Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 2: John Brown


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Den andra december 1859 hängdes abolitionisten John Brown, dömd för räden mot Harpers Ferry i Virginia tidigare samma år. Brown hade under många år fram till räden i Virginia varit en ledare för en militant grupp abolitionister, mest kända för de händelser som kommit att kallas Bleeding Kansas.

1854 skapades territoriet Kansas enligt The Nebraska/Kansas act. Därmed öppnades området upp för bosättare. I enlighet med fördraget var frågan om slaveri något som skulle avgöras av bosättarna själva och inte av utomstående. Det kom att leda till att Kansas, genom sin geografiska position i gränslandet mellan slavstaterna i söder och de fria staterna i norr, hamnade i orkanens öga. Båda sidor flyttade in aktivister i territoriet för att påverka dess framtid vilket kom att leda till våldsamma sammanstötningar, räder och massakrer. På sätt och vis kan Bleeding Kansas ses som ett genrep inför det amerikanska inbördeskriget, vilket inleddes den 12:e april 1861, knappt tre månader efter att Kansas klivit in i unionen som en fri stat.

John Brown var kontroversiell. Före honom hade abolitionisterna arbetat främst med fredliga medel, men Brown ansåg att den vägen inte var framkomlig och såg blodspillan som ett nödvändigt ont. Kanske hade han rätt, kanske inte. Klart är att militanta pro-slaveriaktivister börjat flytta in i Kansas och trakassera abolitionister innan John Brown och hans posse gav sig in i matchen. Hans metoder är likväl tveksamma då syftet inte enbart var att försvara meningsfränder utan att aktivt attackera och terrorisera meningsmotståndare. Den mest kända aktionen, som också anses vara gnistan i krutdurken, var massakern i Pottawatomie. Natten mellan den 24:e och 25:e maj 1856 rädade John Brown och hans män några hus norr om Pottawatomie Creek i Franklin County, Kansas. Fem män släpades ut ur husen och höggs ihjäl med svärd av Browns män.

För delar av abolitionisterna i norr blev John Brown en martyr då han hängdes 1859. Andra, däribland Abraham Lincoln, tog avstånd från hans handlingar och såg honom som en galning. Och än idag får nog hans eftermäle anses tämligen kluvet. Det är ett klassiskt exempel på att den enes frihetskämpe är den andres terrorist.

Om Bleeding Kansas var ett genrep inför inbördeskriget så var hängningen av John Brown en händelse som gjorde kriget oundvikligt. Det var the point of no return. Resultatet blev ett fyra år långt krig som resulterade i någonstans mellan en halv miljon och en miljon döda, och avskaffandet av slaveriet.

Jag tar inte upp John Brown för att jag på något sätt tycker att hans aktioner var bra. Mer därför att hängningen den andra december var en händelse som bidrog till att förändra historien. Men också för att påminna om att tålamod är en dygd. Det är förvisso svårt att veta vad som hade hänt om inte abolitionisterna tagit till vapen, men jag vill åtminstone tro att slaveriet hade avskaffats ändå, även om det kanske hade tagit längre tid. Mycket tyder på det. Det fanns en växande rörelse till stöd för slaveriets avskaffande. Men som många som känner starkt för något tyckte John Brown antagligen att det gick för sakta. Han ville skynda på det hela. Resultatet blev en upptrappning av spänningarna på båda sidor i Kansas och så småningom hela landet.

Så kanske behöver vi alla ibland stanna upp och tänka efter. Se längre tillbaka än till i förra veckan. För jämfört med förra veckan har ingenting förändrats och då är det lätt att bli otålig. Ser man däremot på saker över längre tid så kan man, för det mesta, inse att även om kvarnarna mal långsamt så blir det bättre.


John Brown portrait, 1859” by Reproduction of daguerreotype attributed to Martin M. Lawrence – Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C. 20540 USA. Licensed under Public Domain via Commons.


Andra bloggar om: , , , ,

Published inHistoriaPolitikSamhälle
%d bloggare gillar detta: