulle försvinna under ”mystiska” omständigheter. Fast, som vanligt, så är det nog bara jag som är paranoid.

  Tja… I vilket fall, så länge Piratpartiet är kvar, så blir det de jag alltid kommer rösta på i alla lägen. Antingen PP, eller inget annat parti.

  Fred

 5. Alexander: Bra val. Personligen tror jag dock att Rick gör mer nytta som föreläsare och katalysator utanför de folkvalda församlingarna, men visst; i EU-parlamentet där det finns mer utrymme för den enskilde skulle han nog kunna leva om en del.

 6. […] sätt att beskriva den politiska faunan är den tvådimensionella skala jag berörde i en tidigare artikel där man förutom en höger-vänsteraxel som mäter graden av ekonomisk centralstyrning också har […]

 7. Måste Måste

  Huuur vååågar du?! Hur vågar du kalla Feministiskt initiativ för ”vänsterextremt”? De är ju medias nya kelgris. Du känner kanske inte till mediamaktens nionde bud: ”Du skall endast klistra pejorativa epitet åt höger”. Så, så. Rätta dig i ledet nu Josh och klistra åt höger. Åt höööger var det, ja.

  Att du sedan överhuvudtaget vååågar kritisera vår kääära statsmedia. Ja, det tangerar faktiskt gränsen för vad som är anständigt.

  Bra blogginlägg! Hela den svenska politiska debatten har mycket att vinna på att partiers positioner sammanfattas i två dimensioner istället för en. En dimension är liksom… För endimensionellt.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: