Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 1: Rosa Parks


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

I ett fåfängt försök att få fart på skrivandet igen ska jag ge mig på att räkna ner till jul och deltar därför i utmaningen #blogg24. Det saknas verkligen inte saker att skriva om, egentligen, det är bara det att saker och ting är alldeles för deprimerande och hopplösa. Det är kanske inte viljan eller förmågan att skriva som saknas, utan tron på att saker går att påverka. Därför kommer temat att vara precis motsatsen. De närmaste 24 dagarna kommer jag att en gång om dagen belysa en händelse eller person som åstadkommit förändring och gjort världen bättre. (Ja jag vet, jag har försökt mig på en sån uppräkning en gång förr, håll käften.) Vi kan kalla det för en bloggkalender.

Så efter den taffliga programförklaringen går vi så direkt på lucka 1: Rosa Parks.

Den 1:a december 1955 arresterades Rosa Parks för att hon vägrade lämna ifrån sig sin sittplats på bussen till en vit man. Enligt den då gällande lagstiftningen i Montgomery, Alabama, hölls svarta och vita åtskilda på bussen, och om de vitas sittplatser tog slut var svarta skyldiga att maka på sig. Rosa Parks vägrade, och arresterades. Hon var inte den första att göra det, men just den händelsen blev droppen som fick bägaren att rinna över. Bussbojkotten i Montgomery inleddes vilket också blev startskottet på den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Om inte Rosa Parks hade skapat gnistan som tände elden så hade förmodligen någon annan händelse satt bollen i rullning. Tiden var mogen. Men det förtar på intet sätt Rosa Parks roll i det hela. En rörelse behöver symboler. Ikoner. Något som tusentals andra kan se upp till, beundra, hämta mod och styrka ur. Om en späd liten kvinna som Rosa Parks vågar, så vågar vi.

1:a december får därför vara Rosa Parks dag. Som ett bevis för att en person kan göra skillnad, hur omöjligt det än må verka. Det är också en påminnelse om att rätt och fel inte enbart handlar om huruvida det är lagligt eller inte. Rosa Parks bröt mot lagen. En och samma händelse gjorde henne till både brottsling och hjälte. Detta högtidlighålls härmed med hennes förbrytarfoto (om någon har ett bättre förslag på översättning av mugshot är jag idel öra).


Rosa Parks Booking” by Source. Licensed under Fair use of copyrighted material in the context of Rosa Parks”>Fair use via Wikipedia.


Andra bloggar om: , ,

Published inHistoriaPolitikSamhälle

2 Comments

  1. Härligt upplyftande tema för Blogg24. Det behövs. Ser fram emot att följa dina inlägg.

  2. Precis. Rosa Parks var modig och lät sig inte kuvas. Och som du påpekar var hon först brottsling och sedan hjälte. 1996 fick hon t o m ett utmärkelse av den dåvarande presidenten (Clinton). Hon vågade stå upp för det goda, mot det onda. Idag ser vi tendenser på motsatsen: Människor som står upp gör det onda och gör uppror mot det goda. Jag tänker på exempelvis SD som håller på att bli någon sorts ”folkrörelse” i sin iver att demontera vår svenska värdegrund byggd på öppenhet och solidaritet. Andra exempel finns även i andra delar av världen.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: