Skip to content

Känns det bra?

Att vakna upp i ett Europa som tagit ett kraftigt stöveltramp åt det extremistiska känns inget vidare. Åsiktskorridoren blev just avsevärt smalare, och farligare att avvika från. Att se vad folk lägger sina röster på istället för de frihetliga värderingar jag vurmar för gör det svårt att inte vara bitter, men analysen får vänta. Man ska inte analysera i affekt. Däremot vill jag komma med ett par reflektioner.

 • Att rösta på den ena extremismen för att motverka den andra är, som det heter, ur askan i elden. Hat bekämpas inte med hat. Sluta rösta på partier vars problembeskrivning är ”det är deras fel” – vi vet ju hur lösningen ser ut.
 • Att man tycker att den ena extremismen är obehaglig betyder inte att man ignorerar den andra. Somliga av oss kan hålla två tankar i huvudet samtidigt.
 • ”Det var bara ett räkneexempel” försvarade sig Sverigedemokraterna med när deras visioner granskades. ”Allt kan inte handla om ekonomi, man måste få ha visioner” försvarade Feministiskt Initiativ sig med när det granskades vad deras idéer skulle kosta att genomföra. Nu ska bägge vara med och bestämma över en ekonomi som är lite av en koloss på lerfötter. Oh, joy!

Och så var det ju det här med övervakningsivern då. Alla ni som inte har något att dölja, och alla politiker som drivit igenom övervakningssamhället med motiveringen att ni är de goda och att det därför är ofarligt: Är ni fortfarande säkra på det? Känns det bra i magen nu när Front National och Gyllene Gryning får vara med och ratta det övervakningssamhälle ni byggt upp? Det här är nämligen precis det vi alltid varnat för – att man inte vet vem som styr imorgon. Nu vet vi. Känns det bra?

5556743656_2b58ae1bd0_o
Photo credit: Alex Dram / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)


Andra bloggar om: , , , ,

Published inPiratPolitikSamhälle

10 Comments

 1. Christofer Christofer

  Åsiktskorridoren har väl rimligen breddats betänkligt åt höger i och med detta valresultat.

  Men förklara gärna mer om hur Front National får tillgång till mina personuppgifter nu när de har en massa mandat.

 2. Per "wertigon" Ekström Per "wertigon" Ekström

  Christoffer, på samma sätt som de demokratiskt inröstade Nazisterna i den gamla Weimarrepubliken i Tyskland tog makten. Historien upprepar sig.

  Vi lever i en väldigt farlig tid. Allt som krävs är att en väldigt karismatisk främlingsfientlig ledare stiger fram och ger enkla budskap som går hem. Så enkelt är det.

 3. Christofer Christofer

  Per: Så att ”allt” som krävs för att datalagring ska bli problematiskt är att extremhögern växer dramatiskt och vinner makten i EU-parlamentet, följt av att de fullständigt skriver om författningar nationellt och på EU-nivå, så att folkvalda får tillgång till hemligstämplad information från polismyndigheter och liknande?

 4. Christoffer: Jag sa aldrig att Front National får tillgång till dina personuppgifter. Jag sa att de får vara med och ratta övervakningssamhället.

 5. Christofer Christofer

  Hmm…

  Kanske kan du måla upp åtminstone ett realistiskt scenario (det är okej med mig om det är lite långsökt) där Front Nationals inflytande i parlamentet leder till dåliga konsekvenser för gemene man. Tänker du typ att man ska tvinga på medlemsstaterna direktiv där varje land ska inrätta ett romregister, liknande det hos Skånepolisen?

 6. Christofer: Till exempel. Problemet är att när man samlar in data så brett som det görs, så kan man sedan använda det till lite vad som helst. Det skulle kunna användas till att kartlägga människor som försöker hjälpa flyktingar. Det skulle kunna användas till att kartlägga homosexuella (jag har inte läst in mig på hur Front National ställer sig till det men Gyllene Gryning verkar inte direkt förtjusta i homosexualitet). Det är naturligtvis inte politikerna själva som använder verktygen, precis som de inte använder vapnen de sätter i händerna på militären, men det är politiker som skapar förutsättningar för hur och när verktygen och vapnen ska användas.

  Om det INTE är bekymrande att Front National med flera får vara med och ratta en union som infört så mycket övervakningsverktyg, då är det inte bekymrande att de får vara med och ratta överhuvudtaget.

 7. Till viss del skulle jag vilja hävda att felet ligger hos oss; vår partiledare röt inte tillräckligt högt om att släppa fildelningen, en del valaffischer t ex handlade om fildelning etc

  Sen fick ju F! groteska mängder fri reklam från Public Service medans vi satt ute i kylan.

 8. Manen: Jag avvaktar fortfarande med analysen, men säger inte att du har fel. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: