Skip to content

Lita på oss

Så är det dags för FRA att få en prick i protokollet igen. För umptonde gången. Kontrollorganet Siun har i sin granskning framfört kritik mot hur inhämtning av information går till. Kanske. Regimen har nämligen valt att hemligstämpla hela rapporten.

Så nu har vi alltså en organisation (FRA) som bedriver en verksamhet som av naturliga skäl måste vara hemlig. Det är inget konstigt och det är det eviga dilemmat med underrättelsetjänster – sekretess är liksom poängen med det, vilket medför att insynen är tämligen obefintlig. För att lösa det har man ett kontrollorgan som för medborgarnas räkning får granska verksamheten och meddela att inget fuffens förekommer. Detta kontrollorgan har redan vid ett flertal tillfällen rapporterat att fuffens faktiskt förekommer. Och nu väljer alltså regimen att hemligstämpla även kontrollorganets rapport om det fuffens som underrättelsetjänsten har för sig. För det är så man bygger förtroende.

Ni minns hur de alltid sagt ”lita på oss” när vi har ifrågasatt FRA-lagen, insynen, riskerna för missbruk, etcetera? Den dialogen ser nu ut ungefär så här:

”Hur vet vi att dessa befogenheter inte missbrukas?”
”Lita på oss.”
”Hur kan vi lita på er utan insyn i verksamheten?”
”Det finns ett kontrollorgan.”
”Men rapporterna hemligstämplas ju.”
”Well… Då får ni helt enkelt lita på oss.”

Som lök på laxen vill jag också påminna om att den regering som nu hemligstämplar rapporten om FRA:s förehavanden innefattar Miljöpartiet, som i opposition var mycket tydliga med att de ville riva upp FRA-lagen (och Ipred, och Datalagringsdirektivet). Jag önskar att jag kunde säga att jag är förvånad.


Andra bloggar om: , , , ,

Published inPiratPolitikSamhälle
%d bloggare gillar detta: